Claudiu Zamfir
Un număr de 282 de firme mici și mijlocii private care au aplicat la programul Microindustrializare 2018 au calculate automat câte 100 de puncte pe planurile de afaceri, ceea ce face ca restul de 323 de făbricuțe cu punctaje mai mici să aibă șanse slabe, chiar zero la ajutoarele nerabursabile de la stat de maximum 450.000 de lei (aproape 100.000 de euro) fiecare.
Direcția de Antreprenoriat și Programe pentru IMM din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri a publicat marți lista cu solicitanţii acceptaţi în vederea verificării administrative şi a eligibilităţii, în ordinea punctajelor calculate automat.
Procentul aportului propriu la investiție, propus în planul de afaceri, a variat destul de mult, fiind și antreprenori care au promis că vor suporta din banii lor mai mult de jumătate din proiect, plus TVA pe toate achizițiile eligibile.
Primele 282 de firme trecute pe lista RUE în ordinea punctajelor și a criteriilor de departajare au punctajul maxim, de câte 100 de puncte, în condițiile în care bugetul total pe anul 2018, de 74.359.000 lei, ajunge pentru 165 de solicitanți la valoarea maximă a finanțării nerambursabile.
Asta înseamnă practic că restul firmelor nu au aproape nicio șansă. Și dintre firmele cu câte 100 de puncte destule vor rata finanțarea. Totuși, teoretic, și firmele cu mai puțăin de 100 de puncte au șanse ipotetice, dacă vor fi destule firme care să nu fi cerut valoarea maximă de 450.000 de lei și dacă vor pica mai departe destule firme dintre cele de sus, din listă, la analiza pe dosar.
La punctaje egale prevalează:
Primele 165 de firme cu câte 100 de puncte fircare au promis că vor angaja între 5 și 20 de persoane cu normă întreagă, din care proaspăt-absolvenți și șomeri între 2 și 10, de fiecare.
Alocaţia financiară nerambursabilă pentru firmele selectate la finanțare va fi de maximum 450.000 de lei pe beneficiar. Suma va acoperi cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, în limita valorilor maxime prevăzute pentru fiecare cheltuială eligibilă.
Astfel, antreprenorul va trebui să suporte în final o contribuţie proprie de minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului. De asemenea, taxa e valoarea adăugată la înreaga valoare a proiectului va fi suportată de beneficiar (cu posibilitate de a o deduce, dacă are cod de TVA).
Totodată, beneficiarul selectat efectuează cheltuielile, iar statul îi decontează ulterior costurile eligibile, în limita ajutorului nerambursabil obținut în program. Antreprenorii vor putea lua și credite de la bănci partenere în program, cu garanții, iar comisionul către Fondul de Garantare va putea fi decontat din program, dacă va fi prevăzut în planul de afaceri.