
Claudiu Zamfir
Programul Start-Up Nation 2018, prin care statul promite ajutoare nerambursabile de câte 200.000 de lei unor mici afaceri, ar urma să aibă fondurile necesare plăților asigurat prin bugetul de stat pe anul 2019, a declarat, joi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea. El a mai spus că se așteaptă ca până la data limită de depunere a planurilor de afaceri în Start-Up Nation 2018 va fi un număr dublu de aplicanți față de ediția precendetă.
Ministrul a precizat că în proiectul de buget negociat cu Ministerul Finanțelor, nefăcut public încă de cei de la Finanțe, s-au prevăzut atât credite de angajament, cât și credite de plată, pentru ca apoi, din semestrul al doilea, la rectificarea bugetară, să se transforme și restul creditelor de angajament în credte bugetare (de plată).
„Am cerut buget suficient, avem credite de angajament și acum de 2 miliarde de lei, astfel încât să pornim acest proiect. Vom avea creditele de angajament necesare începutului semnării contractelor și de asemenea toate creditele bugetare pentru a putea face plățile, cum s-a întâmplat și anul acesta. Trebuie să avem mai întâi credite de angajament și apoi credite bugetare, dar în buget veți vedea și credite bugetare. Și - și” - a spus Oprea.
El a dat explicații și referitor la faptul că în debutul înscrierilor în Start-Up Nation 2018, de joi, ora 10.00, au picat pentru câteva minute site-urile Direcției pentru politici antreprenoriale și al Ministerului pentru Mediul de Afaceri.
„7 minute site-urile au avut o mică sincopă, aplicația a funcționat foarte bine. Nu le găzduim noi, am lucrat foarte bine cu cei care ne găzduiesc site-urile, am fost în dialog cu ei, a fost un volum foarte mare în momentul de debut, acum funcționează bine și cred că nu vor fi deloc probleme”, a explicat Oprea, precizând că, de fapt, aplicația electronică a avut resurse suficiente pentru a funcționa fără oprire, separat de cele două site-uri.
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) este cel care se ocupă de site-urile ministerului.
- ”La ora 10.00.02 deja primul aplicant își înscrisese parola și se înscrisese pe site în aplicație. La ora 12.45 avem deja înscriși 4.000 de aplicanți cu user și parolă. 1.401 proiecte erau depuse cu plan de afaceri cu tot. Mă aștept să avem anul acesta un numpr de proiecte depuse aproape dublu față de anul trecut (anul trecut au fost 19.200 de aplicanți).
- Există suficient timp astfel încât până în data de 12 februarie 2019, ora 20.00 să fie depuse toate proiectele pe care le-au lucrat seu le vor lucra cei care vor să fie antreprenori.
- Fac un apel către toți cei care vor să devină antreprenori, să gândească foarte bine planurile de afaceri, numărul de locuri de muncă pe care le pot crea să fie sustenabil, pentru că am constatat că sunt și unii consultanți mai puțin doritori de a da sfaturi cinstite, corecte și care, pentru a putea să încaseze acel bonus pentru rezultat, instistă pentru un număr foarte mare de locuri de muncă. Mi-aș sori ca antreprenorul să fie conștient de posibilitățile pe care le are afacerea de a crea realist un număr de locuri de muncă. La cele 8.444 de contracte de finanțare semnate anul trecut, erau aproape 21.000 de locuri de muncă, înseamnă că au fost sub 3 locuri de muncă create. Și eu cred că acolo este zona de confort pentru cineva care debutează în afaceri în România, astăzi.
- Semnătura electronică este iarăși obligatorie și există posibilitatea semnării cu semnătură electronică. Am tot vorbit de necesitatea digitalizării. Prima condiție este aceea de a avea semnătură electronică, astfel încât oricare act pe care îl transmitem între părți pe internet să poată fi un act opozabil și de aceea avem nevoie de semnătură electronică. (Potrivit unor surse oficiale contactate de StartupCafe, semnătura electronică nu este o obligație pentru aplicanți și nici o piedică, ci o facilitate, iar cei care o vor folosi vor putea fi scutiți de drumuri în plus în faza de contractare).
- Am scos toată procedura referitoare la achiziții publice pentru că este evident că antreprenorul știe cel mai bine cum să cheltuie cu folos cei 200.000 de lei. Raportul preț-calitate pentru echipamentele pe care vrea să le achiziționeze, antreprenorul îl știe cel mai bine. El va căuta mai mult de 3 oferte”.
Potrivit procedurii de implementare, firmele participante trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care:
NU beneficiază de Start-Up Nation firme care activează în domenii ca
procedurasun2018(1) by Claudiu on Scribd
Firmele vor putea face cu banii de la stat o serie de categorii de cheltuieli eligibile, printre care:
Prin echipamente tehnologice, conform grilei de punctaj, se înțeleg toate bunurile descrise în grupele 2.1, 2.2. si 2.3.6. din H.G. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, sau obiecte de inventar asimilate grupelor menționate. În categoria echipamentelor pentru care se obține punctaj suplimentar sunt asimilate următoarele: mijloace fixe si obiecte de inventar pentru locurile de joacă și săli de sport, fitness, x-body și de forță, drone, terenuri artificiale pentru sport.
Nu se finanțează vehiculele de transport rutier de mărfuri în contul terţilor sau contra cost, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri. Pentru activitățile de rent a car, școli de șoferi si pilotaj și transporturi cu taxi-uri nu este limitată valoarea maximă și numărul de autoturisme achiziționate.
Pentru alte activități în afara celor prevăzute la alin (2), autoturismele sunt eligibile pentru toate activitățile din cadrul programului cu justificarea necesității achiziționării acestora în planul de afaceri, în valoare eligibilă de maxim 36000 lei și maxim 1 autoturism / beneficiar.
Valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii) reprezintă o sumă forfetară de maxim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării planului de afaceri, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în tranșa a doua în baza cererii beneficiarului însoțită de documentele care să ateste angajarea numărului si tipului de persoane asumate prin planul de afaceri;
În noua ediție a programului, firmele care vor să facă afaceri în Buucrești și județele Ilfov și Cluj vor pleca din start cu un minus de 15 puncte, ceea ce le diminuează considerabil șansele la finanțare, spre anulare.
Anul acesta, pe domenii de activitate, producția, industriile creative și serviciile sunt la același punctaj, 30 de puncte, iar mai jos este doar comerțul.
Ceea ce va spori șansele unei firme în plus față de aceste criterii va fi numărul de oameni pe care îi va angaja din rândul șomerilor, proaspeților absolvenți și a persoanelor defavorizate.
La punctaje egale, firmele vor fi departajate după următoarele criterii, în această ordine: