Claudiu Zamfir

Jocuri de noroc: Taxă de 5% pe promovare TV și creșterea taxelor anuale- Ordonanța 15/2022, publicată în Monitorul Oficial

Thumbnail

Firmele de jocuri de noroc vor plăti o taxă de 5% pentru fiecare contract de promovare TV și stradală, și vor crește substanțial și taxele anuale de operare, conform Ordonanței 15/2022, publicate vineri în Monitorul Oficial nr 716 din 15 iulie 2022, Partea I. În plus, se schimbă și  impozitul pentru jucători, conform Ordonanței 16/2022 pentru modificarea Codului Fiscal (Descarcă, la finalul articolului, cele două ordonanțe).

Noua Ordonanță 15/2022 modifică Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.

Principalele modificări introduse prin Ordonanța 15/2022:

1. Taxa pe reclamă

Noua Ordonanță 15/2022 introduce o taxă de 5% pe reclama și publicitatea pentru jocurile de noroc autorizate pe teritoriul național, pentru fiecare contract de promovare TV sau prin panouri stradale. Taxa este suportată de operatorul de jocuri de noroc.

  • „Contractele având ca obiect promovarea mărcilor, platformelor, aplicațiilor sau activităților de jocuri de noroc prin amplasarea mesajelor publicitare în localități și pe drumurile publice sau prin intermediul unui serviciu de televiziune, precum și orice act prin care se modifică valoarea contractului vor fi comunicate Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc de către organizatorul de jocuri de noroc în termen de 5 zile lucrătoare de la data încheierii. Nu intră sub incidența prezentului articol contractele încheiate de organizatorii de jocuri de noroc cu entitățile sau federațiile sportive, care prevăd în sarcina acestora din urmă obligația de promovare în incinta stadioanelor sau a sălilor de sport.
  • Organizatorii de jocuri de noroc datorează taxa de promovare pentru activitățile de jocuri de noroc. În cazul contractelor de publicitate având ca obiect promovarea în una dintre modalitățile prevăzute mai sus a activităților de jocuri de noroc autorizate pe teritoriul României, care sunt încheiate de o entitate care nu este organizator de jocuri de noroc, taxa este datorată de prestatorul serviciilor de publicitate, potrivit contractului.
  • Taxa de promovare a activităților de jocuri de noroc reprezintă 5% din valoarea contractelor de publicitate și va fi achitată către bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care contractul de publicitate a fost încheiat. În cazul contractelor care prevăd plăți periodice către prestator, obligația de plată a taxei devine scadentă în ultima zi a lunii în care este scadentă rata contractuală periodică”.

2. Creșterea taxelor anuale, inclusiv pentru producătorii de software

Firmele de jocuri de noroc și pariuri vor suporta și o creștere a taxelor anuale pentru aceste activități: licențe, taxe de viciu, taxe administrative etc. Astfel, printr-o anexă la noua Ordonanță 15/2022 se actualizează cifrele din anexa la OUG 77/2009.

Exemple de taxe mărite:

  • Vor fi afectate și firmele producătoare și/sau distribuitoare de software pentru jocuri de noroc la distanță. Acestea vor plăti o licență anuală de 9.500 de euro, în creștere de la 6.000 euro. La fel și în cazul presatorilor de plăți.
  • Taxa anuală pe viciu crește de la 400 de euro la 500 de euro pe fiecare post de joc autorizat.
  • Taxă analiză documentație: crește de șa 2.500 la 3.000 euro plătiți la depunerea cererii pentru o licență de jocuri de noroc la distanță, împreună cu depunerea documentelor prevăzute în ordonanța de urgență 77/2009.
  • Taxa de eliberare de licență se modifică de șa 8.500 de euro/an/licență la 9.500 de euro/licență.

Lista taxelor majorate este mult mai lungă, o găsiți în anexa la Ordonanța 15/2022, în PDF atașat la finalul articolului.

3. Amenzi pentru firme

Se introduc amenzi de 20.000-40.000 lei pentru firme de jocuri de noroc ce încalcă diverse obligații, cum ar fi aceea de a NU utiliza denumirea de "cazinou", "casino" sau derivate din acestea, cu excepția organizatorilor care exploatează acest gen de activitate și numai pentru locațiile autorizate în acest sens. La fel și în cazul operatorilor care exploatează activități pentru care nu au fost autorizați.

În continuare se interzice participarea la jocuri de noroc tradiționale a persoanelor care nu dețin asupra lor acte de identitate valabile. Acești jucători riscă și ei amenzi de 20.000-40.000 lei, la fel ca până acum.

4. Garanții pentru tombolă

Firmele de jocuri de noroc au obligația să constituie un fond de garanție în favoarea organului fiscal teritorial la care sunt înregistrați, pentru acoperirea riscului de neplată a obligațiilor față de bugetul general consolidat.

Prin noua OUG 15/2022, aceste garanții pentru acoperirea riscului de neplată vor fi introduse ca obligație și pentru:
activitatea operatorului economic organizator de jocuri de noroc tip tombolă, pentru fiecare locație în care se organizează și se exploatează activitatea de tombolă-joc tradițional - 10.000 de euro.
100.000 euro pentru jocurile tip tombolă la distanță - online.

De asemenea, organizatorii de jocuri de noroc tip tombolă, ca joc de noroc tradițional, trebuie să aibă valoarea minimă a capitalului social subscris și vărsat de minimum 100.000 lei la data solicitării cererii de obținere a licenței de organizare a jocurilor de noroc.

Impozite la firme și jucători de jocuri de noroc prin modificarea Codului Fiscal

Statul a modificat impozitele la firmele de jocuri de noroc și la jucători și separat, prin  Ordonanța 16/2022, de revizuire a Codului fiscal, publicată tot vineri în Monitorul Oficial.

Conform Ordonanței 16/2022, de la 1 ianuarie 2023, firmele cu activități în domeniul jocurilor de noroc, ce plăteau impozit pe venitul microîntreprinderii (1% sau 3%), vor trece la plata de impozit pe profit.

De asemenea, de la 1 august 2022, pentru jucători (persoane fizice), veniturile din jocuri de noroc se impozitează prin reținere la sursă (operatorul reține și virează impozitul), după un barem diferit, potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal.

Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc:

Thumbnail

Impozitul pe câștigurile la cazinouri, cluburi de poker, slot-machine și lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 66.750 lei, se determină prin aplicarea baremului prevăzut în tabelul de mai sus asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obținut se scade suma de 11.650 lei.

Descarcă de AICI PDF cu Ordonanța 15/2022 pentru modificarea OUG 77/2009 privind jocurile de noroc (pag. 4-9), precum și Ordonanța 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal (pag. 10-31).

 

Parallax

Vizualizari
3920
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri