Denisa Crăciun

Un bulgar a luat 10 milioane de euro de la UE pentru startup-ul său spațial

Thumbnail

Startup-ul bulgăresc de nanosateliți EnduroSat, fondat de Raycho Raychev, creatorul Space Challenges Academy, una dintre cele mai mari academii de educație spațială din Europa, a împrumutat 10 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (UE).

Împrumutul oferit este susținut de Fondul European de Garantare (FEG), care a fost înființat de BEI pentru a sprijini întreprinderile UE în timpul pandemiei COVID-19, potrivit unui comunicat de presă EnduroSat.

EnduroSat oferă soluții pentru piața spațială globală și este una dintre companiile spațiale cu cea mai mare creștere din Europa.

„Suntem încântați să anunțăm parteneriatul nostru cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Investiția / finanțarea va simplifica misiunea noastră de a modela mediul academic, companiile și echipele științifice din întreaga lume pentru a-și testa și valida tehnologia în spațiu. EnduroSat a lucrat din greu pentru a dezvolta NanoSats […], oferind operații simple pe orbită și gestionarea datelor […]”, a spus Raycho Raychev, fondator și CEO (director general) EnduroSat.

De cealaltă parte, Lilyana Pavlova, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții susține că împrumutul acordat de Fondul European de Garantare este o veste excelentă pentru economia Bulgariei și pentru Europa în ansamblu.

Investiția BEI va sprijini creșterea și crearea de locuri de muncă pentru EnduroSat, în așa fel încât să dezvolte în continuare servicii spațiale accesibile.

Potrivit Agenției Spațiale Europene, fiecare 1 euro investit în sectorul spațial returnează economiei în medie 6 euro, ceea ce contribuie la creșterea, competitivitatea și ocuparea forței de muncă în domeniul tehnologiei.

Agenția declară că tehnologia spațială și aplicațiile de pe Pământ sunt relevante într-un număr mare de industrii, precum: aviație, agricultură, asigurări, tranzacționare financiară sau industrisa maritimă.

Compania spațială EnduroSat, fondată în 2015 de bulgarul Raycho Raychev, are peste 110 clienți din întreaga lume și o creștere anuală de 300%, potrivit propriului site.

Raycho Raychev, fondatorul startup-ului, a absolvit un master în Administrarea Spațiului la Universitatea Spațială Internațională și și-a finalizat studiile doctorale la Universitatea din Sofia.

Startup-ul a proiectat până la sfârșitul anului 2016 primele sale sisteme de satelit, iar în al doilea trimestru al anului 2018, a lansat module avansate de comunicare. Echipa EnduroSat este formată din peste 70 de dezvoltatori, ingineri și oameni de știință, care dezvoltă nanosateliți (care cântăresc mai puțin de 3 kg).

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele sale membre. Aceasta oferă finanțări pe termen lung, disponibile pentru investiții solide care să contribuie la obiectivele politicii UE.

Fondul European de Garantare (FEG) a fost înființat de BEI, cu ajutorul Bulgariei și al statelor membre UE pentru a sprijini companiile care au fost afectate de pandemia COVID-19. Folosind garanții de aproape 25 miliarde de eurol, FEG permite BEI și Fondului European de Investiții (FEI) să ajute întreprinderile mici și mijlocii cu împrumuturi, garanții și alte instrumente financiare.

Parallax

Vizualizari
1900
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri