Claudiu Zamfir

Fonduri pentru firme 2019: Buget redus pentru Programul Comerț, în care se oferă câte 250.000 RON micilor afaceri

Thumbnail

Statul va oferi și în anul 2019 fonduri nerambursabile de câte 250.000 de lei (circa 52.000 de euro) unor mici firme private, pentru investiții, prin programul Comerț, însă anul acesta bugetul va fi mult mai mic decât în 2018, conform propunerii de procedură scoase în dezbatere publică marți, de Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2019 este de de 15.392.000 lei, în Programul Comerț, conform propunerii de procedură. Ministerul estimează că va ajuta 61 de beneficiari în anul 2019.

Se confirmă astfel informațiile publicate anterior de StartupCafe.ro, care a avertizat că în bugetul de stat pe anul 2019, promovat de Guvern și adoptat de Parlament, sunt prevăzute alocăîri în scădere pentru programul Comerț și alte programe destinate IMM, comparativ cu anul 2018.

În anul 2018, la un buget total de  aproape 50 de milioane de lei, s-au înscris peste 1.000 de firme în programul Comerț, concurența fiind de 5 pe 1 loc la valoarea maximă a finanțării, de 250.000 de lei pe beneficiar. La această concurență, pentru a putea prinde finanțare o firmă trebuia să creeze minimum 6 locuri de muncă.

În 2019, dacă vor aplica tot 1000 de firme, concurența va fi de 16 pe loc, dacă toate firmele calificate ar lua suma maximă de 250.000 de lei.

Prin Programul Comerț, beneficiarii eligibili primesc o valoare a ajutorului nerambursabil de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (fără TVA), dar nu mai mult de 250.000 lei pentru fiecare beneficiar.

Restul de minimum 10% din cheltuielile eligibile plus TVA trebuie suportate de beneficiar.

Programul COMERȚ 2019 - condiții pentru firme

Firmele solicitante trebuie să îndeplinească o serie de condiții în programul Comerț, printre care:

  • să aibă cel puţin 1 an calendaristic de la înfiinţare la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de investiţii,
  • codul CAEN pentru care solicită finanţare să fie autorizat cu cel puţin 3 luni anterior datei deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de investiţii;
  • societatea nu a beneficiat de alocaţie financiară nerambursabilă în cadrul Programului Comerț în ultimii 3 ani - 2016, 2017 și 2018. Asociaţii sau acţionarii care deţin mai multe societăţi nu pot beneficia de ajutor în cadrul programului decât cu o singură societate, pentru care se verifică statutul de întreprindere unică.
  • firma nu au depăşit plafonul de minimis de 200.000 Euro pe durata a trei exerciţii financiare consecutive pentru o întreprindere unică.,
  • să aibă până la 249 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro sau active totale de până la 43 milioane euro, echivalent în lei.

Programul COMERȚ 2019 - cheltuieli eligibile

Cu cei maximum 250.000 de lei de la stat, firmele pot să facă o serie de cheltuieli, printre care:

  • achiziţionarea de echipamente IT tehnică de calcul (tip PC, format din: unitate centrală, server, monitor, imprimantă/copiator/multifuncţională, inclusiv sisteme portabile, licenţe necesare desfăşurării activităţii).
  • achiziţionarea de cititoare pentru cod de bare;
  • achiziţionarea de cântare electronice cu/fără printer pentru etichetare;
  • achiziţionarea de aparate de marcat electronice fiscale;
  • achiziţionarea de echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru-inclusiv software-ul aferent, aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare necesare desfăşurării activităţilor pentru care a solicitat finanţare, cu excepţia jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard şi automatelor muzicale;
  • achiziţionarea de electro şi motostivuitoare;
  • investiţiile în active necorporale referitoare la brevete de inventie, mărci de produse si servicii (etichetare ecologica, licente), software pentru comerţul on-line, software-uri necesare desfăşurării activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă;
  • achiziţionarea de mobilier, aparatură birotică, sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale (ex. sisteme de supraveghere video, sisteme de alarmă).
  • achiziţionarea de autoutilitare din categoria N1, N2, N3, cu excepţia vehiculelor de teren simbol G conform Ordinului MLPTL 211/2003 cu modificările şi completările ulterioare, respectiv cu excepţia  vehiculelor de transport rutier de mărfuri în contul terţilor sau contra cost, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri în contul terţilor sau contra cost.
  • realizarea unei pagini web pentru prezentarea activităţii solicitantului şi a produselor sau serviciilor promovate (inclusiv cheltuieli înregistrare domeniu, fără hosting), pentru operatorii economici care nu deţin altă pagină web şi care trebuie să fie funcţională la data depunerii cererii de eliberare a ajutorului nerambursabil si pe toata perioada de monitorizare;
  • achiziţionarea de instalaţii/echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile/alternative de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare;
  • achiziţionarea de instalaţii de încălzire sau climatizare aferente spaţiului de comerţ sau servicii;
  • achiziţionarea de spaţii comerciale de comerţ sau prestări servicii în legatură directă cu activităţile codului CAEN pe care se accesează Programul. Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie să aibă destinaţie locativă.

Proiect Procedura Comert 2019 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
6795
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri