Ștefan Marian Ceapă - Banca Transilvania

Întreb BT. Întâlnire online. Simplu, flexibil și rapid: factoringul, un mix de servicii pentru a nu rămâne în pană de bani. Citește răspunsurile, la comentarii!

Thumbnail

Un specialist în factoring de la Banca Transilvania răspunde la întrebările cititorilor StartupCafe.ro, miercuri, 4 iulie 2018, de la ora 11.00 la o nouă întâlnire online ”Întreb BT”, pe tema utilizării factoringului în dezvoltarea afacerilor cu ajutorul instrumentelor bancare pentru afaceri mici și mijlocii. Factoringul este o facilitate prin intermediul căreia o firmă își poate transforma mai repede, în lichidități, creantele pe care le are de încasat la termen (facturi, de exemplu).

Întâlnirea s-a încheiat! Vezi, la comentarii, răspunsurile specialistului

Invitat la întâlnirea online ”Întreb BT”: 

  • Ștefan Ceapă, Director Adjunct Factoring, Banca Transilvania. Ștefan are peste 10 ani de experiență în Banca Transilvania. Coordonează activitatea de structurare produse factoring și business suport a Departamentului de Factoring și este responsabil de dezvoltarea de noi produse de factoring adaptate la nevoile pieței.

Poți adresa specialistul Băncii Transilvania întrebări pe următoarele teme:

  • Când trebuie să apelez la factoring?

  • Ce servicii imi oferă factoringul?

  • Care sunt tipurile de factoring?

  • Diferenţa între factoring şi scontare.

  • Care sunt costurile produselor de factoring?

  • Cât mă costă factoringul din valoarea unei facturi?

  • Ce documente trebuie să prezint la bancă, pentru a beneficia de servicii de factoring?

ATENȚIE: Puteți adresa întrebări scrise, folosind formularul de comentarii de la finalul articolului până miercuri 4 iulie 2017, ora 11.00, precum și în timpul întâlnirii online, în intervalul 11.00 -12.00.

  • Pentru a putea adăuga întrebări în formularul de comentarii, trebuie să vă logați ca utilizator, cu e-mail și parolă.

  • Dacă nu aveți cont de utilizator, puteți crea unul cu o adresă validă de e-mail.

  • Vă rugăm să adresați numai întrebări legate de tema întâlnirii on-line.

  • Vom accepta doar comentariile și întrebările care respectă tema întâlnirii și care conțin un limbaj decent.

Specialistul Băncii Transilvania răspunde în scris, la comentarii, imediat după fiecare întrebare, în ordinea postarii întrebărilor.

Întreb BT este o serie de întâlniri online săptămânale, realizată de StartupCafe.ro în parteneriat cu Banca Transilvania, destinată antreprenorilor cu firme mici și mijlocii interesați de instrumente de creditare pentru dezvoltarea afacerilor.

Dacă doriți să primiți răspunsul la întrebare și pe email - sau aveți întrebări și după încheierea întâlnirii -, bifați căsuța ”Vreau răspuns de la autor”

 

Parallax

Vizualizari
1148
Conţinut
Parerea ta despre articol
3.508
Just for testing :

interaction: 3.75

popularity: 2.67

publishing: 3.06

expertise: 5

rating: 3.508

Finanțare bancară
Ștefan coordonează activitatea de structurare produse factoring și business suport a Departamentului de Factoring și este responsabil de dezvoltarea de noi produse de factoring.
Articole publicate : 2
Adauga comentariu
poza de profil
Sanda
Gradinaru
Care sunt costurile totale ?
Ștefan Marian
Ceapă - Banca Transilvania
Pretul facilitatii de factoring poate varia:
-in functie de tipul produsului de factoring (cu sau fara regres),
-in functie de termenul de plata agreat cu partenerul dumneavoastra,
-in functie de valoarea facturilor transmise la finantare si a valorii rulajului estimat a fi realizat cu respectivul client.

Pretul unei facilitati de factoring este, de regula, compus dintr-un comision de factoring care este perceput pentru serviciile de acoperire a riscului de neplata, colectare si administrare de creanta si o dobanda perceputa pentru serviciul de finantare.

Ca si exemplu, in cazul unei facturi in valoare de 100.000 lei cu termen de plata de 90 de zile pretul total se poate situa in jurul a 2.5% din valoarea facturii la care se adauga TVA. TVA-ul in cazul preturilor provenite din facilitatea de factoring este deductibil.
poza de profil
Vlad
Rotaru
Din punctul de vedere al costurilor, sunt convenabile produsele de factoring? Presupun ca exista comisioane..cat si cum?
Ștefan Marian
Ceapă - Banca Transilvania
Produsele de factoring pot aduce avantaje competitive beneficiarilor lor prin asigurarea necesarului de lichiditate si prin cresterea nivelului de predictibilitate a fluxurilor de numerar din cadrul unei companii.

In general, nu doar referindu-ne la factoring, decizia de achizitionare a unui produs este luata pentru a satisfice o nevoie. Pretul respectivului produs trebuie evaluat in functie de beneficiul pe care il aduce si de nivelul la care satisface nevoia respectiva.

Acelasi rationament poate fi aplicat si in cazul achizitiei produselor bancare. Referitor la nivelul preturilor aplicabile unei facilitati de factoring am dat un exemplu la intrebarea precedenta.
poza de profil
Spiridon
Luca
Pentru recuperare de TVA (export) se preteaza o solutie de factoring? Daca da, in ce conditii si cum se procedeaza?
Ștefan Marian
Ceapă - Banca Transilvania
Factoringul poate fi folosit si pentru finantarea facturilor emise catre parteneri externi.

Referitor la TVA, daca exportul este extracomunitar facilitatea este aplicabila valorii integrale a facturii, inclusiv TVA.

Serviciul de acoperire impotriva riscului de neplata este valabil pentru 100% din valoarea facturii, putand finanta pana la 85% din valoarea acesteia inclusiv TVA la momentul prezentarii documentatiei la banca.
poza de profil
Dida
Manea
Buna dimineata,
Suntem un birou de servicii contabile, avem ca si client o firma cu 14 de angajati in domeniul serviciilor. Clientul ar vrea sa stie daca factoring-ul este o solutie pentru incasarea creantelor aferente diferitelor tipuri de indemnizatii ce urmeaza sa fie sigur decontate de stat (concedii de maternitate, de exemplu care se recupereaza dupa o perioada mai lunga si daca, spre exemplu 3 angajate pleaca in maternal, relativ in aceeasi perioada, apare o problema cu fluxul de numerar)? Cum s-ar putea proceda. Multumim!
Ștefan Marian
Ceapă - Banca Transilvania
Factoringul are ca obiect achizitia de creante certe, lichide si exigibile provenite din livrarea de marfuri sau prestarea de servicii intre doua personae juridice.

Din pacate, creantele provenite din dreptul de incasare a unor indemnizatii nu fac obiectul acestui tip de produs.
poza de profil
Paul
Costa
Buna ziua, nu va suparati dar chestia asta cu factoring-ul nu prea pare un produs pentru startup-uri. Cate firme mici au de incasat facturi de 100.000 ca in exemplul de la o intrebare anterioara?! Pare mai degraba un produs pentru firme mari cu istoric de activitare mai serios >) . Mie daca imi intarzie clientii facturi la sumele astea in 3 luni (nu 9 !) inchid cosmelia!!!.
Ștefan Marian
Ceapă - Banca Transilvania
Factoringul nu are ca obiect finantarea facturilor aflate in intarziere.

Asa cum spuneam mai sus, achizitionam creante certe, lichide si exigibile aparute ca urmare a unui raport comercial intre dumneavoastra si un client, creante ce urmeaza a fi achitate la scadenta agreata contractual impreuna cu partenerul dumneavoastra.

Obiectivul si beneficiul pe care il aduce o facilitate de factoring este acela de a va reduce termenul de asteptare pana la momentul in care aveti acces la incasarile la termen de la clientii dumneavoastra, in acest fel putand obtine preturi mai bune de la furnizori si in acelasi timp sa oferiti clientilor dumneavoastra termene de plata mai generoase.

Valoarea de 100.000 lei exemplificata mai sus era strict orientativa. Nu exista o valoare minima a facturilor acceptate la factoring. Prin intermediul acestui produs puteti obtine sustinerea necesara sa cresteti afacerea astfel incat sa puteti genera creante de valori din ce in ce mai mari.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri