Claudiu Zamfir

Fondurile UE de câte 50.000-500.000 EUR pentru IMM: Bugetul cu supracontractare, calculat de ministrul Boloș la Acțiunea 4.1.1-POC

Thumbnail

Beneficiarii granturilor IMM de câte 50.000-500.000 EUR din cadrul Acțiunii 4.1.1-POC - investiții urmează să semneze contractele de finanțare până la finalul anului 2022, bugetul disponibil pentru ajutoarele de stat și ajutoarele de minimis putând fi majorat în acest moment până la 460 de milioane de euro împreună, a declarat, luni, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Luni, la MIPE, primii 30 de beneficiari au semnat contractele de finanțare cu Autoritatea de management pentru Programul Operațional Competitivitate, cele 30 de proiecte având o valoare totală de aproape 47 milioane de lei, din care peste 43 de milioane de lei sunt în cadrul schemei de ajutor de stat și 3,5 milioane lei prin schema de minimis.

„Ne asumăm ca până la 31 decembrie 2022 pentru tot ceea ce înseamnă 355 de cereri de finanțare pentru ajutorul de minimis și 1.067 de cereri de finanțare pentru ajutorul de stat să avem contractele semnate” - a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Chestionat de StartupCafe.ro, în privința mecanismului de supracontractare, Marcel Boloș a explicat că, în acest moment, supracontractarea se poate face cu 20% peste bugetul existent la ajutoarele de stat și ajutoarele de minimis.

„La ajutorul de minimis avem 50 de milioane de euro, iar cu 20% înseamnă 60 de milioane de euro. La ajutorul de stat, avem 350 de milioane de euro și putem legal să contractăm până la 400 de milioane de euro, adică putem îăncheia contracte de 460 de milioane de euro” - a spus Boloș.

Ulterior, se va putea continua supracontractarea până la 100%, dar pentru aceasta este nevoie de permisiunea Comisiei Europene, care ar trebui notificată de România în acest sens.

„Avem două limite. O limită este impusă de OUG 40/2015, unde spune că supracontractarea merge până în limita de 100% din valoarea bugetului, adică ar însemna că putem să dublăm valoarea contractelor de finanțare. În plus, față de această limită mai avem o altă limită, care este cea a plafonului privind ajutorul de stat, unde regula spune că în limita a plus 20% din valoarea bugetului schemei o poți contracta fără notificare la comisie. În aceste condiții, astăzi, putem, face această creștere cu 20% a bugetului, fără să avem discuții cu Comisia Europeană și aceasta va fi prima etapă” - a mai explicat ministrul.

„Noi avem 673 de cereri la ajutorul de minimis, cu o valoare de 109 milioane de euro. Deci avem solicitări, dacă rezvolvăm problema de ajutor de stat, o să continuăm cu supracontractarea” - a adăugat Boloș.

 Primii semnatari ai contractelor de finanțare 4.1.1 POC (Sursa: MIPE)

semnatari contracte 411 poc

Beneficiarii își vor muta proiectele în MySMIS2014, urmează instrucțiuni

Firmele care au semnat contractele de finanțare la Acțiunea 4.1.1-POC vor primi, săptămâna viitoare o instrucțiune privind mutarea proiectelor din sistemul de granturi IMM Recover în sistemul de gestionare a fondurilor UE MySMIS, pentru implementare.

„Cei care aveți contractele semnate, următorul pas este încărcarea în MySMIS și de acolo urmăm regulile din sistemul informatic, beneficiați de cereri de prefinanțare, de rambursare, de plată, în condițiile prevăzute în contractele de finanțare. Prefinanțarea este 10%, dar aici, dacă simțiți nevoia, suntem dispuși să vă dăm prefinanțările mai mari, în măsura în care vă și asumați să le justificați” - le-a spus ministrul Investițiilor șți Proiectelor Europene beneficiarilor care au semnat contractele de finanțare.

„Este unul dintre granturile ale căror măsuri se închid pe 31 decembrie 2022, ca schemă de ajutor de stat și plățile până în 31 decembrie 2023” - a mai spus el.

Granturi IMM: Anunțuri în mass-media relevante

Ghidul de finanțare precizează clar acum că la începutul și la finalizarea proiectelor beneficiarii trebuie să publice în mass-media (inclusiv media online) anunțuri/comunicate de presă:

„La începutul şi la finalizarea unui program/ proiect finanţat prin Programul Operaţional Competitivitate, vor fi publicate în mass-media (inclusiv media online) și pe site-ul instituției/ întreprinderii (dacă există un astfel de site) anunţuri sau comunicate de presă. Beneficiarii finanţărilor vor face dovada apariţiei comunicatelor (ştirilor rezultate) sau anunţurilor în mass media relevante pentru program/ proiect la prima cerere de rambursare depusă pentru anunţul de început al proiectului şi la cererea de rambursare finală pentru anunţul de finalizare al proiectului.

Acestea vor conţine valoarea Proiectului (evidenţiind suma finanţării primite din Programul Operaţional Competitivitate), titlul proiectului/ investiţiei, Beneficiarul, rezultatele prevăzute/ obţinute. Dovada apariţiei comunicatelor/ anunţurilor/ ştirilor rezultate se face cu fotocopii, print screen, fotografii, exemplare originale ale materialelor tipărite şamd”.

Cheltuielile cu activitățile obligatorii de publicitate și informare aferente proiectului sunt eligibile din grantul acordat, în limita a 5.000 lei fără TVA.

StartupCafe.ro, publicație cu experiență de 7 ani în presa economică, publică anunțuri/comunicate mass-media pentru proiectele europene.

Preț: 150 EUR fără TVA/anunț publicat.

Comenzi la:

contact@smilemedia.ro

Oferta noastră completă, AICI.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
4942
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri