Claudiu Zamfir

Rezultate Microindustrializare 2018: Slabe șanse fără 100 de puncte la ajutoarele de câte 100.000 euro pentru patroni

Thumbnail

Un număr de 282 de firme mici și mijlocii private care au aplicat la programul Microindustrializare 2018 au calculate automat câte 100 de puncte pe planurile de afaceri, ceea ce face ca restul de 323 de făbricuțe cu punctaje mai mici să aibă șanse slabe, chiar zero la ajutoarele nerabursabile de la stat de maximum 450.000 de lei (aproape 100.000 de euro) fiecare.

Direcția de Antreprenoriat și Programe pentru IMM din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri a publicat marți lista cu solicitanţii acceptaţi în vederea verificării administrative şi a eligibilităţii, în ordinea punctajelor calculate automat.

Procentul aportului propriu la investiție, propus în planul de afaceri, a variat destul de mult, fiind și antreprenori care au promis că vor suporta din banii lor mai mult de jumătate din proiect, plus TVA pe toate achizițiile eligibile.

Primele 282 de firme trecute pe lista RUE în ordinea punctajelor și a criteriilor de departajare au punctajul maxim, de câte 100 de puncte, în condițiile în care bugetul total pe anul 2018, de 74.359.000 lei, ajunge pentru 165 de solicitanți la valoarea maximă a finanțării nerambursabile.

Asta înseamnă practic că restul firmelor nu au aproape nicio șansă. Și dintre firmele cu câte 100 de puncte destule vor rata finanțarea. Totuși, teoretic, și firmele cu mai puțăin de 100 de puncte au șanse ipotetice, dacă vor fi destule firme care să nu fi cerut valoarea maximă de 450.000 de lei și dacă vor pica mai departe destule firme dintre cele de sus, din listă, la analiza pe dosar.

La punctaje egale prevalează:

  1. numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create conform planului de afaceri;
  2. numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create din rândul absolvenților după anul 2012/persoanelor defavorizate/șomerilor;
  3. valoarea procentului aferent aportului propriu;
  4. valoarea profitului din exploatare la 31.12.2017;
  5. Ponderea investițiilor în echipamentele prevăzute la pct 2.1, 2.2 și 2.3.6. din HG 2139/2004 și  software-uri necesare desfăşurării activităţii sau obiecte de inventar asimilate grupelor menționate;
  6. asociatul/acţionarul/ nu a mai avut/nu are calitatea de asociat/acţionar în altă societate înfiinţată în baza Legii 31/1990 cu completările şi modificările ulterioare, sau în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri cu modificările şi completările ulterioare;
  7. societatea/asociaţii/acţionarii nu a/au mai beneficiat de alocaţie financiară nerambursabilă în cadrul programelor naţionale pentru sprijinirea înfiinţării şi dezvoltării IMM în ultimii 3 ani;
  8. data şi ora înscrierii în program.

Primele 165 de firme cu câte 100 de puncte fircare au promis că vor angaja între 5 și 20 de persoane cu normă întreagă, din care proaspăt-absolvenți și șomeri între 2 și 10, de fiecare.

Alocaţia financiară nerambursabilă pentru firmele selectate la finanțare va fi de maximum 450.000 de lei pe beneficiar. Suma va acoperi cel mult  90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, în limita valorilor maxime prevăzute pentru fiecare cheltuială eligibilă.

Astfel, antreprenorul va trebui să suporte în final o contribuţie proprie de minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului. De asemenea, taxa e valoarea adăugată la înreaga valoare a proiectului va fi suportată de beneficiar (cu posibilitate de a o deduce, dacă are cod de TVA).

Totodată, beneficiarul selectat efectuează cheltuielile, iar statul îi decontează ulterior costurile  eligibile, în limita ajutorului nerambursabil obținut în program. Antreprenorii vor putea lua și credite de la bănci partenere în program, cu garanții, iar comisionul către Fondul de Garantare va putea fi decontat din program, dacă va fi prevăzut în planul de afaceri.

Lista Aplicanti Microindustrializare 2018 Ordine Rue by Claudiu on Scribd

Grila de punctaj a fost următoarea:

Thumbnail

Parallax

Vizualizari
6813
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Sima
Marian
In lista cu punctaje, ultima conditie este "actionarul are/a avut calitatea de actionar in alta societate...". Se refera la cele ce au mai beneficiat de fonduri? Altfel sunt excluse toate cooperativele care au zeci de actionari si nu ii poti verifica pe toti.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri