Claudiu Zamfir
Româncele care fac afaceri și cele care vor să ia calea antreprenoriatului pot beneficia de diverse tipuri de finanțări dedicate femeilor: de la fonduri nerambursabile și credite bancare în condiții avantajoase până la cursuri de business plătite de stat. Nu doar pentru că am intrat în luna martie, iată o listă de oportunități pentru antreprenoarele noastre...
Româncele cu idei inovatoare se pot înscrie până pe 21 aprilie 2020 la EU Prize for Women Innovators, un concurs prin care Comisia Europeană oferă antreprenoarelor din UE trei premii de câte 100.000 de euro și unul de 50.000 de euro.
Programul se adresează femeilor care au adus inovații pe piață și celor care conduc companii inovatoare. Cele 4 premii (3 premii la categoria „femei inovatoare” și un premiu pentru categoria "inovatoare la începutul carierei") vor fi acordate femeilor care au creat cel mai mare impact asupra ecosistemului inovator prin transformarea ideilor în produse și/sau servicii noi și avansate în beneficiul cetățenilor europeni.
Româncele care fac afaceri pot să încerce să obțină și credite bancare în condiții avantajoase, de la BT Mic.
International Finance Corporation (IFC), parte din Grupul Banca Mondială, a acordat, în 30 ianuarie 2020, o finanțare de 16 milioane de dolari companiei românești BT Mic, pentru creşterea accesului la finanțare a microîntreprinderilor şi pentru facilitarea incluziunii financiare a femeilor cu spirit antreprenorial din România.
Jumătate din finanțarea IFC este destinată microcompaniilor deținute de femei, prin acest demers dorindu-se impulsionarea antreprenoarelor, pentru a juca un rol mai important în economie.
BT Mic, o companie financiară a Grupului Banca Transilvania, poate fi găsit AICI, pe site-ul său oficial.
Și în anul 2020, statul a alocat 1 milion de lei pentru programul Femeia Antreprenor, de care vor beneficia în total 160 de românce care au sau vor să-și deschidă mici afaceri.
Vor fi 3 etape:
Înscrierile nu au început încă, dar, când se va decide oficial, va fi lansată o sesiune de aplicații pe site-ul Ministerului Economiei.
O serie de fonduri de investiții au fost create, la nivel național și european, pentru femeile de afaceri sau orientate pentru a le încuraja pe antreprenoare, mai ales în domeniul tehnologiei.
În septembrie 2019, Elite Business Women, un club feminin de afaceri din România, a lansat primul fond de investiţii dedicat doar femeilor – Elite Business Women Investment Fund. Acesta este finanţat din contribuţiile membrelor, 40% din valoarea membership-ului fiind reinvestită de către clubul de afaceri în susţinerea micilor afaceri înfiinţate de femei.
Un alt exemplu, la nivel european, este RED Capital Partners, un fond de investitii de tip venture capital cu sedii la Madrid şi Tel Aviv, lansat în 2018. Acesta finanțează startup-uri care numără printre fondatori şi femei, cu proiecte din domenii precum agtech, foodtech, inteligenţă artificială, cyber technology şi sănătate.
Relevante sunt și fondurile de investiții europene fondate și conduse în întregime de femei. Acestea nu oferă investiții doar startup-urilor înființate de femei, dar au o procedură de selecție și o abordare care ajută antreprenoarele prin eliminarea barierelor de gen. Două exemple sunt: