Claudiu Zamfir

Măsura 2: Dragoș Anastasiu reclamă posibila distorsionare a pieței prin plățile întârziate

Thumbnail

Antreprenorul Dragoș Anastasiu, cunoscut pentru afaceri în turism și transporturi ca Eurolines  România și Green Village, consideră că decalajul cu care Ministerul Economiei plătește firmele beneficiare ale Măsurii 2 de ajutoare de stat COVID poate crea distorsiuni în piață, afectând libera concurență.

„În ceea ce privește Măsura 2, avem aici o problemă de concurență în piață, pentru că sunt X firme care s-au calificat acolo, unele destul de multe și din HoReCa, unele au primit banii acum 7-8 luni, altele nu au primit nimic și poate vor primi peste 7-8 luni, iar asta este o distorsionare a pieței. Poate e un subiect pe care ar trebui să-l abordăm public împreună cu Consiliul Concurenței, cum se poate ca statul român să introducă acestă distorsionare a pieței?” - a spus, marți, Dragoș Anastasiu, la o conferință organizată de Consiliul Național al IMM-urilor.

La rândul său, secretarul general al Consiliului IMM, Sterică Fudulea, a atras atenția că există și firme care s-au calificat la finanțare prin Măsura 2, dar au renunțat la ajutorul de stat pentru că a venit prea târziu.

„Mulți beneficiari de la Măsura 2 au renunțat la ajutoare, pentru că au venit foarte târziu și au spus că nu mai pot să mențină oamenii pe care îi aveau asumați în program. Dacă acești bani ajungeau în ianuarie, vă dați seama că toți acei bani se întorceau la bugetul de stat, pentru că primul lucru pe care îl plăteau firmele erau datoriile la buget” - a susținut Fudulea, care a fost și el secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului.

De asemenea, bugetul de stat riscă să fie păgubit din cauza modului în acre sunt implemengtate măsurile de sprijin, pentru că, dacă acestea nu își îndeplinesc obiectivul de a finanța cel puțin 50.000 de beneficiari, asumat de Guvern în Ordonanța de Urgență 130/2020, Comisia Europeană ar putea să refuze României decontarea fondurilor europene aferente schemei de ajutoare de stat.

„În ordonanța 130/2020, erau asumate minimum 50.000 de IMM-uri beneficiare prin aceste măsuri. În acest moment, s-a atins probabil jumătate din acel număr, dacă stăm să adunăm totalul beneficiarilor pe Măsura 1 și Măsura 2. Deci o primă mare problemă este atingerea acelui target asumat, pentru că Ministerul Economiei și Guvernul riscă să deconteze banii din bugetul național dacă nu ating acel  obiectiv asumat prin ordonanța de urgență” - a afirmat Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM.

Reamintim că implementarea Măsurii 1 a fost finalizată, dar a fost cheltuită doar o treme din bugetul inițial al acesteia, adică 35 de milioane de euro, restul de 65 de milioane de euro rămânând necheltuiți. „Măsura 1 ar fi trebuit redeschisă. Au fost foarte mulți care au cerut redeschiderea acelei măsuri și cu acești bani probabil că-i mulțumeai pe toți cei care nu au putut aplica prima dată la Măsura 1” - crede Jianu, care a fost și el ministru al Antreprenoriatului.

Totodată, în privința Măsurii 3 - granturi de investiții, Jianu consideră că Guvernul ar fi trebuit să o implementeze și să refuze la plată doar cheltuielile cu imobiliarele neproductive. Reamintim că Ministerul Economiei a anunțat anularea Măsurii 3, urmând să alnseze de la zero o nouă măsură de sprijin pentru IMM, cu noi reguli.

La Măsura 2 - granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro pentru IMM - un număr de 8.195 de firme au fost plătite în total, de anul trecut până vineri, 4 iunie 2021. Valoarea totală a granturilor plătite este de 2,54 miliarde de lei. În ultima săptămână, doar 20 de firme au primit banii de la stat, în valoare totală de 4,3 milioane de lei. 8407 firme sunt acceptate în lista de așteptare și au nevoie să se suplimenteze bugetul la Măsura 2 pentru a-și putea primi banii de la stat.

Măsura 1 - microgranturi de capital de lucru de câte 2.000 de euro - este finalizată. Sunt 17.329 de beneficiari care și-au primit microgranturile de câte 2.000 de euro la Măsura 1.

În total, s-au înscris la Măsura 1 un număr de 29.250 de solicitanți, toate cererile fiind procesate. 19.615 de solicitanți au fost admiși la finanțare, iar 9.635 au fost respinși. După ce au fost admiși, mulți dintre beneficiari nu și-au semnat contractele în timpul-limită stabilit prin prodcura Măsurii 1 sau au încălcat alți termeni procedurali. Astfel, în acest moment sunt 11.876 de solicitanți de microgranturi care fie au fost respinși din start, fie au fost admiși dar li s-au reziliat contractele de finanțare pentru că nu au parcurs anumite proceduri obligatorii după ce au fost admiși.

----

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
2919
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Florin
A.
Statul și-a bătut joc de noi în cel mai urât mod posibil. Am mentinut angajații în condițiile în care nu îmi permiteam acest lucru și acum chiar dacă voi primi banii din ajutor se offsetează cu ce am plătit taxe și salarii. Așa ca statul isi bate joc de noi în continuare, până când oare? Am plătit taxele de cont la banca agreata degeaba, sperând sa primesc acest ajutor. Are dreptate Dragoș ! Poate e timpul sa facem ceva pentru că nu se mai poate ! E o continuă bătaie de joc !
poza de profil
De ce
nu merge?
Deja 500.000 euro care puteau fi atrasi de la CE pentru Masura 3 sunt ca si pierduti pentru ca Ministerul Economiei nu va semna niciun contract de finantare pana la termenul impus de Comisie - 30 iunie 2021.
Restul de bani pentru Masura 2 veneau din POC.
Pe Masura 1 urma sa se realizeze o noua sesiune de depunere a proiectelor. Va mai aduceti aminte?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri