Claudiu Zamfir

Salariul minim sectorul agro-alimentar, din iunie 2022: brut, net, complet. Legea 135/2022, în Monitorul Oficial

Thumbnail

Marți, 17 mai 2022, s-a publicat în Monitorul Oficial Legea 135/2022, prin care, începînd cu data de 1 iunie 2022, angajații din agricultură și industria alimentară vor primi de la angajatori cel puțin salariul minim de 3.000 de lei brut pe lună, iar statul va tăia din taxe, similar lucrătorilor din construcții.

În primul rând trebuie precizat că acest salariu minim de 3.000 lei brut este prevăzut până la 31 decembrie 2028. Între timp, probabil că salariul minim va crește oricum în toată economia. De scutirile de taxe la salariile din sectorul agro-alimentar vor beneficia și salariații cu lefuri mai mari, pentru partea din remunerație care ajunge la 30.000 de lei brut pe lună.

Beneficiarii acestui salariu minim sunt salariații angajatorilor care activează în următoarele domenii:
 
1. cod CAEN 01: Agricultură, vânătoare și servicii anexe

 • 011 — Cultivarea plantelor nepermanente;
 • 012 — Cultivarea plantelor din culturi permanente;
 • 013 — Cultivarea plantelor pentru înmulțire;
 • 014 — Creșterea animalelor;
 • 015 — Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată
 • cu creșterea animalelor);
 • 016 — Activități auxiliare agriculturii și activități dupărecoltare;

2. cod CAEN 10: Industria alimentară.

Salariul minim brut 3000 RON - condiții de acordare

Nu toți lucrătorii agricoli sau din sectorul alimentar beneficiază de această lege. Mai trebuie îndeplinite anumite condiții cumulative:

 • angajatorii lor realizează cifră de afaceri din activitățile menționate mai sus în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală. Pentru angajatorii nou-înființați, respectiv înregistrați la registrul comerțului/înregistrați fiscal începând cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculează cumulat de la data înregistrării, inclusiv luna în care se aplică scutirea, iar pentru angajatorii existenți la data de 1 iunie 2022 se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri realizată cumulat de la începutul anului, respectiv cumulat de la data înregistrării în cazul celor constituiți/înregistrați în perioada cuprinsă între începutul anului și data de 1 iunie 2022, inclusiv luna în care se aplică scutirea. Pentru angajatorii existenți la data de 1 ianuarie a fiecărui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri din activitățile menționate se calculează cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea. Această cifră de afaceri se realizează pe bază de contract sau comandă și acoperă manoperă, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotări, precum și alte activități auxiliare necesare activităților menționate. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv producția realizată și nefacturată.
 • veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minimum 3.000 lei lunar.

De asemenea, tăierile de taxe se aplică pentru sumele din venitul brut lunar de până la 30.000 lei. Partea din venitul brut lunar ce depășește 30.000 lei nu va beneficia de facilități fiscale. Aici puetm vorbi de exemplu de manageri de ferme sau de firme de procesare, ori de tractoriști sau de operatori de mașini de treierat, care pot avea salarii destul de mari și care, astfel, vor beneficia și ei de scutiri de taxe.

Ce scutiri de taxe se aplică angajaților din sectorul agro-alimentar

Salariații din sectoarele menționate vor beneficia de următoarele scutori de taxe la salarii, aplicate la intrevalul 3.000 lei brut (salariul minim în domeniile precizate) - 30.000 lei brut:

 • Vor fi scutiți de impozitul pe venit, de 10%.
 • Scutire de plata celor 10% - contribuție la sănătate (CASS),
 • Scăderea contribuției la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%. De la CAS se taie practic 3,75 puncte procentuale care mergeau la pilonul II de pensii, adică la pensia de stat administrată privat. Totuși, dacă vor să beneficieze la bătrânețe de pilonul II, angajații pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat.
 • Angajatorul va plăti o contribuție asiguratorie pentru muncă de 2,25%.

Totuși, salariații vor beneficia în continuare de:

drepturile acordate din sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale, sistemul asigurărilor pentru șomaj, inclusiv de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, fără plata de către angajatori a contribuției asiguratorii pentru muncă prevăzute de Codul fiscal.

Perioadele lucrate în sectorul agricol și în industria alimentară de către angajați constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislația în vigoare.

Calcule: salariul minim în construcții versus salariul minim 2022

Prin obligaia angajatorilor din sectorul agro-aliemntar de a oferi cel puțin salariul de 3000 lei brut și prin scutirile de taxe acordate de stat, lucrătorii încadrați cu remunerația minimă vor beneficia în final de un plus de 838 lei la salariul „în mână”. Aceasta înseamnă o creștere de aproape 55% la salariul minim net.

 • Astfel, în sectorul agro-alimentar, la condiții normale de muncă, la un salariu minim brut de 3000 de lei, angajatul fără persoane în întreținere primește în mână un salariu net de 2362 de lei, iar angajatorul plătește un cost salarial (salariu complet) de 3068 lei.
 • Spre comparație, în majoritatea sectoarelor din economia românească, în anul 2022 salariul minim brut este de  2550 de lei. Angajatul primește în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma plătește un cost total salarial (salariul complet) de 2607 lei.

În cazul angajaților din sectorul agro-alimentar care au salarii mari, creșterea remunerației nete se va simți substanțial prin tăierile de taxe acordate de stat.

Dacă luăm un salariu brut situat la limita superioară a bazei de impozitare care beneficiază de facilitățăile fiscale, de 30.000 de lei, creșterea salariului net se va simți astfel:

 • fără scutirile de taxe, angajatul primește în mână 17.550 lei.
 • cu scutirile de taxe, anagajatul va primi un salariu net în mână de 23.625 lei. Așadar, noua lege poate aduce unui salariat din sectorul agro-alimentar o creștere a remunerației nete de până la 6.075 de lei pe lună, reprezentând un plus de 34,6% față de situația anterioară.

Descarcă de AICI Legea 135/2022, privind salariul minim și scutirile de taxe pe salarii în sectorul agro-alimentar.

Parallax

Vizualizari
44531
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri