Claudiu Zamfir

FMI critică scutirile de impozit pentru salariații din sectoarele IT, construcții, agro-alimentar, ca fiind incorecte

Thumbnail

România ar trebui să netezească baza de impozitare de-a lungul sectoarelor și surselor de venit, a transmis, vineri, oficial, Fondul Monetar Internațional, care a criticat, ca fiind incorect, tratamentul special acordat veniturilor salariaților din anumite sectoare, precum și veniturilor din dividende.

FMI nu a nominalizat exact categoriile de salariați la care se referă, dar este cunoscut faptul că anumiți angajați din IT beneficiază de scutire de impozit pe venit (10%), iar salariații din anumite companii din sectoarele construcțiilor și agro-alimentar beneficiază de scutiri de impozit pe venit și contribuții sociale, în anumite condiții.

 „Impozitul pe venitul personal (PIT): Sistemul fiscal este complicat de scutiri pentru sectoare specifice, tratamente speciale (inclusiv un impozit pe dividende scăzut) și lacune (inclusiv prin intermediul microîntreprinderilor), care îi afectează foarte mult eficacitatea și corectitudinea. Este nevoie urgentă de o reformă cuprinzătoare pentru a curăța baza de impozitare între sectoare și surse de venit. Acest lucru ar putea genera mai mult de 1,25% din produsul intern brut” - afirmă FMI, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

De asemenea, Fondul sugerează României trecerea de la cota unică de impozitare de 10% pe veniturile personale la un impozit progresiv pentru persoanele cu cele mai mari venituri.  „Ar putea genera venituri suplimentare și ar putea atenua inegalitatea ridicată a veniturilor din România” - susține FMI.

Fondul Monetar Internațional crede că astfel România ar putea obține venituri suplimentare de 2% din PIB la bugetul de stat, care ar ajuta la reducerea deficitului bugetar.

FMI mai propune și creșterea bazei de impozitare la TVA, care ar aduce încă 1,25% din PIB ca venituri,  precum și adaptarea impozitelor pe clădiri la prețurile pieței, care ar contribui cu 0,25% din PIB.  

Fondul Monetar Internațional crede că România va încheia anul 2022 cu un deficit bugetar de 6,75% din PIB, în condițiile în care ar trebui să și-l reducă la 3%.

O delegație FMI, condusă de Jan Kees Martijn, a încheiat vineri o misiune de 12 zile la București.

Parallax

Vizualizari
4311
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri