Claudiu Zamfir

RO e-Factura: Perioada fără amenzi ar putea fi extinsă până pe 30 iunie 2024

ro-e-factura.jpg

Perioada în care ANAF nu aplică amenzi firmelor care nu se conformează la sistemul RO e-Factura ar putea fi prelungită de la 31 martie la 30 iunie 2024, a anunțat, joi, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„Luăm în calcul extinderea până cel mult la sfârşitul lunii iunie a perioadei în care nu se vor aplica amenzi” - a spus Boloș, citat de News.ro.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare (de la 1 iulie sunt 5 zile calendaristice) de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii.

În perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu se sancționează.

În situața actuală (fără prelumgirea perioadei de grație), de la 1 aprilie 2024 se aplică amenda pentru încălcarea termenului de 5 zile lucrătoare  pentru raportarea facturilor B2B în sistemul RO e-Factura:

  • 5.000-10.000 lei - persoanele juridice contribuabili mari,
  • 2.500-5.000 lei - persoanele juridice contribuabili mijlocii,
  • 1.000-2.500 lei - celelalte persoane juridice și persoanele fizice.

În cadrul unui webinar organizat de ANAF, reprezentantul instituției Albert Fruth, citat de HotNews.ro, a spus: „Ar trebui să fie raportate până la 31 martie facturile pentru toată perioada”. Prin urmare, vor trebui transmise în RO e-Factura toate facturile din perioada în care nu se dau amenzi 1 ianuarie - 31 martie 2024.

De asemenea, Ministerul Finanțelor anunță, marți, lansarea versiunii simplificate a aplicației e-Factura.

Parallax

Vizualizari
969
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri