Claudiu Zamfir

Doi foști polițiști gestionează fondurile UE de miliarde euro pentru fermieri și antreprenori rurali

Thumbnail

Fondurile europene de miliarde de euro pentru fermierii români, antreprenorii de la sate și autoritățile locale din mediul rural sunt gestionate acum de către doi foști polițiști: unul este ministrul Agriculturii, iar celălalalt este directorul general al AFIR, unul este de la PSD, iar celălalt de la PNL.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu (39 de ani), l-a numit pe Dorin Opreanu (41 de ani) în funcția de director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Opreanu, susținut de PNL Constanța, îl înlocuiește astfel pe Mihai Moraru, care era susținut de PNL Suceava.

Chesnoiu este de la PSD și a fost și el, în trecut, director general al AFIR. El provine însă din mediul polițienesc. Chesnoiu a făcut Liceul militar al Minsterului de Interne Constantin Brâncoveanu, din Ploiești, care scotea subofițeri de poliție. Între timp, liceul a fost desființat, în sediu fiind acum un centru de pregătre Schengen al MAI. În 2005, Chesnoiu a terminat și Academia de Poliție de la București (Facultatea de Drept), iar apoi s-a angajat ca ofițer de investigare a fraudelor, la Ministerul de Interne (2005-2011). El a activat în Direcția de Informații și Protecție Internă (DGIPI) a MAI. După o scurtă trecere prin  mediul privat, Chesnoiu s-a întors la stat, dar la Ministerul Agriculturii, iar în guvernarea PSD, în 2017-2020, a ocupat funcția de director general al AFIR - o agenție-cheie în gestionarea fondurilor europene de miliarde de euro pentru proiecte de afaceri agricole și neagricole la sate și dezvoltare rurală. Din 2020 este deputat PSD de Olt. El a fost președinte al Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaților, iar din 25 noiembrie este ministrul Agriculturii din partea PSD, în Guvernul Ciucă.

Funcția de director general al AFIR îi revine PNL. În această poziție, Chesnoiu l-a numit pe Dorin Opreanu, susținut de PNL Constanța. Și Opreanu tot din mediul polițienesc provine. Și el a făcut tot liceu de poliție, dar la „Neagoe Basarab” de la Buzău, desființat și acesta între timp de MAI. În 2003, Opreanu a terminat și Dreptul la Academia de Poliție, fiind coleg cu Chesnoiu timp de 3 ani acolo. Din 2003 până în 2011 a fost ofițer în Poliția de frontieră, în județul Constanșa, iar apoi și el, ca și Chesnoiu, a trecut câțiva ani în mediul privat. Din 2013 și Opreanu s-a întros la stat și tot la Ministerul Agriculturii, ca și șeful său de acum, ministrul Chesnoiu. Mai întâi, Opreanu a activat la Oficiul judeșean al AFIR de la Constanța și a urcat treptele profesionale, ajungând director al oficiului, în 2017, șeful său fiind tot Chesnoiu, care ocupa atunci funcia de director general al AFIR (la centru). Opreanu, care este și consilier județean pe Constanța, din partea PNL, a fost propulsat director general adjunct al AFIR, după ce liberalii au preluat guvernarea. Acum, Opreanu a ajuns director general al agenției, numit de ministrul Chesnoiu.

Ministerul Agriculturii gestionează fonduri europene imense prin cele două agenții principale din subordinea sa - AFIR și APIA. În perioada de programare 2014-2020, de exemplu, sunt disponibili circa 20 de miliarde de euro. În noua perioadă de programare, 2021-2027, sunt 21,6 miliarde de euro pentru agricultură și dezvoltare rurală, din care AFIR va gestiona aproape 7 miliarde de euro - bani pentru fermieri, antreprenori rurali și autorități locale.

Au fost și multe scandaluri de corupție în jurul acestor fonduri UE. Cel mai recent, pe 22 decembrie 2021, directorul general adjunct al APIA, Bogdan Dumitrașcu, a fost reținut de procurorii anticorupție, care îl acuză că ar fi luat mită. Una peste alta, însă, Ministerul Agriculturii și agențiile sale au reușit cea mai bună absorbție de fonduri europene în România, cu rate de atragere de aproape 100%, de 15 ani de când suntem în Uniunea Europeană, dar și mai înainte, în programele de preaderare SAPARD, PHARE și ISPA în care funcționarii din agricultură și dezvoltare rurală au câștigat și multă experiență și și-au perfecționat procedurile, ceea ce îi pune și astăzi într-o poziție de competență mai bună decât a celor de la alte ministere, când vine vorba de fondurile europene.

Parallax

Vizualizari
8740
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri