Claudiu Zamfir
Rata internă de rentabilitate a investiției - celebrul deja RIR - din grila de punctaj pentru fondurile europene de 50.000-200.000 Euro pentru IMM-uri, la Măsura 3 de ajutoare de stat, se calculează în funcție de fluxul de numerar previzionat. Dar miza cea mai mare nu este la RIR, pentru că va fi destul de ușor să obții 100 de puncte, iar atunci se va trece la departajarea punctajelor egale. Explicații într-un webinar video cu capturi de pe aplicația de înscriere deschisă joi dimineața.
Răzvan Gălățan, expert în finanțări de la firma de consultanță Goodwill Consulting, ne-a explicat, într-un webinar live, pe StartupCafe.ro, ce trebuie făcut pentru un proiect cu șanse cât mai mari la finanțarea nerambursabilă de la Măsura 3:
La punctaje egale, departajarea se va face în funcție de:
Capturi de ecran- aplicație înscriere Măsura 3:
C5. Consultanţă - sunt în limita a maximum 10.000 lei şi includ cheltuielile efectuate, după caz, pentru:
• plata serviciilor de consultanţă la elaborarea cererii de finanțare /a planului de investiții;
• plata serviciilor de consultanţă în domeniul managementului execuţiei investiţiei sau administrarea contractului de execuţie (managementul de proiect).
si
C6- Servicii de consultanţă la elaborarea, organizarea si derularea procedurilor de achiziţii
Se poate observa ca vorbim de categorii diferite de cheltuieli, am rugamintea sa nu dezinformati.
http://www.imm.gov.ro/ro/2020/11/27/procedura-de-implementare-a-masurii-granturi-pentru-investitii-a-fost-transmisa-spre-publicare-in-monitorul-oficial-al-romaniei/
Pe 28.11.2020 am descarcat de la adresa de mai sus documentul cu denumirea ProceduraMasura3112020.doc în care informațiile sunt prezentate în felul următor:
”C5. Consultanţă - sunt în limita a maximum 10% din valoarea eligibilă a proiectului dar nu mai mult de 10.000 lei şi includ cheltuielile efectuate, după caz, pentru:
• plata serviciilor de consultanţă la elaborarea cererii de finanțare /a planului de investiții;
• plata serviciilor de consultanţă în domeniul managementului execuţiei investiţiei sau administrarea contractului de execuţie (managementul de proiect).
• plata serviciilor de consultanţă la elaborarea, organizarea si derularea procedurilor de achiziţii
C6. Asistenţă tehnică - includ cheltuielile efectuate, după caz, pentru:”
Astă seară la aceeași adresă se află documentul cu denumirea ProceduraMasura3112020-28.doc unde intradevăr lucrurile stau altfel
”C5. Consultanţă - sunt în limita a maximum 10.000 lei şi includ cheltuielile efectuate, după caz, pentru:
• plata serviciilor de consultanţă la elaborarea cererii de finanțare /a planului de investiții;
• plata serviciilor de consultanţă în domeniul managementului execuţiei investiţiei sau administrarea contractului de execuţie (managementul de proiect).
C6. Servicii de consultanţă la elaborarea, organizarea si derularea procedurilor de achiziţii”
Nasoala încurcătura aceasta. Procedura nu este publicată în Monitorul Oficial așa că este posibil să ne trezim cu reguli schimbate în orice moment :(
http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/234359
Odată răspuns la această întrebare observi că nu trebuie să scrie undeva negru pe alb franciză ca să o poți deconta.
Nimic ciudat.aici. RIR negativ este punctat pe toate proiectelor de investiții co-finanțate din fonduri europene. Asta pentru că fondurile europene sunt pentru acele afaceri unde este nevoie de investiții pe care nimeni nu le-ar putea face pentru că sunt prea mari în raport cu veniturile pe care le generează și, pe cale de consecință, în lipsa finanțării nerambursabile nu ar fi viabile din punct de vedere economic.
RIR <=5% - 5 puncte
RIR >5% - 0 puncte
http://www.inforegio.ro/ro/axa-prioritara-2/apeluri-lansate/731-ghid-specific-2-1-a-microintreprinderi-apel-2019
Identificam aceeasi abirdare pe POC si pe PNDR.
Da, de acord RIR nu trebuie calculat „din burtă”, dar nici cifrele respective nu sunt sigur că se trec în tablelul respectiv. Acolo nu este un tabel cu fluxuri financiare ci este un tabel cu ”Indicatori de realizare”. Practic ar trebui să se completeaze cu ceea ce își asumă efectiv fiecare solicitant de finanțare și nu cu predicții financiare despre care finanțatorul nu menționează nimic. (ex. dacă nu îți asumi nimic ca venit în N+1 completezi cu ”0”, fără ca asta să însemne că nu vei genera venit).
Acesta este unul dintre motivele pentru care era bine să avem un webinar cu cineva din Ministerul Economiei care a lucrat efectiv pe procedură. Altfel, acest webinar pare un exercițiu de marketing în favoarea unei firme de consultanță.
Nici OUG 130/2020 și nici Procedura nu vorbește despre acest lucru. Este doar o presupunere. Dacă îmi scapă mie ceva aștept cu interes contribuțiile voastre.
Procedura nu a clarificat ce venituri luam in considerare ,venituri totale sau venituri rezultate din implementarea proiectului , si la fel in cazul fluxului de numerar .
Insa e oarecum logic sa luam veniturile aferente investitiei si fluxurile aferente realizarii investitiei deoarece Calculul RIR implica valoarea investitiei din proiect .
Daca am considera Fluxurile totale din intreaga activitate atunci la valoarea investitiei ar trebuie sa adaugam si valoarea celorlalte active existente , care contribuie in mod activ la rata de rentabilitate .Ok pana aici sa spunem ca este cum este ....Dar apare o intrebare : daca inregistram veniturile din proiect an 1 ,2 si 3 imi spune si mie cineva cum se va verifica in anul 2 si 3 realizarea indicatorului ? Pentru ca voi avea in conturile de venituri totalul ,adica venituri existente +venituri din investitie .Care va fi punctul de referinta in acest caz ? se va considera cifra de afaceri din anul 2019 un punct de referinta la care va trebui adaugat venitul din proiect sau cum ?Si daca e asa e neplacut ,pentru ca avand in vedere situatia economica actuala nu e sigur ca in anul 2022 sau 2023 veniturile din activitatea existenta (fara investitie} vor fi cele de la nivelul anului 2019.
Domnul din prezentare, toata stima, ne spune nu puneti cifre din "burta ".Da cum sa le puna oamenii altfel daca nu s-a dat macar un model de flux de numerar previzionat? .De altfel chiar dansul ne arata ca putem sa jonglam cum vrem cu fluxurile de numerar doar sa iasa RIR-ul .
Deci Cofinantarea va decide selectia proiectelor.
In concluzie aceast apel de proiecte nu este unul competitiv ,este despre cine are rezerve .
Intrebare: Indicatorii previzionați: venit (cifra de afaceri), profit brut, nr. angajați, flux numerar previzionat, trebuie calculați exclusiv pentru activitatea cuprinsă în codul CAEN pentru care se face investiția sau sunt previzionați pentru întreaga activitate a companiei?
Raspuns: Veniturile previzionate, respectiv cifra de afaceri previzionată, așa cum sunt prevăzute în formular, vor fi căutate automat la ANAF pentru respectarea procentelor de 50% în primii doi ani și 100% în anul trei și se referă la indicatorul cifrei de afaceri pentru întreaga activitate.
Putem să ne ducem cu gândul la
1. indicatorii la nivel de organizație (și mai degrabă vom avea un exercițiu în care facem previziuni despre viitori decât previzionezionări și calcule relevante)
2. indicatorii exclusivi de proiect (și trebuie să te gândești cum îî demonstrezi în etapa de sustenabilitate pentru că nu ai cum să ții situații financiare distincte doar cu venituri și cheltuieli generate de proiect decât în cazuri excepționale)
3. Ne luăm după titlu și avem în vedere că sunt doar ”Indicatori de realizare” și atunci fiecare își asumă ce poate, dacă crede că poate, dacă nu totul rămâne pe ”0” mai puțin ceea ce ține de fluxurile pe baza cărora se calculeaza RIR
Dacă dorești să revenim la subiectul franciză, o putem face mai sus, acolo unde am inițiat discuția pe acest subiect. Altfel, nu este rost de panică, nimieni nu văd aici să te acuze de ceva. Doar că uneori mai greșim, iar dacă cei care depun fără consultant se vor lua după cele prezentate în webinar în legătură cu secțiunea ”Indicatori de rezultat” nu vor avea parte decât de o mare dezamăgire la final când li se va respinge proiectul.
Este ceva confuz în această formulare. Nu se permite decât o singură cerere de rambursare pentru aceste proiecte. Așadar ori ai banii tăi sau un credit punte de la bancă ori folosești mecanismul cererii de plată. Cererea de plată nu presupune ca tu să ai toți banii. Adevărat pentru componenta de cofinanțare poți lua un cerdit de investiții de la bancă sau o linie de credit. Banca Transilvania este singura până acum care a anunțat că va avea un produs și pentru etapa pre-contractuală, altfel, de regulă, la bancă nu prea ai ce face fără contractul de finanțare.
Achizitia de spatii comerciale se face tot prin platforma? Adica se poate inscrie oricine? E cam aiurea fiindca la spatii comerciale conteaza si locatia.
Am o nelămurire legată de cheltuielile eligibile pe care le pot face din valoarea proiectului.
În Procedura de Implementare la punctul 4.2.1. litera a), ultima frază specifică destul de ambiguu "... precum și orice alte categorii de cheltuieli care sunt în legătură cu proiectul de investiții care face obiectul contractului de finanțare".
În ideea în care eu aplic pe codul CAEN 9002 - Activități suport pentru interpretare artistică, asta presupune cumpărături de echipamente, tehnologii, etc, din domeniul meu de care am nevoie. Dar ca să îmi pot desfășura activitatea aceasta, vor trebui și cărate aceste echipamente pentru a fi instalate și folosite în locul unde au loc evenimentele.
Așadar, pot trece în lista de cheltuieli o mașină (utilitară nouă gen dubiță sau van) destinată pentru a-mi putea desfășura activitatea, care să se încadreze în fraza ”orice alte categorii de cheltuieli care sunt în legătură cu proiectul de investiții”?
Mulțumesc.
In primul rand, fluxul de numerar nu inseamna venituri minus cheltuieli. E gresit, pentru ca orice flux de numerar include TVA-ul. Venituri minus cheltuieli imi da profitul, deci ce ati prezentat voi ca flux de numerar este de fapt contul de profit si pierdere.
In al doilea rand, faptul ca oamenii astia care au creat platforma nu stiu ce inseamna RIR nu inseamna ca noi nu stim. Trebuie sa cerem clarificari, inainte sa ne aruncam sa inscriem sute de proiecte, cum am vazut ca s-a intamplat astazi. RIR nu inseamna ca trantim formula IRR din excel. RIR-ul se calculeaza ca flux de numerar incremental, pe romaneste ca diferenta dintre fluxul de numerar in varianta cu proiect si cel in varianta fara proiect. Plus ca mai avem acolo si o valoare actualizata neta la final. Pentru cine a studiat nitel formula si ghidurile europene de analiza cost-beneficiu acest calcul in aceasta forma este pur si simplu o bataie de joc. Sau o capcana bine intinsa pentru ca, daca se trezeste cineva maine sa va intrebe cum ati ajuns la acea valoare a RIR si ii prezentati ce am vazut in webinarul asta, ati incurcat-o.
in grila de stabilire a punctajului, cel aferent literei "c" se calculeaza ca raport intre grantul solicitat si profitul operational inregistrat in anul anterior depunerii cererii de finantare. pe mine ma ajuta sa depun in ianuarie 2021 pentru ca anul trecut abia in luna mai am deschis societatea. cu toate astea, am vazut ca in anexe, se face referire numai la profitul/cifra de afaceri pe anul 2019. cum sta treaba mai exact? va multumesc mult!
Un microbuz pentru tansport turistii de la aeroport la hotel e eligibil?
Unde se specifica acest lucru in procedura sau formularul Anexa 1?
Si de ce se mai trece nr. de angajati pe acele previziuni daca vorbim doar de investitii ?