Claudiu Zamfir

LISTA propusă a ajutoarelor de la stat pentru firme în 2018. Modificare la Start-Up Nation

Thumbnail

Proiectul de buget pe anul 2018 prevede, la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, schimbări destul de mari la programele naționale de finanțare a firmelor mici și mijlocii cu bani de a stat. Deși nu detaliază, propunerile preliminare plecate de la Ministerul Finanțelor prezintă modificări majore la programul Start-Up Nation, în anul 2018.

În total, pe anul 2018, se propun pentru programele de finanțare a firmelor mici și mijlocii (IMM) 1,14 miliarde de lei, credite bugetare (bani puși în buget) și 183,1 milioane lei sub formă de credite de angajament (bani care vor putea fi alocați de guvern prin rectificare bugetară, în funcție de necesități și de posibilități, dar nu mai devreme de luna iulie 2018). Estimările pentru 2019 și 2020 sunt încă și mai mici: 200 milioane de lei credite bugetare și încă pe atât, de angajament.

Evident, aceasta este o simplă schiță de buget, elaborată la Ministerul Finanțelor. Proiectul de buget de stat 2018 are nevoie e aprobarea Guvernului și apoi de adoptarea de către Parlament, un proces în care se fac modificări.

Thumbnail

Să luăm la rând propunerile de buget pentru fiecare program de finanțare pentru IMM 2018, așa cum arată în schița preliminară:

  • 1. Start-Up Nation România

Programul national pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural START-UP NATION ROMANIA va avea un buget de 963,7 milioane lei, doar credite bugetare.

Prima ciudățenie este în titulatura dată acestui program în schița de buget pe anul 2018. La prima vedere, banii alocați vor fi numai pentru firme de la sate. Așadar se exclude mediul urban. Pe undeva ar fi de înțeles, având în vedere că alte programe pentru firmele noi - România Start-Up Plus și Diaspora Start-Up, pe fonduri europene, urmează să ofere bani nerambursabili de maximum 40.000 de euro pentru deschiderea de noi firme în mediul urban. Iar România Start-up Plus a și fost suplimentat masiv.

Problema este că cele două programe pe fonduri UE menționate nu se aplică în București și Județul Ilfov, care riscă să rămână astfel neacoperite cu programe destinate start-upurilor.

O altă ciudățenie este bugetul alocat, în sine: 963,7 milioane lei, credite bugetare. Spre deosebire de creditele bugetare de anul trecut, acestea nu sunt prevăzute la capitolul dedicat plăților interne care să fie ulterior decontate de Comisia Europeană Guvernului, din fonduri europene nerambursabile.

Pentru a se acoperi necesarul de finanțare ar fi nevoie de 3 miliarde de lei credite de angajament și bugetare, care să acopere cheltuielile fără finanțare europeană pentru România Start Up Nation 2017 (1 miliard de lei) și pentru ediția 2018 (2 miliarde de lei).

Așa cum arată acum, însă, pare că nu sunt alocați bani pentru a se putea deschide în 2018 o sesiune nouă de înscriere în Start -Up Nation 2018. Asta dacă aici sunt alocați banii pentru plățile din ediția 2017 a programului, care se fac în anul 2018. Surse guvernamentale au declarat însă pentru StartupCafe.ro că această schiță de buget a fost realizată prin vară, ceea ce ar putea însemna că nu au fost luați în calcul și banii pentru ediția 2017 care trebuie plătiți în 2018, având în vedere că nu se putea ști din vară cât din bugetul pe anul 2017 se putea consuma până la finele anului în curs.

O astfel de posibilitate a fost evocată încă de acum o lună de către directorul Direcției Antreprenoriat, Adrian Panait, coordonatorul tehnic al programelor de finanțare a IMM-urilor din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

”O să începem cu un comitet consultativ pentru dezvoltarea IMM, acolo analizăm nu numai programele ce vor fi derulate, poate și îmbunătățirile care trebuie aduse, poate și programe noi. E puțin cam devreme să discutăm acum. Dar la începutul anului viitor vom lua împreună o decizie, mergem sau nu cu acest program și în 2018 și în ce formă vom merge” - a spus Panait, în 27 octombrie, la o conferință de specialitate.

El a fost însă contrazis ferm de șeful lui, ministrul Ilan Laufer, care a declarat, într-un interviu acordat StartupCafe.ro, cu 3 zile înainte de publicarea schiței de buget, că în mod sigur se va face o ediție 2018 a Start-Up Nation, cu o alocare totală de 2 miliarde de lei, pentru firme noi din toată țara, inclusiv din București-Ilfov.

”Cadrul legal pentru Start-up Nation există în acest moment. Referitor la detalii tehnice, când vom da drumul efectiv programului pentru 2018, avem discuții interne în minister să vedem care sunt cele mai bune soluții. Eu îmi doresc să-i dăm drumul mai devreme decât a fost în 2017, fiind un an în care a trebuit să construim foarte mult din punctul de vedere al legislației, de la cadrul legal la procedura de implementare, care au durat. Eu aș vrea undeva în luna aprilie să-i dăm drumul, anul viitor, va fi o lună bună, pentru ca toată lumea să intre în pâine. Asta ar fi dorința mea, să dăm drumul în aprilie aplicației de înscriere” - a spus Laufer.

Reamintim că pe anul 2017, programul Start Up Nation a avut alocat un buget de 1,7 milioane de lei, din care 500 milioane lei, credite bugetare pentru acoperirea cheltuielilor care ar urma să fie decontate ulterior de România din fonduri europene, iar restul de 1,2 miliarde de lei, credite de angajament. Creditele de angajament au fost transformate doar parțial în credite bugetare: 250 milioane lei.

Precizăm că nu am reușit să-l contactăm pe ministrul Ilan Laufer pentru clarificări, până la publicarea acestui articol.

  • 2. Stimularea Exporturilor

În programul pentru Stimularea exporturilor sunt prevăzuți 25 milioane de lei în anul 2018. Anul trecut fuseseră alocați 25 de milioane de lei credite bugetare și 85 de milioane de lei credite de angajament.

În acest program se acordă consultanta pentru operatorii economici cu activitate de export in scopul elaborarii si implementarii strategiilor de export si prezentarii celor mai bune practici in domeniul promovarii ofertei de export in vederea identificarii de oportuniti de export.

  • 3. Programul Internaționalizare

Programul de sustinere a internationalizarii operatorilor economici romani, pentru perioada 2017-2020 ar urma să aibă un buget de 10 milioane lei în anul 2018, dublu față de anul trecut.

În acest program, firmele mici și mijlocii din România au obținut ajutoare nerambursabile de la stat de până la 50.000 de lei, pentru realizarea de site-uri și aplicatii de promovare și participarea la targuri internaționale.

  • 4. Programul Femeia Manager

Programul national multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul femeilor din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii va avea un buget de 1 milion lei în anul 2018, la fel ca în 2017, numai că ar urma să revină la acordarea de granturi.

Programul Femeia Manager sau Femeia Antreprenor, cum este cunoscut, a oferit, începând cu anul 2013, fonduri nerambursabile de maximum 50.000 de lei unui număr de circa 10 IMM-uri deținute de femei. Programul a fost bugetat și în anul 2018, însă fără partea de fonduri nerambursabile, preluată de Start Up Nation. În schimb, în 2017 Femeia Manager era prevăzut să organizeze cursuri de antreprenoriat pentru femei. În cele din urmă nu s-a mai desfășurat nici în această formulă, în anul 2017.

Potrivit descrierii din schița de buget 2018, programul Femeia Manager ar urma să revină la acordarea de granturi nerambursabile.

”Masuri: Prin Program se finanțează implementarea celor mai bune Planuri de Afaceri depuse de femeile antreprenor” - este descris programul Femeia Manager în schița de buget 2018.

  • 5. Programul Comerț

Programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a serviciilor de piata va avea un buget de aproape 50 milioane lei în anul 2018, la fel ca în anul precedent.

În acest program, în anul 2017, firmele mici și mijlocii eligibile au putut primi un ajutor financiar nerambursabil de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (fără TVA), dar nu mai mult de 250.000 lei pentru fiecare beneficiar.

  • 6. Microindustrializare

Programul national multianual de microindustrializare va avea în anul 2018 un buget de 86,2 milioane lei, în creștere cu aproape 12 milioane de lei față de anul 2017.

În acest program, ​în anul 2017, întreprinderile mici si mijlocii selectate au putut primi ajutor financiar nerambrursabil de pana in 450.000 de lei, de la stat. Intensitatea finantarii ar urma sa fie de maximum 90%, ceea ce va insemna ca antreprenorii suportă  minimum 10% din investitia finala, dar si TVA-ul, care este cheltuiala neeligibila.

  • 7. Microîntreprinderi pentru tineri

Programul pentru stimularea inființării și dezvoltării microintreprinderilor apartinând intreprinzătorilor tineri ar urma să aibă un buget de 27 milioane lei în anul 2018.

Acesta este o noutate. În trecut a existat un program asemănător, care a fost topit în Start Up Nation 2017: Programul SRL-Debutant.

  • 8. Târgul IMM-urilor

Programul pentru organizarea Targului Intreprinderilor Mici si Mijlocii va avea un buget de 5 milioane lei în anul 2018, la fel ca în 2017.

Prin acest program se organizează la București un târg al firmelor mici și mijlocii, cu anumite gratuități pentru expozanți.

La târg se organizează o expoziție structurata pe sectiuni dedicate  institutiilor si agentilor economici care furnizeaza facilitati, produse si servicii de asistenta pentru IMM, promovarii produselor si serviciilor realizate de catre intreprinderile mici si mijlocii romanesti sau promovarii debutantilor in afaceri.

De asemenea, se organizează conferinte, seminarii, mese rotunde, workshop-uri si prezentari in scopul cresterii numarului intreprinzatorilor de succes si a competentelor antreprenoriale, imbunatatirii performantelor economice si tehnice ale IMM, stimularii intreprinderilor inovative, promovarii produselor si serviciilor romanesti, precum si stimularii si sustinerii internationalizarii IMM.

  • 9. Programul Meșteșuguri și Artizanat

Programul national mutianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului va avea un buget de 890.000 lei în 2018, la fel ca în 2017.

În cadrul acestui program, antreprenori cu mici afaceri handmade beneficiază de ajutor nerambursabil de la stat pentru transport și cazare pentru a participa la un târg de artizanat și meșteșugărit organizat la București.

  • 10. Programul UMCTAD EMPRETEC

Programul UMCTAD EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii IMM va avea un buget de 504.000 lei în anul 2018, la fel ca în 2017.

În acest program, circa 100 de români pot urma gratuit cursuri și workshopuri de antreprenoriat si management.

Schita buget 2018 - Ministerul Pentru Mediul de Afaceri, Comert Si Antreprenoriat by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
28854
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
bogdan
giroc
Daca tot e ziua nationala a Romaniei si Romania are crestere economica de nivel stelar, hai sa nu mai incurajam si sprijinim antreprenorii ca nu mai avem nevoie de ei pentru a sustine cresterea economica, ei sunt la un nivel la care nu mai au nevoie de finantare, iar statul roman prefera sa sprijine sistemul bugetar si nu pe cel privat, ca aia produc bunastare societatii si creeaza locuri de munca... Ha-ha-ha. Se pare ca domnul ministru Lauder v-a mintit pe fata in interviul de acum 3 zile.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri