Denisa Crăciun

Vrei să vinzi asigurări? Sfatul avocaților pentru antreprenorii români care au această idee de afacere

Thumbnail

Antreprenorii români care vor să își desfășoare activitatea ca broker de asigurare și/sau de reasigurare în România ar trebui să țină cont că înființarea unei astfel de firme presupune anumite condiții în ceea ce privește înmatricularea și autorizarea în țara noastră, conform unor avocați.

Astfel, mai întâi, aceștia ar trebui să apeleze la serviciile unui avocat specializat în drept corporatist, comercial, fuziuni și achiziții și dreptul asigurărilor pentru a fi informați despre dispozițiile din legislația asigurărilor din România.

Totodată, vor fi sfătuiți în ceea ce privește înmatricularea societății și autorizării ca broker de asigurare și/sau de reasigurare în România, spune firma de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.

Iată sfatul avocaților pentru antreprenorii români care au această idee de afacere.

Pentru început, în ceea ce privește locul unde își va desfășura activitatea, firma de brokeraj care desfășoară activități de asigurare și/sau reasigurare trebuie să își stabilească sediul social și sediul central pe teritoriul României.

Societatea va include în denumirea sa în mod obligatoriu sintagma „societate de asigurare, asigurare-reasigurare sau reasigurare”, spun avocații.

De asemenea, firma va avea ca unic obiect de activitate operațiuni legate de cea de broker de asigurare și/sau de reasigurare în România.

Solicitarea serviciilor unui avocat specializat este utilă pentru partea de redactare a documentelor corporative și acordarea de consultanță juridică pentru identificarea tipului de societate ce trebuie înmatriculată la Registrul Comerțului ca societate de brokeraj, susțin avocații.

Reguli speciale de constituire ca broker de asigurare și/sau de reasigurare prevăzute de legislația asigurărilor din România

În primul rând, societățile care desfășoară activități de asigurare și/sau de reasigurare trebuie să fie autorizate de către autoritatea competentă din România.

În cazul desfășurării activității de asigurare în România, autorizația se va acorda pentru activitatea de asigurări de viață și de asigurări generale, iar pentru activitatea de reasigurare în România autorizația se va acorda pentru activitățile de reasigurare generală, reasigurare de viața sau de reasigurare compozită care include atât reasigurarea generală, cât și cea de viață.

Autoritatea competentă din România va analiza cererea de autorizare ca broker de asigurare și/sau de reasigurare pe baza planului de afaceri prezentat și a celorlalte condiții de acordare a autorizației.

Una dintre condițiile de acordare a autorizației este cea referitoare la activitatea de asigurări, respectiv reasigurări în România sau operațiunile legate în mod direct de acestea și interdicția de a desfășura orice altă activitate comercială cu excepția celor strict permise de lege.

O altă condiție esențială este cea referitoare la deținerea de fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerința de capital de solvabilitate (SCR) și cea de capital minim (MCR).

Nu în ultimul rând, societatea care dorește să se autorizeze ca broker de asigurare și/sau de reasigurare în România trebuie să transmită spre aprobare către autoritatea competentă din România informațiile cu privire la identitatea acționarilor sau asociaților societății, persoane fizice sau juridice, precum și cuantumul participațiilor acestora.

Parallax

Vizualizari
1168
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri