40.000 Euro pentru mici afaceri: Proiecte Diaspora Start-up demarate

Organizații non-guvernamentale (ONG) care au intrat la finanțare în apelul Diaspora Start-up au început să anunțe începerea derulării proiectelor prin care ar urma să ofere, printre altele, fonduri nerambursabile de maximum 40.000 de euro unor români care s-au întors din străinătate pentru a-ș deschide mici afaceri în România. Selecția viitorilor antreprenori intră în responsabiliatea organizațiilor care derulează proiectele, subliniază Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, într-o adresă remisă StartupCafe.ro .

 
 


DIASPORA START-UP - cum funcționează

Potrivit adresei Ministerului Dezvoltării către StartupCafe.ro, proiectele Diaspora Start-up funcționează în felul următor:

”Selecția grupului țintă care participă la proiect revine ca responsabilitate beneficiarului cererii de finanțare (respectiv Administratorului schemei de antreprenoriat). Metodologia de identificare și selecție a grupului țintă (criterii de selecție, mecanisme) și modalitatea de implicare a membrilor grupului țintă în activitățile proiectului sunt prezentate și asumate de benficar în cadrul cererii de finanțare.

 
 

Înregistrarea grupului țintă în proiect și participarea la proiect se va realiza prin intermediul administratorului schemei de antreprenoriat, contactele aplicanților câștigători vor fi publicate AICI.

Persoanele fizice care intenționează să înființeze o afacere (șomeri/ inactivi/ persoane care au un loc de muncă și înființează o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă) trebuie să  îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

a. intenționează să înființeze o afacere non-agricolă în mediul urban;

b. își au reședința sau domiciliul în mediul rural sau în cel urban, în regiunile mai puțin dezvoltate ale României, respectiv Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est sau Sud Muntenia;

c. au vârsta de minimum 18 ani

d. poseda cetățenia română

e. fac dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii în grupul țintă

f.

  • demonstrează experiență antreprenorială prin documente de înființare a unei societăți comerciale în străinătate, precum și prin documente care să ateste experiența specifică în domeniul în care dorește să inițieze o afacere prin intermediul programului,

sau

  • demonstrează capacitatea tehnică și profesională printr-un contract de muncă sau de colaborare ori alt document similar, în domeniul în care dorește să inițieze afacerea vizată în cadrul proiectului,

sau

  • demonstrează cunoștințele de specialitate prin documente recunoscute de statul român, care să ateste absolvirea de studii de specialitate în cadrul unor instituții de învățamânt superior din străinătate, ori prin alte documente ce certifică absolvirea unor cursuri de scurtă durată în domeniul în care dorește să inițieze afacerea vizată în cadrul proiectului.

Administratorul schemei de antreprenoriat (organizația care derulează proiectul - n.r.) își va dezvolta propria metodologie de curs.

Administratorul schemei va selecta 20 de planuri de afaceri (prin concurs) care vor beneficia de ajutor de minimis, respectiv 40.000 euro/plan de afaceri. De asemenea, în proiect se vor desfășura acțiuni care au ca scop final monitorizarea activității întreprinderilor nou înființate.

Având în vedere specificul acestui apel de proiecte, și anume faptul că schema de antreprenoriat își propune să creeze oportunități de reîntoarcere în România pentru cetățenii stabiliți în străinătate și să valorifice abilitățile dobândite de aceștia (antreprenoriale și/sau profesionale), prin deschiderea unei afaceri în țară, informații suplimentare pot fi obținute și de pe  pagina a ministerului care gestionează strategia pe domeniu”.

LISTA organizațiilor care derulează proiecte Diaspora Start-up poate fi accesată AICI.

DIASPORA START-UP - un proiect anunțat luni

Așadar, românii care se întorc acasă din diaspora au nevoie să fie incluși în proiectele mai mari derulate de organizațiile care au obținut finanțările europene prin POCU 2014-2020.

Un astfel de proiect, în care vor fi incluși viitori antreprenori, este Start Up 4 Diaspora, derulat de Asociația Centrul de Dezvoltare SMART - în calitate de lider partener, Asociația Patronatul Județean Al Femeilor De Afaceri Din Întreprinderile Mici și Mijlocii Suceava (APJFAIMM) - în calitate de partener și Liga Studenților Români Din Străinătate (LSRS) - în calitate de partener.

Potrivit unui comunicat remis Agerpres, luni, românii din diaspora pot accesa fonduri pentru înființarea de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană din regiunile Nord-Est, Sud-Est și Sud-Muntenia din România, prin intermediul proiectului Start Up 4 Diaspora, al cărui buget este de circa 6,9 milioane de lei.

Start Up 4 Diaspora se va derula în perioada 4 octombrie 2017 - 3 iulie 2020 și este finanțat din Programul Operațional Capital Uman, Axa Prioritară 3 - Locuri de muncă pentru toți, Operațiunea - Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană.

Conform Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS), proiectul are ca obiectiv major promovarea, susținerea și dezvoltarea antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu, în rândul persoanelor fizice din diaspora, prin susținerea înființării de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană din regiunile Nord-Est, Sud-Est și Sud-Muntenia din România.

"Proiectul va duce la o creștere a gradului de informare și de pregătire în domeniul antreprenoriatului pentru grupul țintă din Regiunile Nord-Est, Sud-Est și Sud-Muntenia și va încuraja și stimula astfel dorința de desfășurare a activității pe cont propriu care vor avea un impact pozitiv atât asupra economiilor regionale, prin generarea de valoare adăugată și creșterea încasărilor bugetare, cât și asupra șomajului, reducându-l în mod imediat și pe termen lung în funcție de evoluția afacerilor înființate, ducând implicit la creșterea nivelului de trai din regiuni", se arată în comunicatul citat.

Grupul țintă al acestui proiect are în vedere un număr de 200 de persoane și urmărește realizarea unor activități principale, precum

  • promovarea culturii antreprenoriale și a beneficiilor și oportunităților implicate de antreprenoriat în rândul persoanelor fizice care au domiciliul sau rezidența în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii în grupul țintă,
  • implementarea unui program online de formare și certificare antreprenorială,
  • respectiv 24 de planuri de afaceri câștigătoare.

De asemenea, se vizează implementarea unei serii de măsuri de consiliere, consultanță și mentorat complementare programului de formare și certificare, dedicat celor 24 de persoane care au fost selectate în urma concursului de planuri de afaceri din cadrul proiectului, precum și susținerea și finanțarea a 24 de firme prin 24 de subvenții în valoare de 178.120 lei, fiecare, generând astfel 48 de locuri de muncă (două locuri/afacere).

Nu în ultimul rând, se are în vedere dezvoltarea de mecanisme de susținere și promovare a întreprinderilor înființate și finanțate, dar și implicarea grupului țintă și a românilor din diaspora în formularea de politici publice pentru regiunile Nord-Est, Sud-Est și Sud-Muntenia.