Denisa Crăciun
A fost ales jocul românesc al anului 2023 în cadrul unei gale care premiază cele mai bune titluri din industria de gaming din România.
Astfel, Bear & Breakfast, dezvoltat de Gummy Cat Studio, a obținut titlul de „Jocul românesc al anului”, la evenimentul Romanian Game Awards, ce a avut loc la Teatrul Odeon.
Bear & Breakfast este un joc de tip management adventure, în care jucătorii intră în rolul unui urs bine intenționat, care încearcă să conducă un han în pădure. Hank și prietenii lui găsesc o cabană abandonată și o transformă într-o sursă de venit tip bed and breakfast pentru turiști.
Gala Romanian Game Awards a avut două secțiuni principale de premiere. A doua parte s-a axat pe industria românească de dezvoltare a jocurilor video și a premiat companiile, agențiile, instituțiile și jocurile video cu rezultate notabile în 2023.
Astfel, Bear & Breakfast a obținut și distincția pentru cea mai bună campanie de marketing pentru un joc lansat în România.
Amber, dezvoltatorul care a semnat printre altele jocurile Secret Neighbor pentru Roblox și Wild Things: Animal Adventures pentru Netflix, a fost desemnat cel mai bun studio independent românesc al anului.
Premiul cel mare al categoriei „Cel mai bun program educațional de game development” a fost luat de Universitatea Politehnica din București cu programul de masterat Grafică, Multimedia și VR, care oferă specializare în game development, grafică, VR și AR, computer vision și prelucrări de sunete.
Jocul WSOP Texas Holdem Porker Game, dezvoltat de Playtika, a fost votat de public ca cel mai bun joc internațional dezvoltat în România.
Cel mai bun proiect co-dezvoltat în România a fost desemnat Dead Space Remake, de AMC RO Studio.
În cadrul galei au primit recunoaștere și susținători ai industriei de game development din România: spre exemplu, streamer-ul Bobospider, cu o activitate susținută de promovare a jocurilor românești pe platforma Twitch, dar și a meseriilor din game development.
Totodată, Andrei Istrate, care a fondat Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România în urmă cu zece ani, a primit un premiu special.
Paul Friciu, VP director de productie pentru Europa de Est la Gameloft, a primit un premiu special pentru activitatea pe care o are în una din primele multinaționale de gaming care a intrat în România la începutul anilor 2000 și influența asupra multor generații tinere de game developeri.
De asemenea, prima parte a evenimentului a fost dedicată jocurilor prezentate la Indie Festival în cadrul Dev.Play, conferința anuală a dezvoltatorilor de jocuri video ce a avut loc pe 9 și 10 octombrie. Această secțiune a luat în considerare jocuri independente din Europa de Est.
Secțiunea Indie Festival Dev.Play a premiat jocurile în cadrul a cinci categorii. Marele câștigător a fost Greedventory, dezvoltat de studioul ucrainean Black Tower Basement, premiat cu două disctincții: Cel mai bun joc al ediției și Premiul pentru inovație.
Greedventory este un joc de acțiune cu elemente de RPG, în stilul ”Souls”, în care jucătorii au misiunea de a explora un tărâm mitic cu scopul de a recupera artefacte magice.
Votul publicului pentru popularitate a mers către jocul Survival: Fountain of Youth, dezvoltat de Odinsoft, în timp ce jocul Voron, dezvoltat de Merk Games, a obținut o mențiune.
Premiul ”Cel mai bun game design” a fost câștigat de către jocul My Little Universe, dezvoltat de studioul Estotty, în timp ce Daydream: Forgotten Sorrow (Frozen Line), a obținut premiul pentru cea mai bună grafică.