Claudiu Zamfir

Măsura 3 încotro? Ce vrea guvernul să facă

Thumbnail

Premierul Florin Cîțu a explicat ce planuri are Guvernul cu Măsura 3- granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro, precum și cu plățile din Măsura 1 și Măsura 2.

Prezent joi la Consiliul Național al IMM-urilor, Cîțu a spus că vrea să elimine din program firmele care au optat pentru cheltuieli cu spații imobiliare.

„Cred că a fost o interpretare mai largă a ceea ce noi am spus în acea măsură. Când am vorbit de spații de producție, nu se gândea nimeni la imobiliare. Asta e interpretarea noastră. Asta este. E adevărat că nu poți să știi întotdeauana cum e folosit în partea cealaltă. E posibil ca o soluție pe care să o avem pe termen scurt acum este să eliminăm acele proiecte din Măsura 3 care sunt legate de imobiliar și să putem merge mai departe. E o discuție pe care o să o am cu ministrul Economiei. Ar fi păcat să nu mergem mai departe. Toată problema a fost la modul de interpretare a ordonanței de urgență. Noi vorbeam de spații de producție, dar producția are un sens mai larg, depunde de cine și cum interpretează. Deci acolo încercăm să găsim cât mai rapid o soluție ca să meargă programul” - a spus prim-ministrul.

Reamintim că ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a declarat că refuză să finanțeze cheltuieli cu imobiliarele prin Măsura 3. El a sesizat procurorii DNA, acuzând posibile scurgeri de informații privind procentul de cofinanțare din proiectele înscrise în Măsura 3, în ultimele zile ale sesiunii de depunere. De asemenea, premierul a trimis Corpul de control la Ministerul Economiei.

Revenind la schema de ajutoare de stat COVID, premierul a dat asigurări că la Măsura 1 - microgranturi de câte 2.000 de euro și Măsura 2 - granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 de euro plățile vor accelera după ce Parlamentul va aproba bugetul de stat pe anul 2021. „Plățile pentru celelalte măsuri vor începe când va fi aprobat bugetul , sper ca săptămâna viitoare să fie aprobat  și vom reveni”.

De asemenea, legat de Programul de promovare a exporturilor, Cîțu a spus că are în vedere finanțarea acestuia, dar cu un filtru de selecție mai strict, pentru firmele care vor să beneficieze de ajutor.

O să vorbesc cu ministrul Economiei să vedem cum găsim o soluție. E posibil să fie alocate credite de angajament până în vară. Dacă vor exista astfel de proiecte, ele vor putea fi contractate și apoi finanțate. Dar vom umbla și la filtru. Poate că la modul în care au fost făcute aceste târguri, expoziții trebuie puțin modificat filtrul să ne asigurăm cum sunt targetate și banii să nu fie cheltuiți degeaba. Vrem să susținem antreprenoriatul român să meargă să exporte, dar noi să ne asigurăm că pentru asta sunt folosiți banii și poate vom crea niște filtre cu o sită mai mică” - a susținut prim-ministrul.

----

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
6321
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Adrian
C
Daca peste jumatate din aplicantii la masura 3 au aplicat pentru imobile oare sunt aproape 10.000 de idioti care nu au inteles legea? (vorbim aici de consultanti si antreperenori deci in general oameni cu un IQ peste medie, nu de niste analfabeti functionali) Sau este legea proasta?
poza de profil
Cristal
Service
Sa-i spuna cineva totusi d-lui Catu ca au mai fost si alte coduri CAEN eligibile pe langa productie. Pe de alta parte dl. Nasui de ce nu a reactionat atunci cand a fost perioada de consultare publica a acestei masuri? Nici el nu a inteles despre ce e vorba? Toata aceasta ingrijorare ascunde de fapt o schimbare a strategiei de finantare - vor ca sursa acestei masuri sa fie FEDR - program care nu finanteaza achizitia de imobile si de aici aceasta indarjire - de ce v-ati gandit totusi abia acum?
poza de profil
Adrian
Miron
Spatiu de productie/servicii/comert inseamna imobil. Daca firma vrea sa cumpere un apartament situat la parter, cu destinatie nonrezidentiala, incadrat ca spatiu comercial si evaluat ca spatiu comercial, nu inteleg cum Dl Citu vine si spune ca noi am interpretat gresit limba romana. Sigur, guvernantii au o problema cu limba romana (a se vedea toate OUG-urile din ultima perioada), dar noi nu suntem chiar asa de prosti, Domnule! Sa vad cum faceti voi aceasta distinctie si cum explicati unui judecator ca noi nu am ”inteles” ce gandeati voi!!!!
poza de profil
Adrian
C
Nu raspund ei in fata unui judecator si nici nu platesc de la ei eventualele despagubiri. Sigur va fi o avalansa de procese dar nu vred ca ii intereseaza.
poza de profil
Sorin
Varga
MASURA 3 = tipic de vina e acarul Paun !
Vad ca nimeni nu mai zice nimic despre "baietii destepti" inscrisi pe ultimii metri stiind care este procentul de coparticipare castigator !
Adica ii pedepsim pe cei care au interpretat corect o exprimare proasta despre imobiliare dar pe cei care au fraudat pe fata ii lasam sa se bucure de cat de smercheri (informati) au fost ?
poza de profil
Albert
Căsăndruc
Buna ziua, exista vre-un numar de contact sau e-mail pentru Masura 2? Nu am primit absolut nici o notificare in contul MEEMA si dupa update-ul de saptaman trecuta reiese ca s-au evaluat aproape toate aplicatiile (aplicatia noastra fiind pe locul 16 mii din 25 de mii aproximativ). Am inteles corect ca decizia de acceptare sau respingere ar trebui sa apara in contul de pe imm.gov sau trebuie sa verific in alta parte? Va multumesc pentru informatii!a
poza de profil
Adrian
Miron
poza de profil
Adrian
Miron
Nu se transmit notificarile in sistem decat atunci cand exista si buget disponibil pentru a se plati contractul. Prin urmare, urmariti in platforma momentul in care veti primi notificarea de semnare a contractului
poza de profil
Albert
Căsăndruc
poza de profil
Albert
Căsăndruc
poza de profil
Cristian
Tudor
Am fost prost ca am refuzat sa emigrez când mi s-a oferit ocazia, acum sunt prea bătrân. Dacă aveți oportunitatea, nu faceți greșeală mea!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri