Claudiu Zamfir

Fonduri europene 2023: Final de an zbuciumat, cu lansarea a 159 apeluri, în valoare de 10 miliarde EUR (Calendar)

monede-euro-ceas-dreamstime

Nu se anunță Sărbători liniștite pe final de an 2023 pentru beneficiarii și consultanții pentru finanțări din România, pentru că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat, joi, că vor fi lansate 159 de apeluri de proiecte în valoare totală de peste 10,88 miliarde de euro, în cele 2 luni care au mai rămas din acest an.

Printre beneficiarii acestor apeluri se numără categorii ca antreprenorii IMM, autoritățile locale și centrale și alte organizații.

Astfel, autoritățile de management pentru programele aferente politicii de coeziune vor lansa, în trimestrul al patrulea al acestui an, 159 de apeluri de proiecte în valoare totală de peste 10,88 miliarde de euro, din care fonduri europene – peste 7,58 miliarde euro, dacă este să ne luăm după cea mai nouă variantă a Calendarului estimativ al lansărilor de finanțări, versiunea octombrie 2023.

Dintre acestea, 92 de apeluri în valoare de 8,74 miliarde de euro vor fi lansate în cadrul programelor naționale și alte 67, în valoare de 2,14 miliarde de euro, prin programele regionale.

„Sumele menționate vor finanța puncte cheie ale dezvoltării României, precum: sănătatea, educația, eficiența energetică, dezvoltarea infrastructurii de transport și a serviciilor publice esențiale (apă, deșeuri etc.), protecția mediului, digitalizarea, cercetarea și inovarea, dezvoltarea IMM-urilor, incluziunea socială, antreprenoriatul etc.” - susține MIPE.

Pentru implementarea Politicii de Coeziune 2021-2027, România dispune de un buget în valoare de 46,44 miliarde euro, din care aproape 31 miliarde euro fonduri europene. Sumele alocate Politicii de Coeziune ar urma să fie atrase prin 16 programe (8 programe naționale și 8 regionale).

Programele naționale, care dispun de un buget total de aproape 35 miliarde euro, sunt:

 1. Programul Transport,
 2. Programul Dezvoltare Durabilă,
 3. Programul Educație și Ocupare,
 4. Programul Incluziune și Demnitate Socială,
 5. Programul Sănătate,
 6. Programul Tranziție Justă,
 7. Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare,
 8. Programul Asistență Tehnică.

Separat, pentru programele regionale a fost alocat un buget total de 11,5 miliarde euro, sumă ce va fi atrasă, la nivelul regiunilor țării, prin:

 1. Programul Regional Nord Est,
 2. Programul Regional Sud Muntenia,
 3. Programul Regional Sud Est,
 4. Programul Regional Nord-Vest,
 5. Programul Regional Centru,
 6. Programul Regional Sud-Vest Oltenia,
 7. Programul Regional Vest,
 8. Programul Regional București-Ilfov.

Parallax

Vizualizari
6854
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Alex
Radu
Ni se pregateste iar un hei rup, cum a fost cel cu masura 2 pe vremea lui Nasui la Min Economiei. In conditiile in care toate noile autoritati de management, aparute ca ciupercile dupa ploaie, lanseaza in acelasi timp programe, pentru care nu sunt ghiduri finale, nu sunt proceduri de evaluare clare, in acelasi timp, cine mai intelege ce? Ce sa aleaga un potential beneficiar care este eligibil pe 3 programe? depune 3 proiecte? Normal ar fi sa se publice ghidul final cu cel putin 3 luni, daca se aduc modificari se mai amana data inceperii, fara departajare in functie de ora depunerii, si sa fie un calendar asumat pt programele cu acelasi tip de beneficiari si activitati eligibile, ca aceia care au accesat un program si au castigat, sa nu mai aplice pe altele 2, pt ca pana la urma vor fi obligati sa se retraga de pe 2, care vor fi evaluate, comunicate, etc. Sper ca cineva cu putere de dezicie si bine intentionat sa citeasca mesajul.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri