Claudiu Zamfir
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a revizuit din nou ghidul solicitantului pentru finanțările PNRR de maximum 100.000 de euro fiecare, din Programul de digitalizare a IMM, pentru care proiectele urmează să se depună în perioada 15 februarie-18 aprilie 2023, 20 de milioane de euro fiind scoase din bugetul apelului și mutate la o viitoare linie de finanțare a firmelor agricole.
MIPE a publicat miercuri seara, 8 februarie, al treilea corrigendum la ghidul solicitantului, după ce potențialii solicitanți de fonduri europene s-au plâns de o serie de neclarități în privința regulilor de finanțare.
Apelul de proiecte va fi deschisîn perioada 15 februarie, ora 10.00 - 18 aprilie 2023, ora 24.00, iar cererile de finanțare, împreună cu documentele suport se vor încărca în platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro .
- „Valoarea apelului de proiecte se diminuează de la 347,50 milioane euro, la 327,50 milioane euro. Precizăm că 20 de milioane de euro din valoarea prezentului apel vor fi relocați pentru o măsură dedicată susținerii digitalizării IMM-urilor din sectorul agricol, ce vor face obiectul unui alt apel la care echipa MIPE lucrează în această perioadă.
- Se modifică perioada de durabilitate de la 5 (cinci) ani, la 3 (trei) ani;
- Se asigură premisele unei evaluări echitabile a proiectelor (baza de raportare a indicatorilor financiari este anul 2022, astfel încât și beneficiarii înființati în anul 2021 pot calcula toți indicatorii de evaluare tehnico-economică). Introducerea anului 2022 ca bază de raportare și evaluare a indicatorilor economici vine totodată în sprijinul beneficiarilor care au fost afectați în anul 2020 ca urmare a restricțiilor provocate de criza COVID (în domenii de activitate în care desfășurarea activității a fost restricționată, astfel că nu au putut înregistra rezultate economice pozitive);
- Se introduce posibilitatea de a prelungi perioada de implementare a proiectelor cu maxim 6 (șase) luni, din motive justificate, excepționale care sunt independente de voința beneficiarului, fără a depăși termenul de 30 iunie 2025”.
Totodată, MIPE pune la dispoziția beneficiarilor apelului de proiecte pentru Digitalizarea IMM-urilor următoarele îndrumare:
Corrigendum-ul la ghidul specific antereferit se adresează tuturor proiectelor și solicitanților ce vor depune proiecte în cadrul Apelului de proiecte numărul 1 – Digitalizarea IMM-urilor – grant de până la 100.000 euro pe întreprindere care să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale, aferent Investiției I3 – Scheme de ajutor pentru sectorul privat, din cadrul Componentei C9 – Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare a Planului Național de Redresare și Reziliență al României
Programul pentru Digitalizarea IMM a fost inițiat încă din 2020, dar până acum autoritățile nu s-au decis exact cum să arate condițiile de finanțare. Și acum, la a treia revizuire a ghidului oficial, unii consultanți pentru finanțari au reclamat probleme la ghid și nu este exclus ca până miercurea viitoare să se mai modifice o dată ghidul.
„Al treilea ghid pe Digitalizare, dat la ora 23.00. Ce sa mai faci cand ti se da totul peste cap la ora 23 cu 6 zile inainte de lansarea apelului si se cer date care NU EXISTA? Pentru a calcula punctajul unei companii care intentioneaza sa aplice ai nevoie acum de datele pe 2022. Care bilant la 2022 nu exista. Abia de 2 saptamani au aparut formularele de bilant. Cati contabili au inceput sa lucreze la ele? Nu cred ca mai mult de 2% din companii l-au facut si depus” - a comentat pe Facebook Cristian Lungu, un consultant cu experiență.
Oricum Bolos continua aiureala pe care a inceput-o cu instructiunea aferenta raportarii masurii 2.
totul merge din prost in mult mai prost!