Redactia StartupCafe.ro

Impozitarea microîntreprinderii și alte taxe: Ce se mai știe acum

calculator-bani-dreamstime.

După vizitele recente la Bruxelles, oficialii din Guvern au vehiculat ultimele variante de modificări fiscale plănuite pentru firme, lucrători și consumatori.

1. Impozitarea propusă de guvernanți pentru microîntreprinderi, potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș (pentru Libertatea):

De la 1 ianuarie 2024:

  • La venituri de maximum 60.000 de euro pe an, impozit de 1% pe venit,
  •  La venituri peste 60.000 de euro și până la 500.000 de euro, impozit de 3% pe venit.
  • Indiferent de aceste plafoane, microîntreprinderile care au peste 30% rată de rentabilitate trec la impozit pe profit de 16%.

De la 1 ianuarie 2025 ar urma să se aplice un singur plafon. de  60.000 de euro venituri - pentru încadrarea la impozitul pe venitil microîntreprinderii.

În schimb, premierul Marcel Ciolacu a declarat într-o conferință, întrebat tot de Libertatea: „În acest moment, nu e luată în calcul această măsură (de reducere a plafonului la micro - n.r.). De la 1 ianuarie 2023 oricum este redus de la 1 milion la 500.000 de euro”.

2. Pentru firmele care plătesc impozit de 16% pe profit, ar urma să se introducă un ajustor fiscal. Astfel, contribuabilii care determină un impozit pe profit cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul mai mic decât ajustorul fiscal pentru impozitul pe profit, vor fi obligați la plata impozitului pe profit la nivelul acestui ajustor, conform unui draft de ordonanță prezentat de Economedia.

3. Taxa pe valoare adăugată. Premiul Ciolacu a mai spus că Guvernul nu va crește TVA standard peste 19%, cât este în prezent, iar TVA la alimente și medivamente nu vor crește nici ele peste 9%. În schimb, ar urma să crească TVA care este redusă acum pentru o serie de produse saus servicii conform draftului de ordonanță prezentat de Economedia.  De exemplu, la livrarea de locuințe - de la 5% la 9%.

4. Scutirea de impozit pe salarii în IT, construcții, agricultură și industria alimentară se va aplica doar pentru veniturile până la 10.000 de lei brut. Peste acest plafon, se va plăti impozit de 10%.

5. Separat de Codul fiscal, Ciolacu a mai spus că vrea majorarea salariului minim pe economie, încă din toamna anului 2023. „Eu, după ce vom avea discuția tripartita, sper să vină din această toamnă”. Astfel, salariul minim brut ar urma să crească de la 3.000 de lei la 3.300 de lei.

6. O altă măsură ar urma să fie „scaderea taxarii muncii la veniturile mici”, probabil din 2024.

7. Eliminarea sălilor de jocuri de noroc din orașe. „Avem și o propunere la Camera Deputaților privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc - celebrele păcănele să fie eliminate din toate orașele, așa cum este peste tot în Europa”, a mai spus prim-ministrul.

8. Plafonarea adaosului comercial la anumite produse alimentare (OUG67/2023) să se prelungească până la finalul anului 2023. „Plafonarea adaosului la produsele agro-alimentare - vom prelungi această ordonanță până la sfârșitul anului 2023 și, împreună cu ministrul Agriculturii, să intrăm într-o practică europeană sp avem un acord cu producătorii și retailerii. Acesta la pachet cu InvestAlim, prin care urmărim creșterea capacității de procesare a produselor alimentare, în care avem deja alocați peste 590 milioane de euro în aceste activități”, a declarat Ciolacu.

Parallax

Vizualizari
16541
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 897
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri