Claudiu Zamfir

LISTA 2019: Fondurile de la stat pentru mici firme private. Bugete mai mici propuse de Guvern, anul acesta

Thumbnail

Guvernul a modificat ușor propunerea de buget pentru programele naționale care vor fi lansate în anul 2019 pentru finanțarea unor firme mici și mijlocii cu bani de la stat. Dincolo de Start-Up Nation, se întrezăresc pe listă programe utile, pentru mici firme mai experimentate, ca Microindustrializare sau Comerț 2019, însă bugetele sunt în scădere față de anul trecut. Cel puțin așa arată propunerea ieșită din Guvern, ușor modificată față de ce propunea Ministerul Finanțelor, dar Parlamentul va avea ultimul cuvânt.

Așa cum am promis, vă ținem la curent cu evoluția alocărilor bugetare pentru programele nașionale de finanțare a microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii (IMM) în anul 2019. Așa cum arată proiectul de buget aprobat de Guvern vineri și trimis la Parlament, schemele de fonduri nerambursabile pentru mici firme private, susținute din bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, arată așa:

Thumbnail

CLICK AICI PENTRU A EXTINDE

  • 1. Microindustrializare - fonduri nerambursabile pentru făbricuțe și ateliere IMM

Pentru Programul national multianual de mocroindustrializare se propune un buget de 22.678.000, credite de angajament în anul 2019. Această alocare permite deschiderea unui nou apel de proiecte în anul 2019, însă banii prevăzuți de proiectul de buget al Guvernului ar ajunge doar pentru finanțarea a maximum 50 de firme la valoarea maximă de anul trecut pe care a avut-o ajutorul nerambursabil, de 450.000 de lei. În 2018 s-a alocat un buget de 74 milioane de lei pentru program.

De asemenea, pe proiectul de buget de stat pe anul 2019 se prevăd credite de plată de 74 milioane de lei, dar acești bani sunt necesari efectuării plăților către firmele câștigătoare de anul trecut.  În Programul Microindustrializare 2018, un număr de 247 de firme s-au calificat în interiorul bugetului disponibil, la fonduri nerambursabile de până la 450.000 de lei fiecare din bugetul de stat. Majoritatea IMM-urilor au solicitat suma maximă de 450.000 de lei sau pe aproape.

 

  • 2. Internaționalizare - bani pentru patroni, să meargă în străinătate, la expoziții și târguri

La Programul de sustinere a internationalizarii operatorilor economici români se propun 10 milioane de lei pentru anul 2019, buget mai mare decât în 2018, când au fost de 7,8 milioane de lei, și decât în 2017, când am avut 5 milioane de lei. Totuși, bugetul propus pe 2019 este unul destul de anemic, dacă ne gândum că în cei 4 ani din perioada 2017-2020 Guvernul a promis o alocare totală de 71 milioane de lei în programul Internaționalizare.  

Anul trecut, firmele private românești au putut obține fonduri nerambursabile de la stat de maximum 25.000 de lei fiecare, pentru a merge în strinătate la târguri și expoziții prin acest program, plățile urmând să fie făcute efectiv în 2019, pe credite bugetare alocate pe lângă cele de angajament. Au putut intra la finanțare firme din domenii ca: tehnologia informaţiei IT), sectorul alimentar, fabricarea mobilei, industria textilă, cercetare, inovare ştiinţifică şi medicală. În 2018 au fost favorizate firmele care au ales ca piețe-țintă zone din afara Uniunii Europene, cu prioritate Africa sau Asia.

 

  • 3. Programul EMPRETEC 2019 - cursuri gratis de antreprenoriat

În 2019 se alocă buget de 504.000 de lei pentru lansarea unei noi sesiuni în Programul UMCTAD/ EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltării IMM, conform proiectului de buget. În 2018, circa 100 de români au putut urma cursuri gratuite de antreprenoriat şi management, prin programul guvernamental EMPRETEC.

Produsul de bază oferit participanţilor la Program a fost atelierul de lucru pentru dezvoltarea competenţelor personale antreprenoriale dezvoltat de Universitatea Harvard împreună cu Management Systems International şi McBeer & Co , pe parcursul a 9 zile calendaristice.

 

  • 4. Programul Femeia Antreprenor - cursuri în străinătate și în țară

Programul national mutianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul femeilor din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii are prevăzuți 1 milion de lei și în anul 2019. Anul trecut, 80 de femei de afaceri românce au putut urma cursuri de antreprenoriat în România, dar o parte dintre ele, și în străinătate, prin acest program.

În 2018, destinațiile externe pentru femeile calificate la faza finală au fost Londra, Paris, Madrid și Roma.

 

  • 5. Programul Comerț 2019 - ajutoare de la stat pentru firme private

Programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a serviciilor de piata are propus un buget de 15,39 de milioane de lei, credite de angajament, pentru un nou apel de proiecte în anul 2019, mult sub nivelul de anul trecut, de 50 de milioane de lei. Dacă se menține ajutorul nerambursabil de 250.000 de lei, bugetul pe anul 2019 ar ajunge pentru abia 61 de firme, la valoarea maximă a grantului.

În Programul Comerț 2018, un număr de 209 microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) private s-au calificat pentru finanțări nerambursabile de maximum 250.000 de lei de la stat. În total, peste 1.000 de firme s-au înscris în program în acest an.

Nu toate IMM-urile au solicitat suma maximă. De asemenea, pe propunerea de buget pe anul 2019 se prevăd încă 15,39 milioane de lei pentru plata proiectelor depuse anul trecut, însă suma este mult sub necesarul de 50 de milioane de lei.

 

  • 6. Târgul IMM 2019

Programul pentru organizarea Târgului Întreprinderilor Mici si Mijlocii. Se propune un buget de 5 milioane de lei, pentru organizarea târgului. Prin acest program se organizează la București un târg al firmelor mici și mijlocii, cu anumite gratuități pentru expozanți.

De asemenea, se organizează conferinte, seminarii, mese rotunde, workshop-uri si prezentari in scopul cresterii numarului intreprinzatorilor de succes si a competentelor antreprenoriale.

7. Artizanat 2019: bani de hotel și benzină pentru meșteșugari și artizani

Programul national mutianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului va avea alocați și anul acesta 890.000 de lei, pentru organizarea la București a unui târg de profil, la care vor fi invitați și susținuți financiar să participe meșteșugari și artzani din toată țara.

În 2018, prin Program au putut fi suportate cheltuielile de transport pentru beneficiari şi pentru produsele acestora, în valoare maximă de 2.000 lei, precum şi cheltuielile de cazare a beneficiarilor pe perioada desfăşurării evenimentului, în valoarede maximum 1.600 lei/beneficiar pentru maxim patru nopţi de cazare, dar nu mai mult de 200 lei/noapte/persoană.

 

  • 8. Stimularea exporturilor 2019 - buget în creștere.

În acest program, Guvernul propune pentru anul 2019 credite de angajament de 70 de miloane de lei pentru sesiunea din anul 2019, în creștere față de schița de buget propusă de Ministerul Finanțelor pe 31 ianuarie 2019, unde erau prevăzuți numai 45 de milioane de lei. De asemenea, bugetul pe 2019 prevede 50 de milioane de lei, credite de plată, pentru deconturi pe anul trecut.

În 2018 și 2017, programul de stimulare a exporturilor a avut bugete de câte 25 de milioane de lei.

În acest program se acordă consultanță pentru operatorii economici cu activitate de export in scopul elaborarii si implementarii strategiilor de export si prezentarii celor mai bune practici in domeniul promovării ofertei de export in vederea identificării de oportuniți de export.

 

  • 9 Start-Up Nation - credite de angajament pentru semnarea a 10.000 de contracte pe 2019

Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii “Start-up Nation - ROMÂNIA”, ediția a doua, a demarat în 27 decembrie 2018, iar perioada de înscriere se termină pe 12 februarie 2019. Guvernul, în proiectul său trimis la Parlament, a majorat creditele de angajament pentru acest program, față de alocarea propusă de Ministerul Finanțelor, de la 444 milioane de lei la 2 miliarde de lei. Cu această alocare (dacă se va menține în legea care va ieși din Parlament), statul va putea semna contracte de finanțare pentru maximum 10.000 de firme calificate în buget pe anul 2019.

Mai sunt și credite bugetare de 383.597.000 lei, care ar permite plăți pentru numai 1.900 de firme. Însă, potrivit unor surse guvernamentale, acești bani au fost prevăzuți de fapt pentru acordarea unor avansuri, în cazul în care sunt firme care cer și îndeplinesc și condițiile tehnice pentru a le primi. De asemenea, creditele bugetare vor putea fi folosite pentru a vira băncilor partenere o parte din banii din program, pentru a putea să acorde credite-punte firmelor care nu au bani să facă plățile către furnizori, în implementarea investițiilor. Aceasta mai ales în condițiile erodării încrederii băncilor în actualul guvern, după instituirea „taxei pe lăcomie” asupra activelor bancare.

Totodată, actuala propunere de buget pe anul 2019 nu prevede fonduri pentru lansarea unui nou apel de proiecte în anul 2019, pe Start-Up Nation. Pe anul 2020, sunt estimate credite de angajament de numai 2,7 milioane de lei, iar pe anul 2021, de numai 445.000 de lei. În schimb pe anii 2020-2022 sunt estimate credite de plată de câte 260 de milioane de lei fiecare. Aceste cifre lasă de înțeles că, prin legea bugetului de stat pe anul 2019, Guvernul nu a prevăzut neapărat lansarea unei noi sesiuni, a treia, în programul Start-Up Nation, în anul 2019, așa cum a lansat în 2017 și 2018. Asta nu înseamnă neapărat că nu vor mai fi lansate sesiuni. Programul de guvernare prevede lansarea a câte o ediție în fiecare an, în perioada 2017-2020, dar să ajungem acolo.

Această listă NU cuprinde și alte programe anunțate de guvern pentru 2019, cum ar fi controversatul Growth - maximum 500.000 de euro pentru construcția de grădinițe, inclusiv private - sau programul de ajutoare de stat pentru investiții private mari, de minimum 3 milioane de euro, de la Ministerul Finanțelor. Vom prezenta aceste programe când vor fi făcute progrese pentru eventuale apeluri în anul 2019.

Vă vom ține la curent cu evoluțiile din care va rezulta forma finală a bugetului 2019, ce va ieși din Parlament, care va fi promulgată de președintele Iohannis și care în final va fi publicată în Monitorul oficial.

Citește și:

Parallax

Vizualizari
22541
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Valentina
Varga
Dar alocatiile copiilor?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri