Claudiu Zamfir

Start-Up Nation după 3 ani: Cu bugetul alocat pe 2020 se poate lansa pentru 5.000 de firme câștigătoare

Thumbnail

Luni s-au împlinit 3 ani de la adoptarea oficială a programului Start-Up Nation, iar în prezent, în anul 2020 în bugetul de stat sunt promiși 1 miliard de lei, sub formă de credite de angajament, care ar permite lansarea unei a treia ediția a schemei de finanțare cu maximum 5.000 de firme câștigătoare, la o valoare maximă de câte 200.000 de lei a ajutorului nerambursabil.

Președintele Consiliului IMM-urilor, Florin Jianu, cel care a propus programul Start-Up Nation și l-a promovat când era ministru, în anul 2017, a semnalat marți, pe Facebook că luni, 27 ianuarie, s-au împlinit 3 ani de când guvernul de la vremea respectivă a adoptat ordonanța de urgență prin care a fost instituit programul de atreprenoriat.

Revenind în prezent, programul Start-Up Nation are alocate pe anul 2020 credite bugetare de 309.959.000 lei. Acești bani pot fi folosiți pentru plățile către firmele câștigătoare din ediția a doua a programului (2018-2019).

Aceste credite bugetare, care figurează în legea bugetului de stat, sunt ceva mai mici decât erau prevăzute în proiectul de buget făcut de Ministerul de Finanțe, de aproape 324 de milioane de lei. În cele din urmă, bugetul adoptat prin angajarea răspunderii guvernului, pe 23 decembrie 2019, avea să prevadă o sumă mai mică la creditele bugetare (de plată), 309,959 milioane de lei, după cum se arată în forma finală a bugetului.

Reamintim că în 2019 s-au pus în buget credite bugetare de 300 de milioane de lei, bani care au ajuns deja la agențiile pentru IMM teritoriale. Astfel, în total, vorbim de aproape 610 milioane de lei. Înainte de rectificarea bugetară de acum o lună, fosta guvernare mai trimisese în jur de 30 de milioane de lei la agențiile teritoriale IMM, potrivit unor informații de atunci. Așadar, am putea vorbi de un total de circa 640 de milioane de lei (mai mult sau mai puțin) pentru plățile în Start-Up Nation II. Banii acoperă în total în jur de 3.200 de beneficiari, la suma maximă de 200.000 de lei a ajutorului de la stat.

În program s-au calificat la finanțare 10.000 de firme, din care au semnat efectiv contracte de finanțare 9855 de beneficiari. Restul de 145 de firme calificate au renunțat la proiecte fără să depună cerere de renunțare oficială și vor primi interzis la programele de finanțare a IMM pe 3 ani. Aceasta înseamnă că deocamdată vor rămâne descoperiți circa 6.600 de beneficiari.

Experiența anilor trecuți arată că nu toți ajung să implementeze planurile de afaceri, unii se pierd pe drum, renunță, pleacă în străinătate, se răzgândesc. Unii, nu mulți, au și început să-și vândă „proiectele câștigătoare”, dacă or găsi cumpărători.

Prin urmare, Guvernul ar putea să mai lase timpul să mai cearnă „câștigătorii” și apoi, la rectificarea bugetară din a doua jumătate a anului 2020, să aloce restul de bani pentru plățile către cei „rămași în joc”, până la finalul anului 2020.

Start-Up Nation 2020 cu 1 miliard de lei, credite de angajament

În schimb, sunt prevăzute credite de angajament de 1 miliard de lei, care apar în bugetul de stat, la fila Ministerului Economiei, din care StartupCafe publică acum fragmentul relevant. Cu această sumă se poate lansa o ediție 2020 a programului Start-Up Nation care să prevadă maximum 5.000 de firme câștigătoare.

Aici e totuși o veste bună, pentru că proiectul promovat de Ministerul Finanțelor în Guvern prevedea credite de angajament de numai 233 de milioane de lei, care ar fi permis lansarea unui program Start-Up Nation III pentru 1.160 de firme câștigătoare. În cele din urmă, bugetul de stat pe anul 2020, publicat pe 9 ianuarie 2020, în Monitorul oficial, prevede suma de 1 miliard de lei, credite de angajament, adică bani promiși pentru lansarea Start-Up Nation III.

Înainte de Crăciun, pe 23 decembrie 2019, când și-a trecut bugetul prin angajarea răspunderii în faăa Parlamentului, Guvernul nu a comunicat public această modificare, dar iată că în forma finală a bugetului de stat apare ca promisiune suma de 1 miliard de lei.

Totuși, e la jumătate față de cât prevăzuse Start-Up Nation II. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a afirmat luni, citat de ZF.ro, că programul Start-Up Nation III s-a rmai putea suplimenta.

„Start-Up Nation 2019, ediţia a treia, va începe până în rectificarea bugetară cu fonduri de 1 miliard de lei. La rectificarea bugetară se poate suplimenta suma în funcţie de proiectele înscrise în cadrul programului”, a spus el, citat de ZF.ro.

De precizat, însă, că pentru a se face plăți, trebuie ca aceste credite de angajament să fie transformate în credite bugetare, adică bani puși în buget efectiv, iar asta se poate face prin rectifcare bugetară în a doua jumătate a anului 2020 sau prin bugetul de stat pe anul 2021, în funcție de calendarul plăților, pe măsură ce se vor implementa viitoarele proiecte din ediția încă nelansată a programului.

Thumbnail

Alte programe de finanțare pentru afaceri mici și mijlocii 2020:

  • Stimularea exporturilor 2020

Sunt propuse fonduri de  70.000.000 lei - credite de angajament și 50.000.000 lei credite bugetare. În proiectul inițial, Ministerul de Finanțe prevăzuse doar 50 de milioane de lei la creditele de angajament.

În anii trecuți, în acest program se acorda consultanță pentru operatorii economici cu activitate de export in scopul elaborării și implementării strategiilor de export și prezentării celor mai bune practici in domeniul promovării ofertei de export in vederea identificării de oportunități de export.

 

  • Internaționalizare 2020

Programul de susținere a internaționalizării operatorilor economici romani, pentru perioada 2017 - 2020 are propuse 10.000.000 lei credite de angajament și 10.000.000 lei credite bugetare.

În anii trecuți, firmele private românești au putut obține fonduri nerambursabile de la stat de maximum 25.000 de lei fiecare, pentru a merge în străinătate la târguri și expoziții prin acest program. Au putut intra la finanțare firme din domenii ca: tehnologia informaţiei IT), sectorul alimentar, fabricarea mobilei, industria textilă, cercetare, inovare ştiinţifică şi medicală.

În 2018, de exemplu, au fost favorizate firmele care au ales ca piețe-țintă zone din afara Uniunii Europene, cu prioritate Africa sau Asia.

 

  • Programul Comerț 2020

Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a serviciilor de piață are o alocare propusă în proiectul de buget de 40.000.000 lei credite de angajament și 40.000.000 lei credite bugetare.

În anul 2019, guvernul precedent alocase 15 milioane de lei pentru programul Comerț, dar în cele din urmă sesiunea de depunere a proiectelor nu a mai avut loc.

În Programul Comerț 2018, un număr de 209 microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) private s-au calificat pentru finanțări nerambursabile de maximum 250.000 de lei de la stat.  În total, peste 1.000 de firme s-au înscris în program în acel an. Nu toate IMM-urile au solicitat suma maximă.

 

  • Microindustrializare 2020

Programul Microindustrializare 2020 are un buget de 65.000.000 lei credite de angajament și 65.000.000 lei credite bugetare.

În anul 2019 guvernul trecut alocase 22 de milioane de lei pentru Microindustrializare, dar programul nu s-a mai deschis.

În Programul Microindustrializare 2018, un număr de 247 de firme s-au calificat în interiorul bugetului disponibil, la fonduri nerambursabile de până la 450.000 de lei fiecare din bugetul de stat. Majoritatea IMM-urilor au solicitat suma maximă de 450.000 de lei sau pe aproape.

 

  • Programul Femeia Antreprenor 2020

Programul national mutianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul femeilor din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii are prevăzuți 1 milion de lei și în anul 2020. În edițiile din ultimii ani, prin acest program, 80 de femei de afaceri românce au putut urma cursuri de antreprenoriat în România, dar o parte dintre ele, și în străinătate, prin acest program.

De exemplu, în 2018, destinațiile externe pentru femeile calificate la faza finală au fost Londra, Paris, Madrid și Roma.

 

  • Programul de cursuri de antreprenoriat EMPRETEC 2020

În anul 2020, se alocă buget de 504.000 de lei pentru lansarea unei noi sesiuni în Programul UMCTAD/ EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltării IMM. În 2018, circa 100 de români au putut urma cursuri gratuite de antreprenoriat şi management, prin programul guvernamental EMPRETEC. Produsul de bază oferit participanţilor la Program a fost atelierul de lucru pentru dezvoltarea competenţelor personale antreprenoriale dezvoltat de Universitatea Harvard împreună cu Management Systems International şi McBeer & Co , pe parcursul a 9 zile calendaristice.

 

Se alocă un buget de 5 milioane de lei, pentru organizarea târgului în anul 2020, cu anumite gratuități pentru expozanții - firme mici și mijlocii (IMM). De asemenea, se organizează conferinte, seminarii, mese rotunde, workshop-uri si prezentari in scopul cresterii numarului intreprinzatorilor de succes si a competentelor antreprenoriale. În ultimii ani, târgul a fost bugetat de Guvern, dar nu a mai fost organizat.

 

  • Programul Meșteșuguri-Artizanat 2020 - bani pentru hand-made

Programul national mutianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului va avea alocați și anul acesta 890.000 de lei, pentru organizarea unui târg de profil, la care vor fi invitați și susținuți financiar să participe meșteșugari și artzani din toată țara.

În 2019, târgul de produse hand-made s-a făcut la Bran. Prin Program au putut fi suportate cheltuielile de transport pentru beneficiari şi pentru produsele acestora, în valoare maximă de 2.000 lei, precum şi cheltuielile de cazare a beneficiarilor pe perioada desfăşurării evenimentului, în valoarede maximum 1.600 lei/beneficiar pentru maxim patru nopţi de cazare, dar nu mai mult de 200 lei/noapte/persoană.

Citește și:

Bani pentru startup-uri românești 2020: 10.000 Euro de la Samsung, înscrieri online

Parallax

Vizualizari
18407
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri