Claudiu Zamfir

Plăți Măsura 2 Agri-Food: Mai puțin de 200 de beneficiari mai așteaptă granturile de câte 5.000-120.000 EUR. Start-Up Nation 3, HoReCa2, Femeia Antreprenor, Microindustrializare - ce se întâmplă cu ele

Thumbnail

Mai puțin de 200 de fermieri și antreprenori din industria alimentară mai așteaptă să-și primească granturile de capital de lucru de câte 5.000-120.000 de euro de la Măsura 2 a schemei de ajutoare de stat Agri-Food 2022, a precizat, marți, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

„Pentru programul IMM AGRI-FOOD, plățile sunt în curs de finalizare. Informațiile la zi arată că, dintr-un total de 3.469 de contracte încheiate, mai puțin de 200 de beneficiari așteptă, în cel mai scurt timp, virarea sumelor” - a precizat MAT.

Start-Up Nation 3, femeia Antreprenor, Microindustrializare - situația la zi

MAT a menționat și situația la zi pentru programele Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și Microindustrializare 2022, dar nu sunt foarte avansate. La Schema HoReCa 2 nici atât.

„Referitor la Start-Up Nation România și Diaspora, dar și la programul Femeia Antreprenor, precizăm că MAT se află în curs de verificare a celor aproape 26.500 de cereri de finanțare. Rezultatele vor fi anunțate în prima parte a anului 2023” - a precizat MAT.

Reamintim că la Start-Up Nation 2022 (ediția a treia), Guvernul nu a alocat niciun ban pentru plăți pe anul 2022 pe partea de beneficiari din țară, iar la Diaspora fondurile au fost alocate parțial - doar 20 de milioane de lei, care ajung abia pentru 100 de oameni, dar oricum nu se pot face plăți anul acesta. Speranțele oamenilor se agață acum de bugetul pe anul 2023, care urmează să fie prezentat de Guvern și aprobat de Parlament.

Și la Femeia Antreprenor plățile depind de bugetul pe 2023.

Schema HoReCa2 - speranțe și cam atât

La schema HoReCa 2, lucrurile sunt și mai incerte. MAT a chemat deja la dezbateri opetarorii din domeniu și a făcut 2 versiuni de procedură de implementare. În 2022, nicio șansă de lansarem, pentru că nu sunt alocate nici credite de angajament. În 2023, să vedem ce vor decide guvernanții, iar MAT spune că deciziile depind de alte instituții.

„Printre obiectivele stabilite, menționez lansarea schemei pentru stimularea incomingului și a celei destinate operatorilor economici care activează în domeniul balneo & balneoclimatic, noi ediții ale programelor de microindustrializare și de dezvoltare a incubatoarelor tehnologice și, nu în ultimul rând, sperăm să fie posibilă HoReCa 2 – o măsură pentru care noi am îndeplinit toți pașii necesari, însă care necesită și implicarea altor instituții”, a spus ministrul liberal al Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Schița de buget este însă în atribuțiile Ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, de la PSD. Sistemul informatic trebuie pregătit de militarii de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care a făcut până acum și sistemul pentru granturile naționale și pentru fondurile europene.

La HoReCa 2 ultima variantă de buget necesar enunțată de MAT se ridica la 750 de milioane de euro, dar firmele HoReCa au cerut un buget de 980 de milioane de euro - bani de la statul român (NU din fonduri UE).

Pentru primele 11 luni ale anului 2022, execuția bugetară a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a fost de 85%, procent raportat la totalul creditelor bugetare acordate instituției pentru anul 2022, în valoare de 3.882.519.000 lei. Plățile efectuate în această perioadă însumează 3.321.997.305 lei. Banii s-au dus în special pe Scehma HoReCa1, Măsurile 1 și 2 din schema de ajutoare IMM pe OUG 130/2020 și plățile de la Măsura 2 din schema Agri-Food prin OUG 61/2022.

Parallax

Vizualizari
1054
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri