Claudiu Zamfir

Categorie de agricultori exclusă de la fondurile UE pentru tineri fermieri

Thumbnail

România va acorda fonduri europene destinate tinerilor fermieri numai celor care activează în zootehnie și horticultură, din anul 2023, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Astfel, vor fi excluși de la finanțare tinerii fermieri care vor dori să dezvolte afaceri în producția de cereale și alte astfel de culturi de câmp.

„Am luat nişte decizii fundamentale pentru viitor, pentru instalarea tinerilor fermieri în programul viitor, vom investi doar în zootehnie şi horticultură. Pentru fermierii tineri, pentru cei care sunt la început de drum, dacă nu îi direcţionăm către activităţi viabile, sustenabile, cu siguranţă, îi vom pierde. Şi un fermier care s-a instalat, care nu reuşeşte să-şi întreţină familia din activitatea agricolă pe care o derulează, cu siguranţă, odată părăsind agricultura nu-l mai întorci înapoi. Noi trebuie să direcţionăm fermierii noştri către activităţi agricole sustenabile. Noi trebuie să direcţionăm tinerii noştri, fermierii noştri, către activităţi agricole care să le dea posibilitatea să-şi întreţină familia”, a afirmat ministrul Agriculturii, citat de News.ro.

În anul 2022, Ministerul Agriculturii nu a mai lansat linii de finanțare pentru tinerii fermieri, în perioada tranzitorie dintre cadrele financiare multianuale, dar din 2023 urmează să se lanseze apeluri noi, pentru fondurile europene din perioada de programare 2021-2026.

„În 2022 nu vom mai avea linii de finanțare, sunt în curs de implementare programe din perioada de tranziție 2021-2022, dar în Planul strategic viitor tinerii care își desfășoară activitatea în agricultură vor avea la dispoziție aproximativ 450 de milioane de euro. Iar cei care nu vor accesa măsurile direct destinate tinerilor fermieri vor avea o rată de sprijin majorată de 20% pentru celelalte tipuri de programe - antreprenorii care își atrag în echipele lor de management tineri din agricultură specializați pe domeniile pe care vor investi” - spunea ministrul Chesnoiu, în februarie 2022.

În noua perioadă de programare, fondurile europene pentru tineri fermieri ar urma să crească de la maximum 70.000 de euro la 100.000 de euro, granturi de aceeași valoare urmând să fie disponibile și pentru românii care au peste 40 de ani și vor să se instaleze la sate și să dezvolte afaceri în agricultură - a spus europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, într-un interviu la HotNews și StartupCafe, în decembrie 2021.

Parallax

Vizualizari
5548
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri