Claudiu Zamfir

Domeniile de startup căutate de finanțatori, în România

Thumbnail

Izbucnirea pandemiei de coronavirus COVID-19 a influențat orientarea investitorilor de capital de risc și a angel investors în decizia de a finanța startup-urile din România, se arată într-o analiză care identifică principalele domenii căutate de finanțatori.

Conform studiului realizat de fondul de investiții RocaX, principalele domenii vizate de investitorii în startupuri românești în anul martie 2020-martie 2021 au fost:

  1. Digital Health și EdTech: În fața unei cereri fără precedent de servicii sanitare la distanță, digitalizarea instituțiilor medicale a devenit un subiect foarte dezbătut. În mod  similar, deoarece școlile au fost închise, acestea au fost constrânse să adopte rapid instrumente digitale și de videoconferință, accelerând rapid adoptarea tehnologiei. Cu toate acestea, majoritatea startup-urilor  se află în prima rundă de finanțare, iar market fit-ul acestora este încă neclar.
  2. Enterprise SaaS: Pandemia a constrâns IMM-urile să adopte soluții digitale într-un  ritm mai alert. Digitalizarea sporește nu doar cererea de productivitate prin  SaaS-uri (software ca serviciu - n.r.) și instrumente operaționale, ci aceasta impune și acordarea unei atenții  sporite securității cibernetice. Probabil că aceste tendințe se vor alimenta reciproc  în continuare, mai ales pentru că România a fost selectată de curând pentru a  găzdui noul Centru European de Competență în materie de Securitate Cibernetică.
  3. eCommerce. Creșterea procentuală a numărului de tranzacții în domeniul  Enterprise SaaS și în cel al eCommerce-ului este mult mai mică decât cea din  sectorul Digital Health și EdTech. Cu toate astea, acestea din urmă au obținut  runde de investiții mult mai mici, fiind în mare parte susținute de angel  investors, nu de VC-uri.

Thumbnail

Clic AICI pentru a extinde graficul

Studiul RocaX mai arată că în vreme ce angel investors par să investească „mai intuitiv, bazat pe tendințe”, fondurile de venture capital (VC) își permit tranzacții mai mari și expunere mai îndelungată la riscuri.
 
Conform datelor EY România și Crunchbase, citate de studiul RocaX, privind startup-urile care au obținut cel puțin o  rundă de investiții, suma totală a rundelor de investiții conduse de către investitori români în startup-urile din România a crescut de la 14,7 milioane de euro în perioada martie 2019-martie 2020, anul de  dinainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, până la 25,3 milioane de euro în perioada martie 2020-martie 2021.

Trebuie ținut cont, însă, și de faptul că o parte din tranzacțiile încheiate imediat după aplicarea măsurilor restrictive au fost în proces de due dilligence și de planificare încă dinaintea izbucnirii  pandemiei.

Cele mai mari tranzacții au fost coordonate de către fonduri de venture capital  inclusiv cele cu Druid, Questo, Soleadify, Milluu și CODA Intelligence.

In schimb, investitorii de tip “angels” au susținut cele mai multe dintre  rundele cu valoarea mai mică de 500.000 de euro.

Thumbnail

Clic AICI pentru a extinde graficul 

Parallax

Vizualizari
2508
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri