Claudiu Zamfir

Ministru: 70% dintre tinerii fermieri care au primit fonduri UE de câte 40.000 Euro au abandonat afacerea ori s-au reorientat. Consultanții le impuneau anumite condiții

Thumbnail

Aproape 70% dintre tinerii fermieri care au beneficiat de fonduri europene de câte 40.000 de euro pentru a face afaceri agricole în perioada de programare 2014-2020, „fie au abandonat afacerile, fie au plecat într-o altă direcție”, a declarat ministrul Agriculturii, care a reclamat și faptul că unii dintre consultanți le-ar fi impus acestor beneficiari de granturi anumite condiții, pentru a obține punctaje mari și a se califica la finanțare, deși erau greu de îndeplinit ulterior.

„Am constatat, cu regret, că, cel puțin în agricultură, statul i-a direcționat în mod greșit pe tineri să investească. Tinerii fermieri, în programarea 2014-2020, au avut la dispoziție o sumă considerabilă, aproxmativ 600 de milioane de euro. Din constatările pe care le-am făcut, din cei instalați, aproape 70% fie au abandonat afacerile, fie au plecat într-o altă direcție și lucrul acesta nu este în regulă, fiindcă au avut la dispoziție sume forfetare de 40.000 de euro să-și înceapă o afacere în agricultură. Dar, din păcate, s-a întâmplat ceva greșit și cel puțin pe programul de agricultură România a avut o competiție de hârtii, o competiție de proiecte în care consultanții în general le impuneau prin planul de afaceri tuturor solicitanților anumite condiții pe care ei, în timp, nu reușeau să le mai îndeplinească. Și lucrul acesta s-a datorat lipsei de cunoaștere și de informare pentru tineri” - a declarat Adrian Chesnoiu, la o dezbatere recentă a Patronatului Tinerilor Întreprinzărtori din România (PTIR).

Ministrul a mai afirmat că, în perioada de programare 2014-2020, tinerii fermieri au primit granturi de câte 40.000 de euro, la care beneficiarii „nu contribuiau cu nimic”, iar afacerile nu erau viabile, de fapt.

„Pe instalarea tinerilor fermieri în mediul rural pentru prima oară, se dădea punctaj suplimentar dacă ei cultivau în câmp dovleci și roșii și primeau 40.000 de euro. Ei, imaginați-vă dvs cam cât dovleac mănâncă românii și câte roșii se produc în câmp, roșia produsă în câmp fiind destinată industrializării și cu o tehnologie aparte de producție! Lucrul acesta a făcut ca tinerii fermieri instalați să ia această sumă forfetară de 40.000 de euro la care ei nu contribuiau cu nimic și, din păcate, la finalizarea proiectului au constatat că nu sunt viabili economic și au renunțat” - a susținut ministrul Chesnoiu.

Noile fonduri pentru tineri fermieri, mai puține: „Agricultura nu este o activitate lejeră”

În anul 2022, Ministerul Agriculturii nu va mai lansa linii de finanțare pentru tinerii fermieri, fiind în implementare proiectele din apelurile lansate în 2021, pe perioada tranzitorie. Ulterior, în perioada de programare 2023-2027, fondurile pentru instalarea tinerilor fermieri ar urma fie de 450 de milioane de euro, sub nivelul din perioada 2014-2020, de 600 de milioane de euro.

„În 2022 nu vom mai avea linii de finanțare, sunt în curs de implementare programe din perioada de tranziție 2021-2022, dar în Planul strategic viitor tinerii care își desfășoară activitatea în agricultură vor avea la dispoziție aproximativ 450 de milioane de euro. Iar cei care nu vor accesa măsurile direct destinate tinerilor fermieri vor avea o rată de sprijin majorată de 20% pentru celelalte tipuri de programe - antreprenorii care își atrag în echipele lor de management tineri din agricultură specializați pe domeniile pe care vor investi” - a spus ministrul Adrian Chesnoiu.

În plus, ghidurile solicitantului vor fi întocmite de oficialii din minister ținând cont de condiția ca tinerii fermieri care vor fi finanțați să deruleze afaceri rentabile.

„Pentru planul strategic 2023-2027, vom face programele de investiții în agricultură pe baza unor indicatori de rentabilitate, viabilitate și performanță economică. Și aici avem nevoie să înțelegem cu toții mecanismele prin care o companie poate deveni viabilă. Cred că acest concept ar fi util să-l extindem cam pe toate liniile de finanțare. (...) Cred că nu ar trebui să fim ipocriți: <<Domn'e, hai să dăm la toată lumea, că toți trebuie să ia fonduri>>. Noi, printr-o astfel de abordare trecută, am scos din piață tineri care poate ar fi putut fi valoroși, dar care, dacă s-au lovit la primul lor business de un eșec, au fost descurajați apoi să mai încerce. (...) Agricultura nu este o activitate lejeră, vine cu foarte multe riscuri asociate și, dacă se mai adaugă și această lipsă de viziune a statului în a direcția corect tinerii, atunci există șanse să nu ne atingem obiectivele” - a explicat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la PTIR.

În perioada aceasta Ministerul Agriculturii derulează o serie de consultări publice pentru a întocmi Planul național strategic al României pentru fondurile europene 2023-2027, document pe care statele UE ar fi trebuit de fapt să le trimită la Comisia Europeană până la finalul anului 2021.

 

---

Citește și:

Fonduri europene: max. 100.000 Euro pentru tineri fermieri, dar și pentru cei peste 40 de ani, prin viitoarele finanțări PAC

 

Parallax

Vizualizari
24514
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Tudor-Adrian
SUSMAN
Culmea ipocriziei și a minciunii....consultanții au impus beneficiarilor condițiile care erau ăn Ghid și care condiționa obținerea fondurilor...Aceste condiții au fost puse tocmai de imbecilii de la AFIR, in frunte cu Chesoiu, care fabrică tot felul de condiții aberante în accesarea fondurilor...Stiați că furnizorii evită să oferteze atunci când află că proiectul e finanțat de AFIR???..de ce??...tocmai din cauza aberațiilor din conditiile de achizitii....Nu vă mai lăudați că sprijiniți beneficiarii, că de fapt sunteți niște mincinoși puși special să împiedice beneficiarii, nu să-i ajute! Rușine să vă fie!
poza de profil
Leon
Bogat
Corect
poza de profil
Leon
Bogat
Când terminați cu minciuna cum ajungeți în fiecare an sa schimbați condițiile de finanțare și în plus cei de la AFIR numai ei știu ce vor adică NIMIC păcat de tineri ca au ajuns la mana unor NEPRICEPUTI care sant numai pe interes .

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri