Smile Media

Despre un document esențial în obținerea unei finanțări

Thumbnail

În episodul 8 din seria “Startup Coach”, Cristian Munteanu, Managing Partner al fondului de investiții Early Game Ventures, discută despre Termsheet, un document esențial în procesul de atragere a unei finanțări.

Termsheet-ul este un rezumat al termenilor și condițiilor de investiție care se regăsesc mai târziu în contractul de investiție, extinse pe larg în multe pagini de limbaj juridic. Dar înainte de orice, termsheet-ul este confirmarea clară a dorinței unui finanțator să efectueze investiția în startup. Așadar, obținerea unui termsheet este o etapă vitală prin care trebuie să treacă orice companie în procesul de capitalizare.

Termsheet-ul prezintă drepturile și obligațiile părților: atât ale antreprenorilor cât și ale investitorilor. Clauzele dintr-un termsheet pot fi împărțite în două mari categorii: clauzele economice (evaluarea companiei, dimensiunea investiției, dimensiunea planului ESOP etc) și clauze de guvernanță (loc în consiliul de administrație, drepturi în adunarea generală etc). Între cele două tipuri de clauze trebuie păstrat un echilibru atent.

Cristian Munteanu vorbește apoi despre diferite drepturi și obligatii, cu impact major în economia unei runde de investiții și în viața startup-ului. Liquidation preference, spre exemplu, guvernează distribuția capitalului rezultat dintr-un eveniment de exit. Cu alte cuvinte, cum se împart banii atunci când startup-ul este vândut sau listat la bursa?

Noutatea este decizia Early Game Ventures de a face public termsheet-ul standard pe care fondul l-a folosit în ultimii doi ani pentru a face investițiile în valoare de până la 200.000 de euro. Documentul este disponibil oricui pe site-ul fondului: earlygame.vc 

Acesta este un pas important în transparentizarea procesului de investiție și oferă atât antreprenorilor cât și investitorilor, angel investors sau fonduri, un termen de comparație și un reper util în negocierile viitoare.

Autor: Cristian Munteanu

Articol susținut de Early Game Ventures

Citește și celelalte episoade: 

Parallax

Vizualizari
1271
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.436
Just for testing :

interaction: 0.86

popularity: 0.46

publishing: 2.89

expertise: 0.08

rating: 1.436

Content Marketing
SmileMedia nu ofera doar campanii. Functionam ca un digital newsroom capabil să creeze conținut de orice tip: grafic, text, foto, audio sau video.
Articole publicate : 1, 394
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri