Denisa Crăciun

Sam Altman, omul din spatele ChatGPT, lansează internațional proiectul crypto Worldcoin

Worldcoin

Directorul general (CEO) al OpenAI, compania din spatele ChatGPT, Sam Altman, lansează, luni, criptomoneda Worldcoin, potrivit Reuters.

Proiectul crypto a strâns deja 2 milioane de utilizatori în faza sa beta, iar odată cu lansarea de luni, Worldcoin își extinde operațiunile în 35 de orașe din 20 de țări. Criptomoneda nu este disponibilă și în România. 

Binance, cea mai mare platformă crypto din lume, a declarat că va lista Worldcoin în tranzacțiile sale. 

Worldcoin, lansată de startup-ul Tools for Humanity, fondat de Sam Altman și Alex Blania, cu sediul în San Francisco și Berlin, folosește o tehnologie de scanare a irisului utilizatorilor.

Proiectul co-fondat de Sam Altman oferă un cont numit „World ID” ce poate fi accesat doar de „persoane reale”, în baza scanării irisului. Aceste ID-uri pot fi folosite pentru a face diferența dintre oamenii reali și roboții AI. 

În luna mai, Tools for Humanity, startup fondat în 2019, a obținut o investiție de 115 milioane de dolari într-o rundă de finanțare Serie C condusă de Blockchain Capital, cu participarea a16z crypto, Bain Capital Crypto și Distributed Global.

Cine este Sam Altman

Altman, în vârstă de 37 de ani, este CEO-ul și unul dintre fondatorii OpenAI, laboratorul de inteligență artificială ce a creat „robotul conversațional” ChatGPT.

Antreprenorul american a devenit cunoscut în lumea tehnologiei în 2005, când a lansat, în Silicon Valley, Loopt, o soluție prin care utilizatorii de smartphone-uri își comunicau localizarea către prieteni.

Pe atunci, Altman, care a studiat IT la Universitatea Stanford, una dintre universitățile prestigioase din SUA, tocmai renunțase la facultate pentru a-și lansa propriul business. Nouă ani mai târziu, în 2014, el s-a întors la Universitate, dar nu ca student, ci ca profesor asociat, și a ținut un curs despre „Cum să-ți deschizi un startup”.

În 2012, antreprenorul s-a hotărât să vândă firma (n.r. Loopt) pentru 43 de milioane de dolari către Green Dot Corporation, arată Wikipedia.

Sam Altman s-a alăturat în 2011 unuia dintre cele mai productive incubatoare de afaceri din lume, Y Combinator și la doar 3 ani distanță, în 2014, a fost numit președinte al YC.

În 2019, Altman a demisionat din funcția de președinte al Y Combinator pentru a se ocupa pe OpenAI, startup-ul pe care l-a lansat în 2015 alături de Elon Musk și alți antreprenori.

Musk a părăsit OpenAI în 2019 pentru că nu s-a înțeles cu asociații asupra planurilor de dezvoltare, dar Sam Altman a rămas la conducerea startup-ului, ocupând funcția de CEO.

Startup-ul a lansat în noiembrie 2022 „robotul” software ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer), despre care am mai scris pe StartupCafe.ro și pe care l-am testat pentru a vedea ce idei de afaceri ne sugerează.

Parallax

Vizualizari
1589
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri