Claudiu Zamfir

Miza de 32 miliarde EUR: România nu a semnat nici până acum Acordul de parteneriat pentru a atrage fondurile UE din Cadrul financiar 2021-2027

Thumbnail

Pentru a putea atrage fonduri europene din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, inclusiv pentru antreprenori, România trebuie să aibă aprobate o serie de documente programatice, inclusiv Acordul de parteneriat cu Comisia Europeană, dar acesta nu a fost semnat nici până în ziua de azi, 30 martie 2022.

Politicienii români au vorbit foarte mult despre Planul Național de Redresare și Reziliență - vestitul PNRR - prin care România are la dispoziție circa 27 de miliarde de euro (după recalculare), din care mai mult de jumate sunt credite rambursabile. În schimb, au rămas undeva într-un colț al preocupărilor guvernanților fondurile europene „clasice”, din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, care pentru România înseamnă 32 de miliarde de euro - bani nerambursabili.

Miercuri, 30 martie 2022, Guvernul Românei abia a aprobat Memorandumul privind transmiterea oficială către Comisia Europeană a draftului de Acord de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027.

„Vor fi 16 programe, opt naționale și opt regionale. Noutatea în această perioadă de programare o reprezintă programele operaționale dedicate infrastructurii de transport, sănătate și tranziție justă. Toate aceste programe însumează o valoare de peste 32 de miliarde de euro” - a anunțat, „triumfător”, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, pe Facebook.

Despre Acordul de parteneriat 2021-2027, am mai dat detalii pe StartupCafe.ro.

Mai departe, Comisia Europeană are la dispoziție maximum 3 luni pentru a aproba Acorul de parteneriat propus de România.

Dar pentru a accesa banii, România mai are multe de făcut: mai trebuie să-și termine de redactat programele operaționale și să i le aprobe Comisia Europeană, trebuie să-și treacă din nou autoritățile de management a programelor operaționale prin procesul de acreditare la Bruxelles și să-și definitiveze toată arhitectura instituțională de absorbție a banilor europeni.

Abia pe urmă autoritățile de management vor putea lansa apeluri de proiecte pentru a începe absorbția de fonduri.

Este adevărat că și la Bruxelles s-a întârziat cu operaționalizarea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, mai ales că a fost și Brexitul și apoi a venit și criza COVID, ambele evenimente încurcând anumite planuri bugetare. Totuși, de la 1 iulie 2021, adică de aproape 1 an, statele membre pot să atragă fonduri europene din CFM 2021-2027, din punctul de vedere al Bruxelles-ului, așa cum a arătat europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european pentru politică regională.

„În primul rând, fondurile clasice 2021-2027 puteau fi folosite de la 1 iulie 2021, dar România nu are Acordul de Parteneriat încheiat și nici programele operaționale nu sunt finalizate. (...) Dacă acești bani nu sunt folosiți, se pierd șanse istorice, iar decalajele teritoriale, care oricum există, între estul și vestul european se vor adânci și mai mult în România. În același timp, vedem că alte state au început deja să implementeze și fondurile clasice 2021-2027 și PNRR, dar România bate pasul pe loc” - spunea europarlamentarul socialist (Pro România/S&D) într-un interviu pentru HotNews.ro.

Parallax

Vizualizari
5710
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri