Raluca Abrihan

Oraşele din România în care este cel mai uşor să porneşti o afacere

Imagine principala
afaceri

Întreprinzătorii români se confruntă cu diferite obstacole de reglementare, în funcție de locul în care își stabilesc afacerile. Punerea în aplicare a reglementărilor aplicabile mediului de afaceri şi eficiența instituţiilor publice diferă semnificativ de laoraș la oraș, arată un raport al Băncii Mondiale, care face o analiză comparativă atât asupra unor oraşe din România, cât şi din Bulgaria sau Ungaria. Iată care sunt oraşele în care este mai uşor să îţi porneşti o afacere şi unde este mai dificil, şi de ce.

 

Este mai ușor pentru întreprinzătorii români să demareze o afacere în București, Oradea, Ploiești și Timișoara—unde înregistrarea TVA durează o săptămână, față de două săptămâni în Constanța și aproape trei săptămâni în Craiova, arată raportul citat.

În Timișoara—unde judecătorii utilizează sistemul electronic de management al dosarelor—soluționarea litigiilor comerciale și punerea în executare a sentințelor durează cu opt luni mai puțin decât în Brașov.

Oradea poate oferi un exemplu pozitiv în emiterea autorizațiilor de construire, care durează 12 zile, comparativ cu 30 până la 45 de zile în alte orașe.

Dar, de asemenea, Oradea are cel mai scump proces: la 7,6% din valoarea depozitului, costul este de 4 ori mai mare decât la Cluj,Craiova sau Iași.

Racordarea la rețeaua de energieelectrică durează mai puțin de 6 luni în București,Craiova, și Iași și aproape 8 luni în Timișoara.

Majoritatea orașelor cu excepția Brașovului și Ploieștului au o performanţă peste media UE la soluționarea litigiilor comerciale, iar Oradea deasemenea la transferul dreptului de proprietate.

Bucureștiul se situează în prima jumătate a clasamentului orașelor românești la majoritatea indicatorilor măsurați, demonstrând potențial pentru gestionarea eficientă a unui volum mare de solicitări de servicii din partea sectorului privat. Pe de altă parte, atât Budapesta cât și Sofia se situează pe poziții inferioare municipiilor mai mici din statele respective.

Recomandări pentru România:

  • Pentru a ușura procesul de înregistrare a societăților comerciale, România ar putea să urmeze exemplul Ungariei și să consolideze înregistrarea TVA cu înregistrarea fiscală a companiilor la Registrul Comerțului, arată raportul Băncii Mondiale.
  • România ar putea introduce stimulente pentru a încuraja utilizarea platformei online pentru înregistrarea firmelor, de exemplu prin oferirea înregistrării online la tarife substanțial mai mici decât înregistrărilepe suport de hârtie—așa cum s-a procedat în Bulgaria, unde aproape trei sferturi din companii se înregistrează acum electronic.
  • În ceea ce privește autorizațiile de construire, orașele din România ar putea să seconcentreze pe eficientizarea etapei premergătoare construirii și pe centralizarea tuturor avizelor în cadrulunui ghișeu unic—așa cum a făcut Georgia, reducândastfel timpul de avizare de la 70 la 15 zile.
  • Introducerea unuisistem de informații geografice (GIS) ar elimina nevoiade vizite în teren de către companiile de distribuție. Pentru a face înregistrarea dreptului de proprietate mai ușoară și mai sigură, eforturile de extindere a acoperirii cadastrale si de carte funciară si de digitizare a informațiilor trebuie să continue.
  • În ceea ce priveștesoluționarea litigiilor comerciale, instanțele din România pot învăța de la Timișoara și Cluj-Napocacum să îmbunătățească accesul părților în litigiu la înscrisurile aferente cauzei utilizând software-ul "Infodosar".

Raportul analizează mediul de afaceri și cadrul legislativ, facând o analiză comparativă a 22 de orașe din cele trei state membre UE. In România, studiul analizează 9 orașe: Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Ploiești, și Timișoara.

afaceri in romania

 

Parallax

Vizualizari
982
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri