Claudiu Zamfir
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) are nevoie urgentă de evaluatori pentru cererile de finanțare de câte 50.000-500.000 de euro depuse la Acțiunea POC 4.1.1, pentru a putea semna contracte de finanțare cu cele circa 1.450 de firme beneficiare până la finalul anului 2022, iar pentru asta MIPE vrea să apeleze la evaluatori externi, stabilind și prețul pentru evaluarea unei cereri de finanțare.
MIPE spune că Autoritatea sa de managenet a Programului Operațional Competitivitate (AMPOC) are „nevoie de resurse umane suplimentare față de cele disponibile prin aparatul propriu”.
Pentru asta vrea să apeleze la evaluatori externi, pe care să-i selecteze Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), o instituție aflată în subordinea Ministerului Educației.
UEFISCDI se va ocupa de selectarea evaluatorilor, conform procedurilor sale, din baza de date privind experții existentă în platforma BrainMap. Această instituție are experiență în proiecte de cercetare și educație. La Acțiunea POC 4.1.1 sunt proiecte de investiții în retehnologizarea unor microîntreprinderi și firme mici și mijlocii.
MIPE s-a gândit și care va fi costul pentru fiecare cerere de finanțare evaluată: 800 de lei. „Propunerea de 800 de lei pentru evaluarea unei cereri de finanțare are la bază analiza cuantumurilor de evaluare utilizate în alte competiții”, a precizat MIPE, într-un document.
Sursa de finanțare pentru această cheltuială va fi Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care România ia fonduri europene de depășire a crizei generate de pandemia COVID-19.
Pentru ca această întreagă mișcare să poată fi făcută, MIPE are nevoie ca Guvernul să-i aprobe un proiect de ordonanță de urgență, prin care să modifice OUG 82/2022, care a instituit schema de ajutor de stat și ajutor de minimis POC 4.1.1.
„Toate modificările propuse vor avea ca impact finalizarea contractării cu încadrarea în termenul de 31 decembrie 2022” - își justifică MIPE proiectul de OUG. Peste 400 de milioane de euro - fonduri UE și de la bugetul de stat - au la dispoziție proiectele depuse.
----