Claudiu Zamfir

Fonduri pentru firme 2019: LISTA programelor naționale pentru IMM

Thumbnail

Și în anul 2019, patronii cu firme mici și mijlocii românești vor putea obține fonduri nerambursabile de la statul român, printr-o serie de programe naționale de ajutoare pentru IMM, însă bugetul alocat este mult mai mic decât anul trecut, conform propunerii de buget de stat pe anul 2019, emise joi seara de Ministerul Finanțelor, dar care se poate modifica substanțial în Guvern și în Parlament.

În propunerea de buget pe anul 2019, pentru Ministerul pentru Mediul de Afaceri, se prevăd pentru programele naționale de finanțare a IMM-urilor 545.520.000 de lei, credite de angajament și tot atât, credite bugetare. În 2018, prin aceste programe au fost angajamente de 1.865.293.000 și plăți de 1.233.113.000 de lei.

În această schiță se poate observa că la proiectele majore, cum sunt Start-Up Nation, Comerț sau Microindustrializare, sunt diminuări de fonduri, însă ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, a discutat vineri cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, pentru suplimentarea alocărilor pe ptogramele naționale.

Thumbnail
Schita de buget 2019 - Programe nationale IMM

Așa cum arată în schița de buget curentă, în anul 2019 se vor derula următparele programe naționale pentru IMM-uri:

1. Microindustrializare. Pentru Programul national multianual de mocroindustrializare se propune un buget de 22.678.000 lei, credite de angajament în anul 2019. Această alocare permite deschiderea unui nou aple de proiecte în anul 2019, însă banii prevăzuți în schița de buget sunt mult mai puțini decât anul trecut, când s-a alocat un buget de 74 milioane de lei pentru program. De asemenea, pe proiectul de buget de stat pe anul 2019 se prevăd credite de plată de 74 milioane de lei, dar acești bani sunt necesari efectuării plăților către firmele câștigătoare de anul trecut.  În Programul Microindustrializare2018, un număr de 247 de firme s-au calificat în interiorul bugetului disponibil, la fonduri nerambursabile de până la 450.000 de lei fiecare din bugetul de stat. Majoritatea IMM-urilor au solicitat suma maximă de 450.000 de lei sau pe aproape.

2. Internaționalizare. Programul de sustinere a internationalizarii operatorilor economici români. Se propun 10 milioane de euro pentru anul 2019. Anul trecut, firmele private românești au putut obține fonduri nerambursabile de la stat de maximum 25.000 de lei fiecare, pentru a merge în strinătate la târguri și expoziții prin acest program, plățile urmînd să fie făcute efectiv în 2019, pe credite bugetare alocate pe lângă cele de angajament.

3. Programul UMCTAD/ EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltării IMM. În 2019 se alocă buget de 504.000 de lei pentru lansarea unei noi sesiuni. Anul trecut, circa 100 de români au putut urma cursuri gratuite de antreprenoriat şi management, prin programul guvernamental EMPRETEC.

4. Programul Femeia Antreprenor. Programul national mutianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul femeilor din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii are prevăzuți 1 milion de lei pe anul 2019. Anul trecut, 80 de femei de afaceri românce au putut urma cursuri de antreprenoriat în România, dar o parte dintre ele, și în străinătate, prin acest program.

5. Programul Comerț. Programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a serviciilor de piata are propus un buget de 15,3 de milioane de lei, credite de angajament, pentru un nou apel de proiecte în anul 2019, mult sub nivelul de anul trecut, de 50 de milioane de lei. De asemenea, pe propunerea de buget pe anul 2019 se prevăd încă 15,3 milioane de lei pentru plata proiectelor depuse anul trecut, însă suma este mult sub necesarul de 50 de milioane de lei. În Programul Comerț 2018, un număr de 209 microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) private s-au calificat pentru finanțări nerambursabile de maximum 250.000 de la stat. În total, peste 1.000 de firme s-au înscris în program în acest an. Nu toate IMM-urile au solicitat suma maximă.

6. Programul pentru organizarea Targului Întreprinderilor Mici si Mijlocii. Se propune un buget de 5 milioane de lei, pentru organizarea târgului. Prin acest program se organizează la București un târg al firmelor mici și mijlocii, cu anumite gratuități pentru expozanți. De asemenea, se organizează conferinte, seminarii, mese rotunde, workshop-uri si prezentari in scopul cresterii numarului intreprinzatorilor de succes si a competentelor antreprenoriale.

7. Artizanat. Programul national mutianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului va avea alocați și anul acesta 890.000 de lei, pentru organizarea la București a unui târg de profil, la care vor fi invitați și susținuți financiar să participe meșteșugari și artzani din toată țara. În 2018, prin Program au putut fi suportate cheltuielile de transport pentru beneficiari şi pentru produsele acestora, în valoare maximă de 2.000 lei, precum şi cheltuielile de cazare a beneficiarilor pe perioada desfăşurării evenimentului, în valoarede maximum 1.600 lei/beneficiar pentru maxim patru nopţi de cazare, dar nu mai mult de 200 lei/noapte/persoană.

8. Stimularea exporturilor. În acest program, se propune deocamdatăun buget de 45 de milioane de euro pentru anul 2019, pentru un nu apel de cereri de finanțare. În acest program se acordă consultanta pentru operatorii economici cu activitate de export in scopul elaborarii si implementarii strategiilor de export si prezentarii celor mai bune practici in domeniul promovării ofertei de export in vederea identificării de oportuniți de export.

9 Start-Up Nation. Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii “Start-up Nation - ROMÂNIA”, ediția a doua, a demarat în 27 decembrie 2018, iar perioada de înscriere se termină pe 12 februarie 2019. În schia de buget sunt alocați 444.197.000 de lei, credite de angajament, care ar permite să se semneze contracte de finanțare cu numai 2.200 de firme, în condițiile în care guvernul s-a lăudat că va da câte 200.000 de lei unui număr de până la 10.000 de firme în această ediție. De asemenea, mai sunt credite bugetare de 383.597.000 lei, care ar permite plăți pentru numai 1.900 de firme. Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, a dat vineri asigurări că vor fi alocate 2 miliarde de lei credite de angajament, până la urmă, în proiectul de buget care va pleca din Guvern la Palament, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.De asemenea, actuala propunere de buget pe anul 2019 nu prevede fonduri pentru lansarea unui nou apel de proiecte în anul 2019, pe Start-Up Nation, însă pe anii următori sunt prevăzute unele alocări pînă în 2022, ceea ce indică faptul că Guvernul are de gând să mențină programul, cel puțin până în 2021, când se fac noi alegeri legislative, în urma cărora se va forma alt guvern.

Vă vom ține la curent cu evoluțiile din care va rezulta forma finală a bugetului 2019, ce va ieși din Parlament, care va fi promulgată de președintele Iohannis și care în final va fi publicată în Monitorul oficial.

Citește și:

LISTA 2019: Fondurile de la stat pentru mici firme private. Bugete mai mici propuse de Guvern, anul acesta

Parallax

Vizualizari
16619
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri