Claudiu Zamfir

Noile taxe pentru firmele de jocuri de noroc și producătorii de software pentru aceste afaceri, în România. Vânzarea băuturilor alcoolice în sălile de jocuri. OUG 82/2023, în Monitorul Oficial

OUG82-2023-monitorul oficial

Noua Ordonanță de urgență 82/2023, publicată recent în Monitorul Oficial, majorează taxele pentru firmele de jocuri de noroc, inclusiv online, dar și pentru companiile IT care produc software destinat acestor operatori, și, de semenea, reglementează modul în care localurile în care se derulează jocuri de noroc vor mai putea vinde băuturi alcoolice.

Ordonanța de urgență 82/2023 (inclusiv anexa sa) modifică OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, precum și OUG 20/2013 privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. În unele cazuri, taxele se dublează pentru operatorii de jocuri de noroc, după ce, anul trecut, Guvernul decisese o dată majorarea acestor taxe, prin OUG 15/2022.

De exemplu, apar creșteri de taxe anuale aferente licenței de organizare a jocurilor de noroc astfel:

  • Pentru pariurile în cotă fixă: de la 100.000 de euro la 200.000 euro.
  • Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: de la 115.000 euro la 150.000 euro.
  • Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: de la 17.500 euro la 25.000 euro.
  • Pentru jocurile tip slot-machine (așa-numitele păcănele): de la 75.000 euro la 150.000 euro.

Pentru jocurile de noroc la distanță (online) sunt 3 categorii de licențe , cu valori anuale între 20.000 și 300.000 de euro. Aici intră și companiile IT care produc software pentru operatorii de jocuri de noroc, precum și platformele de procesare online a plăților, iar taxa anuală pentru licență crește de la 9.500 de euro la 20.000 de euro în cazul acestor firme.

De asemenea, taxele anuale aferente autorizației de exploatare a jocurilor de noroc cresc de la 4.600 de euro la 5.300 euro pentru fiecare mijloc de joc tip slot-machine (așa-numitele păcănele).

Vânzarea băuturilor alcoolice în localurile cu „păcănele”

Prin noua OUG 82/2023, Guvernul restricționează vânzarea băuturilor alcoolice în localurile cu jocuri de noroc, dar asta în funcție de anumite condiții, care țin mai ales de numărul de aparate slot-machine și de derularea activităților de pariuri, cu diferențiere între București și restul României.

Iată cum restricționează noua ordonanță de urgență vânzarea băuturilor alcoolice în sălile de jocuri de noroc:

  • Sala de jocuri — minimum 20 slot-machine pentru municipiul București sau minimum 12 slot-machine în alte locații decât municipiul București. În spațiile în care se desfășoară acest gen de activitate ca activitate principală NU se pot desfășura activități comerciale care presupun comercializarea de băuturi alcoolice de către organizator sau un terț. Se poate desfășura, direct de către organizator, oricare altă activitate prevăzută de prezenta ordonanță de urgență, dacă aceasta respectă condițiile de licențiere și autorizare. Sala de jocuri NU poate să aibă intrare comună cu un spațiu în care se comercializează băuturi alcoolice. De asemenea, este interzisă orice formă de acces între o sala de jocuri de noroc și un spațiu comercial în care se comercializează băuturi alcoolice, inclusiv prin intermediul unei uși între cele două tipuri de spații. Pentru această categorie se acordă autorizație clasa A.
  • Maximum 5 slot-machine, pentru locațiile autorizate pentru activitatea de pariuri. În spațiile în care se desfășoară acest gen de activitate ca activitate principală NU se pot desfășura activități comerciale care presupun comercializarea de băuturi alcoolice de către organizator sau un terț. Se poate desfășura, direct de către organizator, oricare altă activitate prevăzută de prezenta ordonanță de urgență, dacă aceasta respectă condițiile de licențiere și autorizare. Locația în care se desfășoară acest tip de activitate NU poate să aibă intrare comună cu un spațiu în care se comercializează băuturi alcoolice. De asemenea, este interzisă orice formă de acces între o locație de acest tip și un spațiu comercial în care se comercializează băuturi alcoolice, inclusiv prin intermediul unei uși între cele două tipuri de spații. Pentru această categorie se va acorda autorizație clasa A.

De asemenea, marile companii străine care operează afaceri cu jocuri de noroc online în România vor trebui să-și facă firme în țară, conform noii OUG 82/2023:

„Jocurile de noroc la distanță sau jocurile de noroc online sunt toate jocurile de noroc prevăzute în prezenta ordonanță de urgență (...) și care se desfășoară doar prin intermediul oricărui sistem de comunicații, cum ar fi internet, sisteme de telefonie fixă sau mobilă și orice alte sisteme de transmisie, doar de către societăți licențiate de Oficiul Național al Jocurilor de Noroc (ONJN) și care trebuie, în mod obligatoriu, să fie înmatriculate pe teritoriul României sau care operează printr-un sediu permanent” înregistrat în România și la nivelul căruia sunt recunoscute în totalitate veniturile din organizarea și exploatarea activității de jocuri de noroc, dreptul de organizare și exploatare a activității de jocuri de noroc în condițiile prezentei ordonanțe de urgență.

Parallax

Vizualizari
2026
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri