Claudiu Zamfir

UPDATE. Demisionează ministrul Agriculturii, care are în gestiune și microgranturile de 5.000 EUR. E vizat de procurorii DNA într-un caz de angajări

Thumbnail

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care are între atribuții și gestionarea Măsurii 1- microgranturi de câte 5.000 de euro pentru fermieri și antreprenorii din sectorul agroalimentar, este vizat de procurorii Direcței Naționale Anticorupție, într-un caz referitor la un concurs de angajare.

UPDATE ora 17.10: Adrian Chesnoiu demisionează din funcția de ministru al Agriculturii, dar se declară nevinovat și cere Camerei Deputaților să-i ridice imunitatea parlamentară și să încuviințeze urmărirea sa penală de către DNA:

„NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă! În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii:    

  • Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune!
  • Mă retrag din funcția de ministru - nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale.
  • De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!”

-----

DNA a cerut Parchetului General să sesizeze Camera Deputaților pentru a-l putea pune sub urmărire penală pe Chesnoiu, care este ministru și deputat PSD. StartupCafe.ro nu a reușit să îl contacteze telefonic pe Adrian Chesnoiu pentru o reacție.

Într-un comunicat de presă, în care nu-i menționează numele lui Chesnoiu, DNA lansează acuzații privind săvârșirea infracțiunilor de:

  • abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
  • instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).

Mai concret, potrivit DNA, în perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul Chesnoiu ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.

De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de șase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu (39 de ani) este de la PSD și a fost, în trecut, director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). El provine însă din mediul polițienesc. Chesnoiu a făcut Liceul militar al Minsterului de Interne Constantin Brâncoveanu, din Ploiești, care scotea subofițeri de poliție. Între timp, liceul a fost desființat, în sediu fiind acum un centru de pregătre Schengen al MAI. În 2005, Chesnoiu a terminat și Academia de Poliție de la București (Facultatea de Drept), iar apoi s-a angajat ca ofițer de investigare a fraudelor, la Ministerul de Interne (2005-2011).

El a activat în Direcția de Informații și Protecție Internă (DGIPI) a MAI. După o scurtă trecere prin  mediul privat, Chesnoiu s-a întors la stat, dar la Ministerul Agriculturii, iar în guvernarea PSD, în 2017-2020, a ocupat funcția de director general al AFIR - o agenție-cheie în gestionarea fondurilor europene de miliarde de euro pentru proiecte de afaceri agricole și neagricole la sate și dezvoltare rurală. Din 2020 este deputat PSD de Olt. El a fost președinte al Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaților, iar din 25 noiembrie este ministrul Agriculturii din partea PSD, în Guvernul Ciucă.

În funcția sa din fruntea Ministerului Agriculturii, Adrain Chesnoiu are sub management fonduri de zeci de miliarde de euro pentru fermieri și antreprenorii din mediul rural, precum și pentru autoritățile locale de la sate.

Din luna mai 2022, Ministerul Agriculturii și agenția sa APIA gestionează și Măsura 1 a schemei de ajutoare de stat 4.1.2-POC, prin care 10.000 de PFA-uri, microîntreprinderi și alți beneficiari din sectorul agroalimentar vor primi granturi de câte 5.000 de euro. Deja beneficiarii au fost selectați, iar de miercuri, 22 iunie, au început contractările.

Parallax

Vizualizari
7593
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri