Claudiu Zamfir
Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest a schimbat sistemul de selecție a proiectelor pe care le depun firmele la apelul de proiecte 131B-IMM, cu granturi de câte 200.000-1,5 milioane EUR, și la alte finanțări relevante pentru antreprenori, în cadrul Programului Operațional Regional (REGIO) Nord-Vest 2021-2027.
Vorbim de ajutoare în valoare totală de circa 100 de milioane de euro pentru microîntreprinderi și firme mici din cele 6 județe ale Regiunii Nord-Vest:
Miercuri, 29 noiembrie 2023, ADR Nord-Vest a emis Corrigendumul 3 pentru 4 finanțări REGIO Nord-Vest 2021-2027:
Cel mai mare interes în spațiul public l-a generat apelul de proiecte 131.B – Creșterea competitivității IMM-urilor. Aplicanții au reclamat faptul că, în loc să se selecteze proiectele în funcție de punctaj, selecția avea loc pe principiul primul venit-primul servit, prin utillizarea unui prag de excelență.
Acum, prin Corrigendumul 3, se elimină pragul de excelență și se modifică pragul de calitate, la selecția proiectelor.
Pe scurt, ADR Vest va evalua toate proiectele care se încadrează peste 90 de puncte și le va ordona în funcție de punctajul obținut în urma evaluării. Astfel, proiectele care au peste 90 de puncte nu mai intră automat la finanțae în ordinea depunerii, unele s-ar putea să pice, după cum a explicat, pentru StartupCafe, un expert în accesare de fonduri europene.
Aplicanții trebuie să urmărească în permanență site-ul ADR Nord-Vest pentru a vedea situația proiectelor depuse și gradul de acoperire a bugetului disponibil, care determină suspendarea evaluării.
Proiectele depuse vor parcurge etapa de evaluare tehnico-financiară, urmând a fi propuse spre contractare cele care ating pragurile de calitate aferente intervalelor de timp prestabilite în ghidul solicitantului și care se încadrează în alocarea financiară disponibilă pentru apelul de proiecte.
Pragurile de calitate pentru intervalele de timp prestabilite sunt următoarele:
Dacă în urma evaluării tehnico-financiare proiectul obține un punctaj sub 50 de puncte, acesta este respins.
ATENȚIE! Punctajele finale ale proiectelor, în baza cărora acestea vor intra în etapa de contractare, sunt celenobținute ca urmare a evaluării tehnice și financiare realizată dencătre comisiile de evaluare.
Se va utiliza un mecanism de aplicare etapizată anpragului de calitate. Pentru fiecare prag de calitate aferent unui interval de timp se va aplica, succesiv, în limita bugetului alocat apelului de proiecte, următorul mecanism:
- Vor fi selectate acele proiecte care au cea mai mică valoare rezultată a raportului dintre cuantumul finanțării nerambursabile solicitate și cifra de afaceri înregistrate în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare (cuantumul finanțării/cifra de afaceri);
- Data și ora depunerii proiectelor.
Suspendarea evaluării. Evaluarea proiectelor se va suspenda în momentul în care se îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
În conformitate cu Art. 15, lit. b) din OUG nr. 133/2021, în funcție de disponibilitatea fondurilor, AM PR NV poate supracontracta peste limita bugetului alocat apelului de proiecte.
Pentru informarea corectă a potențialilor solicitanți, AM PR NV va publica lunar pe website-ul propriu situația proiectelor depuse și gradul de acoperire a alocării financiare disponibile. Atingerea pragului de suspendare a evaluării se va comunica în termen de 1 zi lucrătoare prin publicarea unui anunț pe website-ul programului.
De fapt, nu ADR Nord-Vest a inventat vechiul sistem cu pragurile de calitate, ci a fost introdus de Guvern prin Ordonanța de urgență 23 din aprilie 2023. Actul normativ a introdus pragul de excelență - „etichetă de calitate conferită în urma evaluării tehnice și financiare, superioară pragului de calitate, de la care un proiect este selectat direct pentru etapa de contractare”.
În urma protestelor unor aplicanți, ADR-urile din toată țara au renunțat la pragul de calitate, care oricum urmează să fie eliminat și de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din OUG 23/2023.
----