Redacția StartupCafe.ro

Un proiect realizat din fonduri UE își propune să realizeze o strategie națională a ecosistemului românesc de startup-urilor

Thumbnail

ROStartup este o inițiativă de acțiune comună - publică și privată, care își propune să facilităm crearea unei Strategii Naționale a Ecosistemului de Startup din România. Este un proiect al ecosistemului antreprenorial românesc, pornit de la nevoia comunității de startup-uri de a avea o voce și o viziune comună, un proiect inițiat de – ADR Nord-Est prin Rubik Hub ca actor-facilitator în cadrul comunității, susținut prin Programul de Sprijinire a Reformelor Structurale, administrat de DG REFORM în cadrul Comisiei Europene și în colaborare cu Banca Mondială.

"Proiectul a demarat în iunie 2020 și, deși a fost un an provocator, a însemnat o oportunitate de a reuni la aceeași masă a discuțiilor, actorii cheie ai ecosistemului din mediul public național, academic (universitar și de cercetare/inovare), antreprenorial și alți actori relevanți, cu scopul de a face ecosistemul antreprenorial românesc mai puternic și mai competitiv. În prezent, România se situează sub media Europeană în ceea ce privește antreprenoriatul, inovarea, cercetarea și dezvoltarea, lucru ce afectează numărul de startup-uri, rata de supraviețuire a acestora și implicit, economia", susțin inițiatorii proiectului.

Proiectul are o abordare sistemică, de tip bottom-up și se bazează pe o metodologie în 3 pași:

  • maparea nevoilor și analiza situației actuale,
  • dezvoltarea strategiei ecosistemului startup, a mecanismului de implementare și monitorizarea și
  • dezvoltarea unui program pilot bazat pe soluțiile pe termen scurt generate de strategie.

În cadrul grupurilor de lucru strategice (ca parte din etapa ințială), peste 100 de oameni importanți din ecosistem au contribuit cu expertiză și know-how la maparea nevoilor actuale ale ecosistemului antreprenorial și de startup din România, precum și la determinarea direcțiilor strategice de aflare a soluțiilor pentru problemele identificate. Iată câteva dintre concluziile preliminare:

  • nevoia stringentă de colaborare între stakeholderi,
  • cunoașterea de către fiecare a propriului rol și transformarea fiecăruia în centru catalizator pentru ecosystem și
  • nevoia unei voci comune care să reprezinte comunitatea.

Rezultatele grupurilor de lucru strategice vor sta la baza strategiei și reprezintă, de fapt, vocea ecosistemului, care ne dorim să aibă impact în patru direcții: educație, acces la finanțare, inovare și politici publice.

"Ca pas următor în această etapă, pregătim consultarea publică atât pentru rezultatele obținute în grupurile de lucru (oferind astfel ocazia celor care nu au participat, să o facă acum), cât și pentru contribuție la validarea proiectului pilot. Aceasta se va realiza printr-un instrument dedicat, ce va putea fi accesat de pe website-ul ROStartup/Public Consultations. Tabloul general cu pașii următori, îl puteți găsi în Roadmap , iar vocea comunității poate fi auzită pe Facebook și LinkedIn", mai arată inițiatorii proiectului.

 

Parallax

Vizualizari
348
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.596
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.97

publishing: 3.09

expertise: 0.08

rating: 1.596

Articole publicate : 1, 043
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri