Denisa Crăciun
Sam Altman, CEO-ul OpenAI, laboratorul de inteligență artificială care a creat ChatGPT, a obținut 115 milioane dolari într-o rundă de finanțare Serie C pentru un proiect crypto pe care l-a co-fondat, potrivit Reuters.
Runda de finanțare a fost condusă de Blockchain Capital, cu participarea a16z crypto, Bain Capital Crypto și Distributed Global.
Momentan în faza beta, potrivit Coindesk, Worldcoin, lansată de Tools for Humanity, o companie de tehnologie fondată de Sam Altman și Alex Blania, ar putea deveni disponibilă la nivel global în 2023.
Proiectul, criticat din cauza posibilelor riscuri legate de confidențialitatea datelor utilizatorilor, își propune să dezvolte criptomonede folosind o tehnologie de scanare a irisului userilor.
Tokenul nu va fi disponibil pentru SUA și alte câteva țări, potrivit Reuters.
Altman, în vârstă de 37 de ani, este CEO-ul și unul dintre fondatorii OpenAI, laboratorul de inteligență artificială ce a creat „robotul conversațional”.
Antreprenorul american a devenit cunoscut în lumea tehnologiei în 2005, când a lansat, în Silicon Valley, Loopt, o soluție prin care utilizatorii de smartphone-uri își comunicau localizarea către prieteni.
Pe atunci, Altman, care a studiat IT la Universitatea Stanford, una dintre universitățile prestigioase din SUA, tocmai renunțase la facultate pentru a-și lansa propriul business. Nouă ani mai târziu, în 2014, el s-a întors la Universitate, dar nu ca student, ci ca profesor asociat, și a ținut un curs despre „Cum să-ți deschizi un startup”.
În 2012, antreprenorul s-a hotărât să vândă firma (n.r. Loopt) pentru 43 de milioane de dolari către Green Dot Corporation, arată Wikipedia.
Sam Altman s-a alăturat în 2011 unuia dintre cele mai productive incubatoare de afaceri din lume, Y Combinator și la doar 3 ani distanță, în 2014, a fost numit președinte al YC.
De experiența Y Combinator au beneficiat și câtiva antreprenori români. Spre exemplu, în anul 2014, Two Tap, startup fondat de Radu Spineanu și Răzvan Roman, a făcut parte dintr-un program YC. Two Tap a realizat un serviciu de susținere a afacerilor din comerțul online, în principal pe dispozitivele mobile.
Apoi, în 2018, la YC a fost admisă și echipa românească Emojer, potrivit TechCrunch. Emojer, lansată de Raluca Apostol, Bogdan Apostol și Adrian Pironescu, oferă posibilitatea de a transforma o fotografie reală într-un emoji animat, pe mobil.
În 2019, Altman a demisionat din funcția de președinte al Y Combinator pentru a se ocupa pe OpenAI, startup-ul pe care l-a lansat în 2015 alături de Elon Musk și alți antreprenori.
Musk a părăsit OpenAI în 2019 pentru că nu s-a înțeles cu asociații asupra planurilor de dezvoltare, dar Sam Altman a rămas la conducerea startup-ului, ocupând funcția de CEO.
Startup-ul a lansat în noiembrie 2022 „robotul” software ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer), despre care am mai scris pe StartupCafe.ro și pe care l-am testat pentru a vedea ce idei de afaceri ne sugerează.
Până acum, în OpenAI au investit Microsoft, fondul de capital de risc Khosla Ventures și fundația lui Reid Hoffman, co-fondator LinkedIn.