Vlad Barza

O companie chineza de inteligenta artificiala a reusit sa atraga o investitie surpriza

Imagine principala
O companie chineza de inteligenta artificiala a reusit sa atraga o investitie surpriza
Mobvoi, o companie chineza care a lansat smartwatch-uri, insa este cunoscuta pentru servicii de cautare vocala bazate pe inteligenta artificiala, a atras o investitie supriza de la Google, companie care a avut numeroase probleme in cea mai populata tara a lumii. Mobvoi a strans pana acum 75 milioane dolari si compania spune ca va dezvolta tehnologiile si se va orienta si catre robotica. Pentru Google investitia e un semn ca piata chineza ramane atragatoare si alti pasi de revenire ar putea urma, macar sub forma unui magazin de aplicatii.

Wall Street Journal scrie ca Google a preluat intre 10 si 20% din companie si pentru asta ar fi platit intre 40 si 45 milioane dolari. Google nu a confirmat nimic, precizand insa ca Mobvoi a ajuns la a treia runda de finantare, totalul fiind de 75 milioane dolari.

Un lucru cu totul special este ca investitia a fost facuta direct de Google si nu prin fondul Google Ventures. Gigantii americani de tehnologie nu investesc foarte mult direct in China, tara care le-a fost ostila si care si-a dezvoltat propriile superputeri tehnologice ce domina piata, cum ar fi Baidu, Alibaba si Tencent. In plus, China e celebra pentru atacurile cibernetice asupra corporatiilor americane, dar si pentru sistemul dur de cenzura a internet-ului.

Mobvoi a fost fondata in 2012 de un fost angajat al Google si a creat un motor de cautare audio in stilul Google Now care este folosit pe smartwatch-uri in China, inclusiv pe Moto 360.

Compania are si propriul smartwatch in piata - modelul Ticwatch, cu un sistem propriu de operare, numit Ticwear, iar motorul vocal de cautare are aproximativ doua milioane de useri.

Mobvoi, al carui nume chinez este Chumenwenwen, spune ca motorul de cautare cu comenzi audio este folosit mai ales pentru calatorii si lucruri din apropiere, insa investitia ar trebui sa permita utilizarea cautarilor vocale si pe masini, dar si pentru a manevra roboti.

Cei de la Google spun ca au fost incantati de eficienta aplicatiilor dezvoltate de compania chineza si de abordarea acesteia. Inteligenta artificiala este tot mai des prezenta in diverse aplicatii si fiecare nou update face ca aplicatiile sa fie mai destepte, mai ales invatand cat mai mult din interactiunile anterioare cu user-ul.

Google a avut relatii tensionate cu China unde majoritatea serviciilor sale sunt interzise. Insa o piata cu peste 600 de milioane de internauti nu poate fi ignorata si compania americana poate ajunge sa aiba o prezenta importanta in topul aplicatiilor de cautare vocala.

Surse: Quartz, Financial Times
Parallax

Vizualizari
29
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri