Claudiu Zamfir

Fonduri UE 2023: S-au schimbat regulile pentru granturile de max. 100.000 EUR, pentru digitalizarea IMM. 20 milioane EUR se mută la fermieri

fonduri-calculator-dreamstime.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a revizuit din nou ghidul solicitantului pentru finanțările PNRR de maximum 100.000 de euro fiecare, din Programul de digitalizare a IMM, pentru care proiectele urmează să se depună în perioada 15 februarie-18 aprilie 2023, 20 de milioane de euro fiind scoase din bugetul apelului și mutate la o viitoare linie de finanțare a firmelor agricole.

MIPE a publicat miercuri seara, 8 februarie, al treilea corrigendum la ghidul solicitantului, după ce potențialii solicitanți de fonduri europene s-au plâns de o serie de neclarități în privința regulilor de finanțare.  

Apelul de proiecte va fi deschisîn perioada 15 februarie, ora 10.00 - 18 aprilie 2023, ora 24.00, iar cererile de finanțare, împreună cu documentele suport se vor încărca în platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro .

Principalele schimbări la regulile de finanțare, potrivit MIPE:

  •     „Valoarea apelului de proiecte se diminuează de la 347,50 milioane euro, la 327,50 milioane euro. Precizăm că 20 de milioane de euro din valoarea prezentului apel vor fi relocați pentru o măsură dedicată susținerii digitalizării IMM-urilor din sectorul agricol, ce vor face obiectul unui alt apel la care echipa MIPE lucrează în această perioadă.
  •     Se modifică perioada de durabilitate de la 5 (cinci) ani, la 3 (trei) ani;
  •     Se asigură premisele unei evaluări echitabile a proiectelor (baza de raportare a indicatorilor financiari este anul 2022, astfel încât și beneficiarii înființati în anul 2021 pot calcula toți indicatorii de evaluare tehnico-economică). Introducerea anului 2022 ca bază de raportare și evaluare a indicatorilor economici vine totodată în sprijinul beneficiarilor care au fost afectați în anul 2020 ca urmare a restricțiilor provocate de criza COVID (în domenii de activitate în care desfășurarea activității a fost restricționată, astfel că nu au putut înregistra rezultate economice pozitive);
  •     Se introduce posibilitatea de a prelungi perioada de implementare a proiectelor cu maxim 6 (șase) luni, din motive justificate, excepționale care sunt independente de voința beneficiarului, fără a depăși termenul de 30 iunie 2025”.

Totodată, MIPE pune la dispoziția beneficiarilor apelului de proiecte pentru Digitalizarea IMM-urilor următoarele îndrumare:

  1.     Îndrumarul privind încadrarea întreprinderilor în categoria IMM;
  2.     Îndrumarul privind îndeplinirea criteriilor DESI în urma implementării proiectului de digitalizare;
  3.     Îndrumarul pentru beneficiarii privați aplicabil în derularea procedurilor de achiziție pentru atribuirea contractelor de furnizare de produse, prestare de servicii, execuție de lucrări finanțate din fondurile externe nerambursabile și rambursabile aferente Mecanismului de Redresare și Reziliență, actualizat în data de 13 ianuarie 2023.

Corrigendum-ul la ghidul specific antereferit se adresează tuturor proiectelor și solicitanților ce vor depune proiecte în cadrul Apelului de proiecte numărul 1 – Digitalizarea IMM-urilor – grant de până la 100.000 euro pe întreprindere care să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale, aferent Investiției  I3 – Scheme de ajutor pentru sectorul privat, din cadrul Componentei C9 – Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare a Planului Național de Redresare și Reziliență al României

Programul pentru Digitalizarea IMM a fost inițiat încă din 2020, dar până acum autoritățile nu s-au decis exact cum să arate condițiile de finanțare. Și acum, la a treia revizuire a ghidului oficial, unii consultanți pentru finanțari au reclamat probleme la ghid și nu este exclus ca până miercurea viitoare să se mai modifice o dată ghidul.

„Al treilea ghid pe Digitalizare, dat la ora 23.00. Ce sa mai faci cand ti se da totul peste cap la ora 23 cu 6 zile inainte de lansarea apelului si se cer date care NU EXISTA? Pentru a calcula punctajul unei companii care intentioneaza sa aplice ai nevoie acum de datele pe 2022. Care bilant la 2022 nu exista. Abia de 2 saptamani au aparut formularele de bilant. Cati contabili au inceput sa lucreze la ele? Nu cred ca mai mult de 2% din companii l-au facut si depus” - a comentat pe Facebook Cristian Lungu, un consultant cu experiență.

Documente utile în programul de digitalizare IMM:

 

Parallax

Vizualizari
8288
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Marius
Popescu
Asa cum am prezis in comentariul anterior. Au schimbat esential. Este evident ca nici unul din acest minister nu stie ca termenul de depunere a situatiilor financiare nu este in luna februarie. Nici unul nu stie ca antreprenorii au platit bani si au investit efort ca sa intocmeasca documentele solicitate printr-un ghid final si nu intr-un ghid aflat in consultare. Stimate doamne si domni din minister, societatile au cenzori, au auditori, nu pot depune bilanturi cand mai e doar o saptamana de cand le spuneti dvs ca ati schimbat regulile "jocului" si pana la demarararea apelului. Cred ca antreprenorii ar trebui sa ia pozitie pentru ca ce ati facut dvs acum e contrar tuturor principiilor care ar trebui sa stea la baza derularii acestor fonduri. Nu mai vorbim de "profesionalismul" functionarilor care s-au ocupat de acest apel . Predictibilitate....zero
poza de profil
Ionut
Bunea
o foarte mare mizerie, o bataie de joc la adresa muncii celor care deja au proiecte realizate, la adresa consultantilor si celor care au sperat ca vor realiza ceva din acest proiect.
Oricum Bolos continua aiureala pe care a inceput-o cu instructiunea aferenta raportarii masurii 2.
totul merge din prost in mult mai prost!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri