Claudiu Zamfir

Un antreprenor IT român are două motive de îngrijorare pentru starea domeniului, dar vrea să mai facă angajări

Alex Lăpușan - Zitec.jpg

Antreprenorul român Alexandru Lăpușan, cofondator al firmei IT Zitec, care are peste 400 de specialiști în echipele sale, și-a exprimat îngrijorările pentru evoluția acestui domeniu de afaceri și a invocat două motive principale, unul în plan global și celălalt în plan național.  

„Suntem încrezători în creșterea și dezvoltarea Zitec pe parcursul anului 2024, dar privim cu prudență spre viitor și atragem atenția asupra provocărilor persistente din industria IT din România. Îngrijorările noastre vin pe fondul scăderii globale a cererii de servicii IT și eliminarea abruptă, din 2023, a scutirilor fiscale pentru angajații IT, o decizie guvernamentală ce încă produce efecte negative semnificative în lipsa unor politici care sa compenseze acest impact. Este imperativ ca statul roman sa sprijine mult mai puternic activitățile de Cercetare-Dezvoltare, măcar la nivelul țărilor concurente din regiune”,  a spus  Lăpușan, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Firma IT românească spune că este „printre primele companii din industrie care au ales să-și asume integral costurile asociate cu decizia guvernului de a elimina beneficiile pentru angajații din IT (având un impact negativ de 700.000 de euro estimat pentru 2024 în cazul companiei)”.

În plus, Zitec investește anual în „well-being și dezvoltarea membrilor echipei” un buget de peste 800.000 euro. Angajații firmei au și posibilitatea de a lucra de la distanță de oriunde.

Pentru anul 2024, Zitec are în plan să-și extindă echipa cu aproximativ 100 specialiști cu profile tehnice din zona de software development pe tehnologii ca .NET sau PHP, Quality Assurance și Project Management, dar și profile non-tehnice (în echipele de vânzări, marketing și resurse umane) și management.

În anul 2023, Zitec Com SRL a avut venituri de 148 de milioane de lei și profit de 5,6 milioane de lei, cu un număr mediu de 327 de angajați, conform datelor oficiale de la Ministerul Finanțelor.

Zitec spune că va continua investiții în Cercetare-Dezvoltare și proiecte ce se vor concentra în perioada următoare pe zona de Data & AI (inteligență artificială) și țintește o creștere a cifrei de afaceri consolidate cu 20%  față de 2023.

Verticalele care au înregistrat cele mai semnificative creșteri în primul trimestru al anului 2024 au fost Retail cu o creștere de 15%, zona de licitații publice, dar și zone noi care au beneficiat de mai mult interes anul acesta, precum Data & Inteligență Artificială (AI).

O altă direcție de dezvoltare accelerată anul acesta este transformarea digitală a serviciilor publice. Până în prezent Zitec a participat la peste 20 de licitații publice, înregistrând o rată de succes de 30%.

„Ne bucurăm că ne-am atins obiectivele declarate la începutul anului de a participa la mai multe licitații care vizează transformarea digitală a serviciilor publice. Îmbunătățirile în privința transparenței și corectitudinii procesului de selecție în licitațiile publice ne-au dat încrederea să ne implicăm activ în acest proces. Numeroase instituții publice importante ne-au ales ca partener pentru digitalizare în contextul PNRR, iar asta confirmă capacitatea echipei noastre de a-și valorifica experiența tehnică pentru a facilita accesul românilor la servicii publice de calitate”, a afirmat Cristiana Cotorelea, public sector director la Zitec.

Înființată în urmă cu 20 de ani, compania Zitec Com SRL este controlată în continuare de cei doi co-fondatori, Simona și Alexandru Lăpușan, care dețin 63% din firmă, potrivit datelor oficiale colectate de Termene.ro. Investitor important, compania de comerț online Dante International (eMag) deține un sfert din Zitec.

Parallax

Vizualizari
1048
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri