Redactia StartupCafe.ro
Comisia a anunțat astăzi, 22 iunie, noi cereri de propuneri pentru a sprijini formarea, dezvoltarea competențelor și evoluția carierei cercetătorilor în cadrul Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie (MSCA), programul emblematic de finanțare al UE din cadrul programului Orizont Europa, dedicat învățământului doctoral și formării post-doctorale.
Cererile de propuneri sunt lansate ca urmare a adoptării programului de lucru al programului Orizont Europa pentru perioada 2021-2022. Cu un buget total de 6,6 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027, Acțiunile Marie Skłodowska-Curie sprijină cercetători din întreaga lume, în toate etapele carierei lor și în toate disciplinele. Ele se adresează și instituțiilor, prin sprijinirea unor programe de doctorat și postdoctorale excelente, precum și a unor proiecte colaborative excelente de cercetare și inovare, prin sporirea atractivității și a vizibilității instituțiilor la nivel mondial și prin încurajarea cooperării dincolo de mediul academic, inclusiv cu marile companii și cu IMM-urile.
În 2021, MSCA va pune la dispoziție aproximativ 822 de milioane EUR pentru a finanța următoarele cinci acțiuni principale prevăzute în programul de lucru:
În cadrul programului Orizont Europa 2021-2027, MSCA va pune un accent mai puternic pe colaborarea intersectorială, în special între mediul academic și întreprinderi, precum și pe supravegherea și orientarea profesională eficace, prin intermediul Orientărilor MSCA privind supravegherea. De asemenea, acțiunile vor promova comportamentele, managementul și activitățile de cercetare sustenabile, în conformitate cu Pactul verde european, prin intermediul Cartei verzi a MSCA.
Lansat în 1990 și redenumit Acțiunile Marie Curie în 1996, programul contribuie la excelența cercetării și la stimularea creării de locuri de muncă, a creșterii și a investițiilor, prin faptul că dotează cercetătorii cu noi cunoștințe și competențe și le oferă experiență internațională și intersectorială, în vederea ocupării în viitor a unor posturi importante în domeniul cercetării. Acțiunile au un impact structurant asupra instituțiilor de învățământ superior și a altor entități din afara mediului academic, prin difuzarea excelenței și prin stabilirea de standarde pentru o educație și o formare profesională de înaltă calitate a cercetătorilor, în întregul Spațiu european de cercetare (ERA) și în întreaga lume.
În perioada 2014-2020, programul a sprijinit peste 65 000 de cercetători din Europa și din afara acesteia, inclusiv 25 000 de doctoranzi. De asemenea, a finanțat peste
1 000 de programe internaționale de doctorat și a îmbunătățit legăturile dintre mediul academic și sectorul industrial, prin implicarea a 4 700 de companii și a aproximativ 2 200 de IMM-uri. În cursul aceleiași perioade, peste 8 450 de organizații din peste 130 de țări au participat la MSCA.
Pentru informații suplimentare: