Claudiu Zamfir

Start-Up Nation: Un ieșean a fost arestat pentru că ar fi obținut ilegal ajutoare de 300.000 EUR de la stat, prin intermediul unor interpuși

Thumbnail

Un ieșean a fost arestat preventiv și trimis acum în judecată sub acuzația că ar fi obținut ilegal fonduri nerambursabile prin programul Start-Up Nation, ediția a doua, cu ajutorul unor interpuși, folosindu-se de mai multe firme, prejudiciul cauzat statului ridicându-se la 1.571.687 lei (peste 300.000 de euro), a anunțat, vineri, Parchetul General.

Este vorba despre investigațiile în care au fost făcute percheziții în vara anului 2022, despre care am mai scris pe StartupCafe.ro.

Acum, procurorii au finalizat dosarul și i-au trimis în judecată pe ieșeanul acuzat că ar fi obținut ilegal ajutoarele de minismis, precum și pe alte 5 persoane care l-ar fi sprijinit, ca interpuși, prin mai multe firme. Ieșeanul care ar fi luat banii ilegal a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, în timp ce presupușii săi complici vor fi judecați în libertate, în arest la domiciliu sau sub control judiciar, după caz.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie susțin că, începând cu anul 2019, ieșeanul în cauză s-ar fi folosit de cei 5 interpuși pentru a înființa sau a prelua mai multe firme cu obiecte de activitate în domeniul IT (activităţi de realizare a soft-ului la comandă, software orientat client).

Potrivit procurorilor, ei ar fi făcut totul „cu scopul de a accesa și de a-și însuși pe nedrept fonduri nerambursabile prin intermediul programului guvernamental Start-Up Nation”, ediția a doua, pentru care s-au făcut înscrieri în perioada 27 decembrie 2018 - 12 februarie 2019.

„Prin respectivele societăți comerciale, majoritatea constituite pe raza județului Iași, cu sediile sociale la aceeași adresă, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile garantate de la bugetul de stat, în valoare totală de 1.571.687 lei” - crede Parchetul General.

În această schemă, cei în cauză ar fi simulat achiziții de echipamente IT din ajutoarele de minimis obținute prin programul de finanțare, pentru a-și însuși banii de la stat. De asemenea, angajările care trebuiau efectuate, drept condiție pentru obținerea finanțării, ar fi fost, de fapt, fictive, după cum acuză procurorii.

„Pe o perioadă însemnată de timp”, cei în cauză ar fi folosit ca paravan „mai multe persoane juridice cu rol de societăți beneficiare ale dosarelor de finanțare, cât și de pretinși furnizori scriptici de echipamente IT pentru acestea”, potrivit rechizitoriului.

„În ceea ce privește echipamentele IT menționate ca achiziționate în dosarele de finanțare, au fost prezentate autorităților competente situații nereale ale acestora, în fapt echipamentele nefiind achiziționate și recepționate. De asemenea, probele au relevat că persoanele declarate ca încadrate în muncă nu au prestat efectiv activitate în cadrul societăților beneficiare, condiții obligatorii pentru obținerea finanțărilor” - susțin anchetatorii.

De asemenea, procurorii afirmă că fondurile obținuite de ieșean ar fi fost „transferate prin operaţiuni succesive între persoane interpuse, pentru a îngreuna identificarea beneficiarilor reali”. Astfel, presupusa activitatea infracțională „a avut un caracter transnaţional”, mai spune Parchetul.

De aceea, în cadrul investigațiilor, procurorii români au fost nevoiți să apeleze și la sprijinul unor autorități din străinătate.  

„Administrarea probatoriului în cauză a implicat și emiterea unor cereri de cooperare judiciară internațională (comisie rogatorie internaţională, ordin european de anchetă, ordine europene de indisponibilizare)” - spune Parchetul.

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului prin Agenția pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovarea exportului Iași, s-a constituit parte civilă în dosar, pentru a-și recupera prejudiciul. La fel și CEC Bank, ca bancă parteneră aleasă de ieșeanul acuzat de ilegalități, în cadrul programului. Și Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), care a acordat garanții în programul Start-Up Nation, s-a constituit parte civilă.

Procurorii au propus instanței menținerea măsurilor preventive și a  măsurilor asigurătorii dispuse asupra bunurilor și conturilor bancare ale inculpaților (atât persoane fizice, cât și societăți comerciale).

Mai departe, dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului București.

Potrivit unor surse judiciare citate de HotNews.ro, ieșeanul care ar fi coordonat grupul se numește Alfred Petronel Petrea și ar fi fost condamat, în trecut, pentru evaziune fiscală.

La primele două ediții ale programului Start-Up Nation, 2017, respectiv, 2018, statul a plătit 2,9 miliarde de lei către 15.240 firme beneficiare.

La ediția a treia a programului Start-Up Nation, în anul 2022, la Pilonul I-Național s-au înscris 15.319 solicitanți, iar la Pilonul II-Diaspora, au fost 1648 aplicanți. Plățile ar urma să înceapă în anul 2023, în limitele bugetului alocat. 

Parallax

Vizualizari
6568
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri