Claudiu Zamfir

A demisionat președintele incubatorului în care au crescut Airbnb, Dropbox, Reddit și alte startup-uri mari

Thumbnail

Antreprenorul american Sam Altman a demisionat din funcția de președinte al unuia dintre cele mai productive incubatoare de afaceri din lume, Y Combinator.

Potrivit unui anunț oficial al incubatorului de afaceri de la Mountain View, California, Sam Altman își va asuma un rol de chairman și se va concentra mai departe pe Open AI, o fundație pe care a înființat-o în 2015 alături de miliardarul Elon Musk (Tesla, Space X etc.) pentru studierea și combaterea posibilelor riscuri legate de utilizarea inteligenței artificiale pe scară largă, în viitor.

„Această schimbare îi va permite lui Sam să se ocupe mai mult de OpenAI, fiind încă responsabil, împreună cu ceilalți parteneri, pentru succesul social și economic pe termen lung al YC. Deoarece YC funcționează ca parteneriat, nu vor exista schimbări operaționale semnificative”, a anunțat Y Combinator.

Sam Altman (33 de ani) s-a alăturat YC în anul 2011, iar în 2014 a fost numit președinte, succedându-i lui Paul Graham, primul deținător al acestei funcții și cofondator al incubatorului de afaceri.

Altman a studiat IT la Universitatea Stanford, una dintre cele mai prestigioase din America, dar în anul 2005 a renunțat la facultate și a înființat, în Silicon Valley, startupul Loopt. Acesta era un serviciu prin care utilizatorii de smartphone-uri își comunicau localizarea către anumiți prieteni. În 2012, a vândut firma pentru 43 de milioane de dolari către Green Dot Corporation. După unele estimări, lui i-au revenit atunci cam 5 milioane de dolari din tranzacție.

În 2014 s-a întors la Universitatea Stanford, dar nu ca student, ci ca profesor, unde a ținut un curs despre „Cum să-ți deschizi un startup”.

Din martie 2005, de când a fost înființat, Y Combinator a ajutat mii de startup-uri să ia avânt, în principal prin programele sale de îndrumare a tinerilor antreprenori în business și atragere de investitori.

Startup-urile crescute în YC valorează împreună peste 80 de miliarde de dolari. Printre cei care au făcut primii pași la YC se numără startupuri care valorează miliarde de dolari acum: Airbnb, Dropbox, Stripe, Reddit, DoorDash.

De-a lungul timpului, și câțiva antreprenori români au beneficiat de experiența Y Combinator. Încă din anul 2014, startupul Two Tap, fondat de Radu Spineanu și Razvan Roman, a făcut parte dintr-un program YC. Two Tap a realizat un serviciu de susținere a afacerilor din comerțul online, în principal pe dispozitivele mobile.

În 2018, a fost admisă la YC și echipa românească Emojer: Raluca Apostol, Bogdan Apostol și  Adrian Pironescu. Cei trei au fondat studioul de animații Marionette, iar produsul lor, Emojer, oferă posibilitatea de a transforma o fotografie reală într-un emoji animat, pe mobil.

Parallax

Vizualizari
2316
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri