Denisa Crăciun

e-Factura de la 1 ianuarie 2024: Cum ar trebui să procedeze antreprenorii dacă sistemul nu funcționează

e-factura

Sistemul e-Factura devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2024, în relația business-to-business (B2B), astfel că, firmele, PFA-urile, ONG-urile vor trebui să declare facturile prin Spațiul Privat Virtual (SPV) sau prin alte softuri dedicate.

Acum, noua Odonanță de urgență „trenuleț” 115/2023, publicată recent în Monitorul Oficial, conține și o serie de modificări importante pentru firme. Printre altele, se regăsesc și prevederi legate de e-Factura. Astfel, ordonanța stabilește și ce se întâmplă în situația în care sistemul nu funcționează minium 24 de ore.

În situația în care sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere prevăzută (...) se suspendă până la repunerea în funcțiune a sistemului”, conform OUG 115/2023.

Documentul stabilește, totodată, că „perioadele de nefuncționare a sistemului național privind factura electronică RO e-Factura vor fi publicate pe paginile de internet ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Ministerului Finanțelor”.

În această situație, în care sistemul nu funcționează, se aplică regulile clasice de facturare (cum prevede Codul fiscal - articolul 319). Mai pe scurt, cum se proceda și înainte de apariția e-Factura, cu condiția transmiterii ulterioare, în sistemul național privind factura electronică RO eFactura, a facturilor electronice emise.

Pentru situația prevăzută se aplică în mod corespunzător prevederile art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, cu condiția transmiterii ulterioare, în sistemul național privind factura electronică RO eFactura, a facturilor electronice emise”, arată Ordonanța.

Totodată, prin OUG 115/2023 s-au stabilit amenzi egale pentru emitent și destinatar, în cazul în care factura în relația B2B nu este emisă/primită prin sistemul RO e-Factura, respectiv 15% din valoarea totală a facturii.

Persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari riscă o amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, cei mijlocii între 2.500 lei și 5.000 lei, iar celelate persoane juridice și persoanele fizice riscă o amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei. Amenzile nu se vor aplica în primele 3 luni din 2024 (Atenție: nu 6 luni).

Se exceptează de la obligația de raportare/transmitere în/prin sistemul național privind factura electronică RO e – Factura a facturilor simplificate, a facturilor emise pentru operațiuni efectuate către persoane impozabile nestabilite și neînregistrate în scopuri de TVA în România, precum și a facturilor ce nu fac obiectul normelor de facturare din România.

Amintim că prin Legea 296/2023, prin care au fost introduse noi taxe pentru firme, PFA și consumatori, s-a stabilit că e-Factura devine obligatorie în relația B2B. 

Recent, ANAF și Ministerul Finanțelor au publicat un ghid privind utilizarea sistemului de facturare electronică RO e-Factura, care ar trebui actualizat ținând cont că între timp a apărut și OUG „trenuleț”. 
 

---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
6487
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri