Claudiu Zamfir
Joi, 27 decembrie 2018, începe înscrierea online în programul Start-Up Nation 2018, prin care statul promite ajutoare nerambursabile de câte 200.000 de lei (aproape 43.000 de euro) unor firme mici și mijlocii IMM) noi, pentru investiții în România. StartupCafe.ro vă prezintă principalele condiții și capcane din programul de 430 de milioane de euro al Guvernului. Din articol puteți descărca toate documentele oficiale necesare aplicării și urmări un tutorial video pentru completarea electronică a planurilor de afaceri.
TUTORIAL aplicație Start-Up Nation 2018:
Programul Start-Up Nation, ediția a doua, urmează să se deschidă joi, de la ora 10.00, pe site-ul oficial al Direcției politici antreprenoriale a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, aippimm.ro.
Sesiunea de înscriere a firmelor durează 30 zile lucrătoare, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului.
Guvernul spune că, prin această ediție, va acorda unui număr de maximum 10.000 de firme mici și mijlocii fonduri nerambursabile de la stat de câte 200.000 de lei, pentru diverse investiții.
Intensitatea ajutorului financiar nerambursabl este de 100%, ceea ce înseamnă că antreprenorul câștigător nu va fi obligat să participe cu aport propriu la investiția eligibilă, cel puțin teoretic. Și TVA-ul pentru achizițiile făcute de firmă va fi decontat de stat, dacă firma nu este plătitoare de TVA și nu și-o poate deduce.
La finalul perioadei de înscriere, firmele vor fi selectate la finanțare în oridinea punctajului obținut conform grilei oficiale și în limita bugetului disponibil.
Și anul acesta, antreprenorii care nu au bani să facă investițiile până la decontul de la stat vor putea utiliza credite-punte de la cele 3 bănci partenere: Banca Transilvania, BCR și CEC Bank. De asemenea, beneficiarii au la dispoziție metoda cererii de plată, prin care statul plătește furnizorilor, când eliberează deconturile.
Potrivit procedurii de implementare, firmele participante trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care:
NU beneficiază de Start-Up Nation firme care activează în domenii ca
procedurasun2018(1) by Claudiu on Scribd
Firmele vor putea face cu banii de la stat o serie de categorii de cheltuieli eligibile, printre care:
Prin echipamente tehnologice, conform grilei de punctaj, se înțeleg toate bunurile descrise în grupele 2.1, 2.2. si 2.3.6. din H.G. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, sau obiecte de inventar asimilate grupelor menționate. În categoria echipamentelor pentru care se obține punctaj suplimentar sunt asimilate următoarele: mijloace fixe si obiecte de inventar pentru locurile de joacă și săli de sport, fitness, x-body și de forță, drone, terenuri artificiale pentru sport.
Nu se finanțează vehiculele de transport rutier de mărfuri în contul terţilor sau contra cost, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri. Pentru activitățile de rent a car, școli de șoferi si pilotaj și transporturi cu taxi-uri nu este limitată valoarea maximă și numărul de autoturisme achiziționate.
Pentru alte activități în afara celor prevăzute la alin (2), autoturismele sunt eligibile pentru toate activitățile din cadrul programului cu justificarea necesității achiziționării acestora în planul de afaceri, în valoare eligibilă de maxim 36000 lei și maxim 1 autoturism / beneficiar.
Valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii) reprezintă o sumă forfetară de maxim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării planului de afaceri, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în tranșa a doua în baza cererii beneficiarului însoțită de documentele care să ateste angajarea numărului si tipului de persoane asumate prin planul de afaceri;
În noua ediție a programului, firmele care vor să facă afaceri în Buucrești și județele Ilfov și Cluj vor pleca din start cu un minus de 15 puncte, ceea ce le diminuează considerabil șansele la finanțare, spre anulare.
Anul acesta, pe domenii de activitate, producția, industriile creative și serviciile sunt la același punctaj, 30 de puncte, iar mai jos este doar comerțul.
Ceea ce va spori șansele unei firme în plus față de aceste criterii va fi numărul de oameni pe care îi va angaja din rândul șomerilor, proaspeților absolvenți și a persoanelor defavorizate.
La punctaje egale, firmele vor fi departajate după următoarele criterii, în această ordine:
StartupCafe.ro a identificat o serie de capăcane în programul Start-Up Nation, dintre care vom menționa doar două, pe care noi le considerăm mai importante:
Fără să facem un proces de intenție guvernului, n-ar trebui să te mire dacă după ce ai fost selectat la finanțare te trezești că statul nu are efectiv bani în buget să te plătească.
Și nici nu-l vei putea trage la răspundere dacă nu te va plăti din lipsă de bani. Potrivit acordului de finanțare pe care îl va semna firma beneficiară după selecție, Administratorul de Program va asigura finanţarea proiectului în limita fondurilor aprobate pentru Program, cuprinse în bugetul anual al acestuia.
De asemenea, în cazul în care prin bugetul de stat nu se acoperă sumele necesare finanţării proiectului, administratorul de Program este exonerat de orice răspundere - mai prevede acordul de finanțare.
Or, programul Start-Up Nation, ediția a doua a început foarte târziu, comparatv cu prma ediție. Îngtre Crăciun și Anul nou începe programul Start-Up Nation 2018, după ce prima ediție s-a deschis în iunie. Pentru anul 2018, guvernul a prevăzut 2 miliarde de lei, credite de angajament pentru Start-Up Nation 2018. Această alocare bugetară permite doar demararea programului, însă pentru a se efectua plăți va fi nevoie ca în bugetul pe anul 2019 să se prevadă credite bugetare, adică bani efectiv puși în buget, nu promisiuni.
Până la publicarea acestui articol, statul, prin Ministerul Finanțelor, nici măcar nu a scos oficial în dezbatere publică proiectul de buget pe anul 2019. Cu câteva zile înainte de anul 2019.
Pentru plata a 10.000 de firme va fi nevoie de 2 miliarde de lei, adică aproape 430 de milioane de euro, o sumă imensă pentru bugetul de stat, mai ales având în vedere că pentru noua ediție a programului Start-Up Nation nu s-au prevăzut fonduri europene deocamdată.
E adevărat că programul Start-Up Nation nu solicită aport propriu la finanțarea de la stat, însă dacă vrei să faci afaceri trebuie să vii și tu cu resurse financiare proprii.
Numai câteva exemple de cazuri în care trebuie să bagi banii tăi, cu tot cu Start-Up Nation: