Claudiu Zamfir

Programul Start-Up Nation: Ministrul Economiei cheamă beneficiarii la decont/ Schema Construct Plus, din septembrie

euro-lei-bani-dreamstime

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a făcut, joi, apel către antreprenorii care implementează proiecte în programele Start-Up Nation Național și Diaspora și Femeia Antreprenor 2022 să vină la agențiile IMM „cu deconturile, pentru că sunt credite bugetare și ele trebuie cheltuite”.

„Sunt 8525 de contracte semnate pe programele Start-Up Nation și Femeia Antreprenor. Deja pe cei care sunt în implementare îi rog să vină la agenție cu deconturile, pentru că sunt credite bugetare și ele trebuie cheltuite ca banii să ajungă cât mai repede în economie” - a spus Oprea, la evenimentul Carta Albă a IMM 2023, organizat de Consiliul Național al IMM-urilor din România.

De asemenea, schema de ajutoare de stat Construct Plus, prin care se vor acorda granturi de maximum 50 de milioane de euro unor firme care investesc în producția de materiale de construcții, ar urma să fie operaționalizată din septembrie 2023.

„Acum vom invita reprezentanții patronatelor din domeniu să discutăm forma pe care să o aibă ghidul solicitantului, astfel încât să definitivăm împreună acest ghid și, în septembrie, să devenim operaționali. Vorbim de 600 milioane de euro în următorii 4 ani, din care 150 de milioane de euro anul acesta. Aici simpla notificare a schemelor la Comisia Europeană este suficientă” - a explicat Oprea.

Ministerul Economiei are în vedere și o schemă de finanțare a producției de baterii, care să vizeze în principal capacitățile de stocare a energiei din surse regenerabile.

„Încercăm să găsim soluțiile de finanțare pentru schema pentru baterii electrice. Am fost cel care a susținut IMM Prosumer. IMM Prosumer este o opțiunea pentru dvs. pentru a avea o energie mai ieftină, dar va trebui neapărat să venim cu partea de stocare și atunci producția de baterii în România devine o necesitate” - le-a mai spus ministrul oamenilor de afaceri prezenți la eveniment.

În schimb, el a conformat faptul că, prin programele Microindustrializare și Comerț 2023, firmele beneficiare nu vor mai primi direct granturi IMM, ci vor putea lua împrumuturi de la bănci, iar statul le va da o primă de capital care să acopere o parte din acele credite.

„Avem câteva programe clasice, cum sunt Microinduistrializarea, Creșterea serviciilor de piață, care nu au fost implementate. Încercăm o soluție ca banii să fie cheltuiți anul acesta. Și o să încercăm să ne ducem pe partea de scale-up a întreprinderilor mici și mijlocii pe programe care au avut deja succes în România, cum sunt acestea de garantare-contragarantare, încercăm să venim cu o primă de capital către companiile care deja au proiecte în dezvoltare, proiecte mature, pentru a avea efect imediat în piață, a vă putea susține” - a mai explicat Oprea.

Referitor la fondurile europene destinate mediului de afaceri, Ministerul Economiei ar urma să preia de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene o serie de linii de fonduri UE pentru IMM.

„Am vorbit cu ministrul Proiectelor Europene, dl. Câciu, care își dorește să democratizeze fondurile europene, să le descentralizeze, să le ducă mai aproape de dvs. și probabil că vom încerca împreună ca o parte din aceste fonduri să fie gestionate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, astfel încât să putem fi mult mai rapizi, mai aproape de dvs., așa cum v-am obișnuit în agențiile regionale pentru IMM. Este un proiect la care acum lucrăm, încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru a reuși acest lucru în cel mai scurt timp” - a mai afirmat ministrul Economiei, Radu Oprea.

Parallax

Vizualizari
3437
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Alex
Radu
Ministerul Economiei si agentiile pt IMM, asa cum ne-a demonstrat cu "masura 2" si alte masuri din plandemie, este cel mai prost administrator de fonduri, i s-au luat programele pentru un motiv. cred ca ar fi o greseala sa le primeasca inapoi.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri