Claudiu Zamfir
Beneficiarii de fonduri europene din proiectele PNDR au la dispoziție o adresă de e-mail la care pot sesiza eventuale cazuri în care funcționari ai Agenției pentru Finanțarea Investițițiilor Rurale (AFIR) le-ar cere mită.
Adresa de mail la care se reclamă cazuri de corupție la AFIR este: sesizare.mita@afir.info .
De asemenea, Direcția Națională Anticorupție pune la dispoziție AICI un formular online de sesizare a faptelor de corupție.
„Sistemul de management anti-mită încurajează semnalarea faptelor de mită, în sensul în care orice angajat, contractor, beneficiar sau terț poate sesiza imediat orice solicitare directă sau indirectă de oferire, promitere, dare sau acceptare a unui avantaj necuvenit, financiar sau nefinanciar, de recompensare a unei persoane prin plăți, bunuri, călătorii sau alte beneficii pentru o persoană sau rudele sale, cu scopul de a acționa sau a nu acționa în legătură cu îndeplinirea sarcinilor specifice. Aceste sesizări pot fi transmise prin intermediul adresei de e-mail sesizare.mita@afir.info, garantând în același timp anonimatul sesizorului” - a precizat AFIR, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
Agenția din subordinea Ministerului Agriculturii a anunțat marți că a finalizat procedura de recertificare internațională a sistemului de management anti-mită, pentru care a obținut, din iunie 2019, cerificarea internațională conform standardului ISO 37001:2016. Menținerea certificatului obținut de AFIR este condiționată de efectuarea supravegherilor anuale din iulie 2023 și iulie 2024.
„Obiectivul propus este încurajarea și promovarea unei culturi instituționale anti-mită puternice, menită să descurajeze orice potențiale fapte de mituire” - susține AFIR. Și directorul general al AFIR, Dorin Opreanu, se laudă că instituția sa are „toleranță zero pentru mită” și că „toate procesele și procedurile interne sunt calibrate foarte bine pentru a preîntâmpina orice situație de acest gen”.
AFIR este agenția din Ministerul Agriculturii care se ocupă în principal de fondurile europene de miliarde de euro din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, pentru fermieri, procesatori și antreprenori din sectoare neagricole din mediul rural. În 2021, AFIR n-a mai lansat apeluri de proiecte semnificative, dar mai are de finalizat procese de selecție și plăți de anul trecut.
Pentru noua perioadă de programare 2021-2027, AFIR va gestiona fonduri UE de circa 6,7 miliarde de euro, alocate prin pilonul II al Politicii Agricole Comune europene, care se referă la dezvoltarea rurală.
De-a lungul timpului, diverși funcționari ai AFIR au fost implicați în dosare de corupție. Anul trecut, un consilier AFIR a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare după ce a încercat să ia mită de la un fermier care a obţinut fonduri europene prin programul „Tânărul fermier”, potrivit Adevărul.ro.
În octombrie 2020, Andrei Seto, fost director al Oficiului pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bacău (din cadrul AFIR), a fost condamnat în prima instanță la 6 ani și 2 luni de închisoare, pentru mită. În 2021, procurorii DNA l-au mai trimis în judecată sub acuzația că a comis și alte fapte similare. Potrivit DNA, Andrei Seto ar fi cerut și primit suma totală de 30.000 euro, de la trei beneficiari ai unor proiecte pe fonduri europene, în perioada 2014-2015, după cum a relatat HotNews.ro.
Anul acesta, Adrian Chesnoiu și-a dat demisia din funcția de ministru al Agriculturii, fiind urmărit penal de DNA în legătură cu o rundă de angajări în minister. Și Chesnoiu a fost director AFIR în trecut. În dosarul lui Chesnoiiu a fost chemai la DNA, în calitate de martor, și actualul ministru, Petre Daea. Una dintre persoanele pentru care fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, ar fi intervenit să primească subiectele la concursul de angajare ar fi un apropiat al actualului ministru, Petre Daea - susțin procurorii DNA, potrivit Stirilor TVR, citate de HotNews.ro.