Smile Media
Rețeaua de case de vacanță extinsă la nivel național, Rentakub, este un nou concept turistic întâlnit frecvent în țările nordice care a fost adus și în România începând cu anul 2019, când a fost creat Satul de Vacanță de la Slănic Moldova, pentru a le arăta celor care doresc să intre în rețea ce înseamnă un Kub și ce presupune ca model de business.
Rentakub propune celor care doresc să dezvolte un business în turism, un concept de case de vacanță de închiriat sub forma unor Kub-uri, ce au un grad de amortizare a investiției foarte rapid, cu un randament de peste 12%, aproape dublu față de investițiile imobiliare clasice care au un randament mediu anual de 6-7%.
În ceea ce privește Rentakub, randamentul depinde de mai multe variabile, dar cel mai important rămâne gradul de ocupare. Chiar și la un grad de ocupare mediu anual de 40%, randamentele rămân favorabile, între 10-14%. Gradul de ocupare al caselor de vacanță Kub este dictat de mai mulți factori, cei mai importanți fiind atractivitatea zonei și calitatea locației.
Conceptul Rentakub presupune închirierea unei case de vacanță de către turist, sub forma unor Kub-uri din lemn cu design minimalist, aflate integral la dispoziția sa, conceptul orientându-se către turiștii interesați de cazare în propria lor casă de vacanță, aproape de natură, bucurându-se în același timp de un confort la un standard ridicat.
„În acest context pandemic, cererea pentru astfel de destinații de vacanță este foarte mare, mai ales pentru că oamenii își doresc să petreacă timp cât mai mult în natură, dar în același timp să fie cazați într-un loc izolat și sigur, iar noi le asigurăm aceste cerințe. Cazarea în casele de vacanță Kub se realizează fără să existe interacțiune umană. Turiștii rezervă cazarea exclusiv online și primesc codul de acces de pe site prin sms, cu 24 de ore înainte de cazare, cod cu care pot intra în casa de vacanță Kub pe care au rezervat-o. Astfel, turiștii pot să nu interacționeze cu nimeni pe durata sejurului, dacă nu își doresc.
Dar trecând peste acest context temporar, cererea pentru acest tip de locații va continua să crească accelerat, din moment ce turiștii au perceput avantajele unui astfel de turism. Mai ales că în România numărul de astfel de unități de cazare este foarte mic raportat la vestul Europei, unde există o adevărată cultură pentru unitățile de tip casă de vacanță. Există astfel un potențial de creștere semnificativ”, a spus Costi Zărnescu – fondator Rentakub.
Cât de rentabilă este o casă de vacanță Kub
Conceptul Rentakub se dezvoltă prin atragerea de noi parteneri în rețea care vor să pornească o afacere în domeniul turismului, cu un concept nou pe piața din România. Pentru a intra în rețea partenerul trebuie să dețină un teren constructibil cu acces la utilitățile minime necesare (apă, curent).
De asemenea, partenerul trebuie să aibă o formă de organizare juridică și mai ales să aibă dorința de a primi turiști cu plăcere. O a doua categorie de parteneri care pot intra în rețea sunt companiile care activează în domeniul turismului sau care intentionează să intre în acest domeniu și vor să dezvolte capacități de cazare specifice conceptului Rentakub.
Cel care investește într-un astfel de concept de case de vacanță, se poate afla în una din cele două situații – prima situație fiind cea în care persoana care investește este deja proprietarul terenului și se va ocupa în mod direct de exploatarea proprietății, iar cea de-a doua este situația în care cel care investește cumpără o nouă proprietate și altcineva se va ocupa de exploatarea ei.
Pentru a exemplifica rentabilitatea unei case de vacanță Kub, luăm ca exemplu concret casa de vacanță Kub 45, care poate găzdui 4 persoane. Acest model de Kub are un preț la cheie de 35.000 euro, terenul amenajat cu utilitățile aferente 10.000 euro, având o suprafață de 300 metri pătrați. Gradul de ocupare mediu anual al casei de vacanță fiind de 50%.
Situația 1 – când proprietarul este persoana care investește și care se ocupă direct de exploatarea turistică a Kub-ului
Investiția ințială pentru achiziția Kub-ului și terenului se ridică la 45.000 euro.
La un preț de închiriere pe zi de 300 lei/kub se vor obține încasări lunare medii de 4.500 lei la un grad mediu de ocupare 50% (mai exact 15 zile). Din încasările medii lunare va fi scăzut 30% pentru cheltuielile lunare aferente (curățanie, electricitate etc.), rezultând veniturile lunare nete, în valoare de 3.150 lei, adică venituri anuale nete de 37.800 lei (sau 7.875 euro, la curs euro 4,8 lei).
Acest aspect înseamnă un randament anual de 17,5%. Un randament spectaculos, cu mult peste medie.
Situația 2 – când persoana care investește nu se ocupă direct de exploatarea turistică a kubului, acest lucru fiind realizat de cel care i-a vândut proprietatea
În acestă situație formula de calcul este identică cu cea de mai sus, singurul element care se modifică este procentul cheltuielilor, pentru că plecăm de la premisa că încasările vor fi împărțite în mod egal (50-50% ) între cel care invește și cel care se ocupă de exploatarea turistică a kub-ului.
La un preț de închiriere pe zi de 300 lei/kub se vor obține încasări lunare medii în valoare de 4.500 lei la un grad mediu de ocupare 50% (15 zile). Din valoarea încasărilor se va scădea 50% pentru cheltuielile lunare aferente (curățenie, electricitate etc.), astfel rezultă venituri lunare nete de 2.250 lei, adică venituri anuale nete de 27.000 lei (sau 5625 euro, la curs euro 4,8 lei).
Acest aspect înseamnă un randament anual de 12,5%. Un randament bun, cu mult peste medie.
Aceste randamente depind de mai multe variabile, dar cel mai important rămâne gradul de ocupare, fiind dictat de mai mulți factori, însă cei mai importanți sunt atractivitatea zonei și calitatea locației.
Astfel, pentru cei care își doresc să devină parteneri în rețeaua Rentakub, specialiștii Rentakub oferă consultanță pentru alegerea zonei turistice, în unele situații realizându-se vizite pentru potențialul casei de vacanță Kub în funcție de locul unde este amplasat terenul.
Pentru a simplifica modul în care se calculează randamentul unei case de vacanță Kub, Rentakub a dezvoltat un calculator online prin intermediul căruia fiecare persoană interesată își poate simula randamentul investiției.