Claudiu Zamfir

VIDEO-TUTORIAL Start-Up Nation 2018: Aplicația de înscriere pentru fondurile de max. 200.000 lei de la stat. Cu explicații

Thumbnail

Antreprenorii pot utiliza tutorialul video publicat de StartupCafe.ro pentru înscrierea în programul Start-Up Nation 2018, prin care statul spune că va oferi unor firme românești noi fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei (circa 43.000 euro) fiecare. De la finalul articolului pot fi descărcate toate documentele necesare înscrierii în programul de finanțare.

În tutorialul video Start-Up Nation 2018, realizat în studiul StartupCafe.ro, Adrian Panait, director în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, prezintă, în aplicația actualizată în versiunea de testare, pașii necesari completării electrinice a planurilor de afaceri.

TUTORIAL Start-Up Nation 2018:

 

 

Directorul Adrian Panait ne-a oferit și câteva precizări și explicații privind înscrierea online care se va deschide pe 27 decembrie 2018, la ora 10.00, timp de 30 de zile lucrătoare, pe site-ul oficial aippimm.ro.

Explicații Start-Up Nation 2018:

 

  StartupCafe.ro: Domnule Panait, mulţumim că aţi venit. Pentru că tocmai aţi făcut la noi tutorialul pentru pentru înscrierea În Startup Nation, trebuie să precizăm că aproape 2.500 de persoane au testat aplicaţia de înscriere şi şi-au făcut conturi acolo. Pentru înscrierea propriu zisă care începe pe data de 27 decembrie ora 10.00, oamenii trebuie să-şi facă alte conturi. Am dreptate?

    Adrian Panait: Absolut. Într-adevăr ne-au ajutat foarte mult şi pe noi. 2.500 de persoane au contribuit, de fapt, la un test preliminar deschiderii oficiale şi toate problemele pe care ei le-au semnalat în timpul acelor teste noi le am rezolvat în timp real.

    StartupCafe.ro: Trebuie să-și facă alte conturi, asta trebuie să precizăm...

    Adrian Panait: Clar, trebuie să ia de la capăt tot procesul fiindcă toate datele pe care ei le au înregistrat pe serverele noastre, pe perioada de testare, au fost şterse. Acolo nu mai există nimic; cu aceleaşi adrese de email sau cu alte adrese de mail se face alt user, alt cont şi se intră, în sfârşit, în mod oficial, începând cu 27 decembrie ora 10, pe aplicaţia informatică.

    StartupCafe.ro: Printre problemele semnalate de unii dintre aplicanţi a fost şi aceasta legată de firmele româneşti care aplică şi care au un asociat- un acţionar sau unicul acţionar/asociat - persoană străină şi nu i se potriveşte CNP-ul şi nu se putea înscrie în versiunea de test.

    Adrian Panait: Înainte aveam un filtru pe Codul Numeric Personal, într-adevăr, dar pe care noi l-am eliminat acum, ca urmare a acestei probleme semnalate în timpul testelor, de către persoanele străine. Este important de precizat că nu contează naţionalitatea acţionarului/asociatului ci contează ca societatea comercială să fie înfiinţată în condiţiile programului - SRL, SA sau altă formă eligibilă pe program.

    StartupCafe.ro: Deci acum se pot înscrie şi firmele româneşti cu persoane străine....

    Adrian Panait: Acționari/asociaţi, persoane străine sau reprezentanţi legali sau împuterniciţi, da!

    StartupCafe.ro: Sumă forfetară şi avans - sunt două chestiuni care se aplică anul acesta. Vă rugăm să ne explicaţi exact în ce condiţii se acordă aceste facilitați.

    Adrian Panait: De la început hai să le privim ca două opţiuni separate: opţiunea de avans maxim 30 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile - existentă anul acesta, față de anul trecut -, dar avansul se acordă în condiţiile legislaţiei în vigoare. Iar legislaţia în vigoare la această oră este: cu garanţie bancară, se acordă avansul; garanţiei care să acopere şi valoarea prejudiciilor în cazul în care nu se justifică cheltuielile pentru care a obţinut avans, până la sfârşitul anului în care a fost aprobat. Aşa sună legislaţia la ora asta, e important să ştie şi aplicanții că au nevoie de garanție bancară.

    StartupCafe.ro: Deci, aplicanții trebuie să meargă la bancă, să obţină de acolo o scrisoare de garanţie, da? Pe care banca poate să i-o dea, dar poate să nu i-o dea...

    Adrian Panait: E important de precizat că, în cazul în care aplicanţii optează pentru avans şi sunt în imposibilitatea obţinerii acelei scrisori de garanţie bancară, ei nu pierd suma respectivă; suma poate fi decontată în tranşa următoare, împreună cu toată valoarea, toate cheltuielile eligibile, valoarea totală. Deci, ei dacă optează pentru avans şi nu-l obţin din indiferent ce motive, pot opta pentru toată valoarea eligibilă în tranşa a doua. Iarăşi important de precizat: nu mai exista trei tranşe, ca în 2017.

Există valoarea de avans de 30%, în cazul în care se optează pentru ea - sunt și aplicanți care n-or să opteze pentru aceasta - şi o singură tranşă. Cei care nu optează pentru avans au o singură tranşă în care pot să vină la decont cu toate cheltuielile eligibile, valoarea aprobată. Valoarea forfetară, cealaltă facilitate...Deci să le privim în mod separat. E adevărat sau creat confuzii fiindcă ambele puteau fi până la maxim 30 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile dar sunt două lucruri, opţiuni separate, facilităţi separate. Valoarea forfetară se asigura anul aceasta pentru toate cheltuielile: salarii, utilităţi, chirii, contabilitate - sunt precizate în planul de afaceri - dintr-o valoare, am zis, maxim 30 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile şi numai pe tranşă, nu din avans.

Dacă se optează din avans, nu sunt eligibile sumele forfetare, din avans, ci doar din tranşa finală. Noi ştim că vor crea locuri de muncă şi condiţie pentru obţinerea sumei forfetare e crearea a minim două locuri de muncă. E o condiţie procedurală de a ţine pe toată perioada de implementare, doi ani, începând cu finalizarea implementării, acele locuri de muncă şi - atenţie! -, și tipul locurilor de muncă pentru care s-a primit punctaj. Deci, noi ştim, deja, că doi ani de zile salariile vor fi plătite, de asta s-a ales o metodă mult mai uşoară, o sumă forfetară de maxim 30 la sută, pentru aceste cheltuieli.

    StartupCafe.ro: De precizat, să nu se facă o confuzie, pentru a te înscrie în program trebuie să creezi minimum un loc de muncă...

    Adrian Panait: Se pleacă de la condiţia de minim un loc de muncă, pentru toţi aplicanții, se oferă punctaj suplimentar pentru locuri de muncă create în plus faţă de această obligaţie existentă în ordonanţă şi în legea care aprobă ordonanța de urgenţă, dar pentru suma forfetară e o condiţie de minim doi: cu normă întreagă și pe perioadă nedeterminată, e important de precizat!

    StartupCafe.ro: Iarăşi, anul acesta a crescut în importanţă criteriului ”primul venit, primul servit” de înscriere pentru departajarea aplicanțílor în caz de punctaje egale, în caz de punctaje egale. Vă rugăm să explicați și aici..

    Adrian Panait: Aşa cum sună ordonanţa de urgenţă publicată de curând în Monitorul Oficial (cea care modifică ordonanţa 10 de anul trecut), la punctaje egale, sunt patru criterii de departajare. Trebuie să spunem aplicanţilor că punctaj egal înseamnă acelaşi număr de locuri de muncă, acelaşi tip de locuri de muncă, aceeaşi pondere pe echipamente şi abia apoi criteriul ”primul venit, primul servit”. La minim două locuri de muncă se obţine punctaj maxim. Să dăm un exemplu: la 100 de puncte, cineva creează 3 locuri de muncă, cineva 2. Va fi în faţa celui cu 2. Da? Cel care creeaza 3. Dacă ambii creează 3 locuri de muncă, dar unul angajează 3 șomeri - 3 absolvenți, iar unul 2 șomeri - 2 absolvenți, va avea iarăşi prioritate în aranjarea din Registrul Unic Electronic, deci în accesul la finanţare. Dacă toate astea sunt egale, dar şi echipamentele, ponderea - punctajul obţinut la ponderea în echipamente - e egal, atunci se aplică ”primul venit, primul servit”. Deci, e al patrulea criteriu de departajare la punctaje egale...

    StartupCafe.ro: Deci a crescut puţin în importanţă, faţă de anul trecut, dar nu e atât de important încât să dea toată lumea buluc, să vă pună ”în cap” aplicaţia.

    Adrian Panait: Eu zic că aplicaţia este pregătită, aşa cum am solicitat-o şi anul trecut şi anul ăsta, ea ar trebui să reziste undeva la 25 de mii de accesări simultane. Sper să nu avem mai multe dar şi dacă vom avea mai multe suntem pregătiţi, la ora asta. Avem emoţii, că aşa se întâmplă la fiecare început de program, dar suntem pregătiţi. Aşa cum aţi văzut şi aplicaţia în teste a funcţionat foarte bine, în parametri normali, e adevărat, cu un volum mult mai mic de date, dar a funcţionat bine şi am definitivat ce mai aveam de definitivat, pe amănunte.

    StartupCafe.ro: Domnule director, anul acesta judeţele Cluj şi Ilfov şi municipiul Bucureşti, de unde anul trecut au venit cei mai mulţi aplicanţi, anul acesta vor avea un deficit de 15 puncte. Practic vor avea şanse minime, spre zero.

    Adrian Panait: Decizia luată de conducerea ministerului a fost pentru a încuraja ponderea judeţelor unde numărul de IMM-uri este mai mic decât media europeană, a încuraja acolo startup-urile. Bucureştiul, Ilfovul şi Clujul depăşesc media europeană - de 4 IMM-uri la suta de locuitori - şi decizia politică a fost de a încuraja şi judeţele unde lucrul ăsta nu se întâmplă. Deci, obligatoriu, conform procedurii, e ca societatea care aplică să aibă şi sediu şi punctul de lucru în regiunea (regiunea în sensul numprului maxim de 4 IMM-uri la suta de locuitori, a nu se confunda cu cele 8 regiuni de dezvoltare ale țării - n.r.) pentru care obţine acel punctaj suplimentar.

Pe parcursul implementării proiectului, nu interzicem nimănui să deschidă alte puncte de lucru, în alte regiuni; în schimb, şi echipamentele, şi locurile de muncă care au fost create trebuie să rămână în locaţia pentru care a primit punctaj pe toată perioada de monitorizare a proiectului.

    StartupCafe.ro: Regiunea sau judeţul?

    Adrian Panait: Hai să dăm un exemplu: a fost în Zalău...iau la întâmplare... și punctul de lucru, şi sediul social, la momentul semnării contractului, la momentul decontului. El, din Zalău, poate să plece în Sibiu; din Sibiu, poate să plece la Tulcea, dar nu poate pleca în Bucureşti, în Cluj sau în Ilfov. De asta, obligativitatea este: poate să schimbe punctul de lucru oriunde, dar să rămână în acele judeţe cu pondere mai mică decât media europeană.

    StartupCafe.ro: Să păstreze condiţiile...

    Adrian Panait: Condiţiile programului, da! Aşa cum ați văzut, sunt încurajate anul ăsta şi alte tipuri de activităţi. Anul trecut s-a mers pe producţie şi punctate mai puţin serviciile şi comerţul, anul ăsta s-a dat o şansă şi activităţilor din servicii - la punctaj suplimentar - şi industriilor creative; sunt punctate, toate, la 30 de puncte. Poate, anul următor, o să se dea o şansă şi comerţului şi, prin rotaţie, toată lumea o să ajungă să aibă şanse la finanţare, să obţină 100 de puncte.

    StartupCafe.ro: Deci, vor urma 30 de zile de foc pentru aplicanţi şi pentru dvs. ...

    Adrian Panait: ...30 de zile lucrătoare, este bine de precizat!

    StartupCafe.ro: 30 de zile lucrătoare, în care se vor putea înscrie oamenii în programul Startup Nation 2018, da?

    Adrian Panait: Da. Noi facem tot ce ţine de noi să meargă în parametri normali, să funcţioneze!.

Instrucțiuni la aplicația START-UP NATION

Timp de 3 zile, de vineri pănă duminică, weekendul 14-16 decembrie 2018, antreprenorii au testat aplicația electronică Start-Up Nation 2018, în versiunea de probă.

Până la deschiderea oficială a aplicației de înscriere funcțională, ar fi util să recapitulăm toți pașii care trebuie parcurși pentru efectuarea înscrierii on-line, așa cum sunt descriși la intrarea în sistem, în aplicația de test (dar la care pot apărea unele modificări):

Instrucțiuni completare aplicație online Start-Up Nation 2018 - versiunea de test

În meniul din stânga veți găsi 6 secțiuni de formulare pe care trebuie să le completați înainte de a trimite formularele completate operatorilor noștri.

Cele 6 secțiuni sunt împărțite în două părți, una destinată informațiilor generale referitoare la firma dumneavoastră și alta care cuprinde 5 secțiuni necesare finanțării.

Pentru a putea trimite formularele, toate cele 6 categorii sunt obligatorii și nu puteți trimite formularele înainte ca acestea să fie salvate.

Odată cu trimiterea formularelor, acestea nu mai pot fi modificate și trebuie le completați cu atenție.

Fiecare dintre categorii conține un formular unde se recomandă să completați cat mai detaliat fiecare punct al acestuia.

Pentru a salva un formular, apăsați butonul "Salvează" ce se găsește la sfârșitul formularului

Înaintea trimiterii formularelor către operatori, se pot edita și salva formularele de câte ori doriți, aplicația blocând salvarea numai în urma trimiterii acestora.

Nota: Vă rugăm să completați formularele fără diacritice. Sumele se introduc fara virgule, puncte sau spatii! Doar pentru evidentierea zecimalelor se foloseste punctul. (ex: 119999.99)

Secțiunile salvate sunt evidentiate printr-un fundal albastru deschis, iar secțiunile unde trebuie să completați formularul aferent au un fundal albastru închis.

Secțiunea în lucru este evidențiată printr-un text îngroșat în meniu.

Anumite subpuncte din formulare au texte explicative oferindu-va niște linii generale de urmat pentru subpunctul respectiv. Acestea sunt de 2 feluri care pot fi diferențiate prin culori. Textele explicative din afara casetelor care trebuie completate au o culoare neagră, iar cele din interiorul casetelor sunt albastre. Aveți posibilitatea de a revedea textele explicative consultând documentele aferente programului "START-UP NATION".

Pentru fiecare formular salvat veți primi un punctaj în funcție de opțiunile completate în formularul respectiv, iar acest punctaj va este comunicat atunci când salvați un formular. Punctajul total acumulat la un moment dat este afișat în zona de meniu.

Cum atașez un fișier?

La completarea secțiunilor aveți posibilitatea de a atașa fișiere.
Există două tipuri de atașare a fișierelor, în funcție de situație.

1. Atașarea unui singur fișier:

Atașarea unui singur fișier se face apăsând butonul "Browse" și alegând fișierul. Acesta va fi trimis către server în momentul în care veți salva secțiunea respectivă.

2. Atașarea fișierelor multiple:

La anumite secțiuni va fi nevoie de atașarea mai multor fișiere.

Pentru a atașa fișierele, apăsați butonul "Browse files". Vi se deschide o fereastra unde aveți posibilitatea de a alege unul sau mai multe fișiere.

Se acceptă doar fișiere imagine (jpg, png) sau documente (pdf).

În momentul când ați terminat lista de fișiere, apăsați butonul "Upload fisiere". În acest moment, fișierele sunt trimise și puteți observa progresul fișierului în curs, cat și progresul total.

În momentul când aceasta operațiune este finalizată, fișierele dumneavoastră vor apărea în secțiunea de "Fișiere atașate". Aici aveți posibilitatea de a vizualiza fișierul trimis apăsând pe numele fișierului și posibilitatea de a șterge fișierul apăsând butonul "Șterge".

Puteți descărca de AICI procedura de implementare a schemei de minimis Start-Up Nation 2018, modelul de plan de afaceri și celelalte documente necesare înscrierii în program.

Citește și:

Parallax

Vizualizari
15766
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Laura
Adrian
Vreau sa amenajez un teren de fotbal sintetic. Sunt eligibile cheltuielile cu gazonul sintetic, nocturna si gardul de imprejmuire? Terenul vreau sa il inchiriez. Pot deconta chiria?
poza de profil
manuela
oncioiu
vreau sa fac o ferma de animale ...ce trebuie sa fac ?
poza de profil
Eugen
Cozianu
Mai exista FNG a IMM in procedura Start Up Nation 2018?..adica comisionul de la fondul de garantare mai este eligibil?Nu se precizeaza nimic despre acest aspect.Astept un raspuns.
Multumesc

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri